FOTO Cuibul campioanelor de la Cluj. Locul unde se antrenează cele mai bune luptătoare de judo din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Strălucirea celor două medalii olimpice obţinute la judo de România a pornit de la o clădire mică, gri, aflată la marginea Clujului şi de la mii de ore de muncă titanică.

O clădire mică, gri, pe care cineva a scris cu vopsea neagră, cu litere uriaşe, BLACK DEVILS stă ascunsă în spatele Sălii Sporturilor din Cluj-Napoca. Un trecător neavizat ar putea crede că este un depozit pentru echipamentele Sălii Sporturilor. Nimic nu trădează faptul că de aici au pornit şi se antrenează două dintre cele mai bune luptătoare de judo din lume - Alina Dumitru, care a câştigat prima medalie obţinută de România la Londra (argint) şi Corina Căprioriu, care a urcat şi ea pe a doua treaptă a podiumului.

În sala uriaşă, două lucruri îţi atrag atenţia: în partea dreaptă, pe un banner scrie mare: RESPECT, în timp ce, în stânga apare, la fel de mare, cuvântul FAIR PLAY.

image

Imagini de la antrenamentele viitoarelor campioane la judo

În rest, pare o sală normală de antrenament. „Nu este ca sălile din Germania, unde se poate regla altitudinea - astfel încât pentru un antrenament cu aer ca la munte e nevoie doar să apeşi pe un buton - şi unde se fac analize de sânge după fiecare antrenament, şi nu are tradiţia sălilor din Japonia, unde s-a inventat acest sport, şi totuşi, fetele care se antrenează aici sunt printre cele mai bune. Este cea mai bună sală de judo din România", concluzionează antrenoarea principală a Centrului Olimpic de Cadete şi Junioare din Cluj-Napoca, Gianina Andreica (37 de ani).

Întrebată care este secretul acestei pepiniere de campioane din capitala Ardealului, Andreica spune: „Există o continuitate în planul de antrenament. Fetele ajung aici, din toată ţara, de la 12 - 13 ani şi sunt antrenate în acelaşi sistem pus la punct de Florin Berceanu. Aici au cazare şi masă, aici merg la şcoală, aici învaţă totul".

Dacă antrenorul senioarelor Florin Berceanu este „tatăl" campioanelor, Gianina Andreica este „mama" acestora. „Înainte să ajungă la senioare, la 20 de ani, fetele s-au antrenat cu mine. Eu sunt pentru ele ca o mamă, le duc la medic, le învăţ tot ce trebuie să ştie, fiind departe de casă. Cu Corina Căprioriu am lucrat  6 ani, cu Andreea Chiţu (o altă luptătoare din lotul olimpic - n.r.) - 5 ani şi cu Alina Dumitru - 2 ani", explică femeia.

Viitorul sună bine

În sală, aproximativ 30 de fete, cadete şi junioare, încep antrenamentul. Unul dintre cele două pe care le au zilnic, cu excepţia duminicii. „Majoritatea fetelor pe care le vedeţi aici sunt potenţiale campioane. Dacă se investeşte în cadeţi şi juniori lucrurile vor fi bune pentru judo-ul românesc. Pentru 2016, viitorul sună bine, însă pentru 2020, este exagerat de bine", spune zâmbind Gianina.

După încălzire, încep exerciţiile de simulare a luptei. Antrenamentele sunt dure. Luptătoarele îşi ridică în aer partenerele şi le aruncă pe saltele. Tehnicile sunt efectuate cu aceeaşi încrâncenare ca la un concurs. Undeva în spatele sălii se aude un scâncet de durere. O luptătoare trântită pe jos strânge pumnii cu putere pentru a uita de genunchiul lovit. Pentru ea antrenamentul s-a sfârşit. Incidentul îi aduce aminte antrenoarei de Alina Dumitru.

„E atât de sensibilă încât e aproape inuman că face judo. A câştigat datorită faptului că este foarte tehnică", explică Geanina. Îşi aduce aminte de meciul din semifinală. „Japoneza Fukumi nu a fost învinsă de 2 ani. Alina a terminat-o fizic şi psihic. După meci a venit la ea, a felicitat-o şi a plecat, dar nu s-a întors cu spatele, a mers cu faţa la Alina până la ieşirea din cameră. Mi-a venit să plâng, când am văzut cât de mult respect i-a arătat. Japonezii de obicei nici nu se bucură când câştigă aurul la judo, li se pare ceva normal. Şi atunci, cum să nu le dăm tot respectul nostru acestor campioane şi tot ceea ce au nevoie?", încheie femeia.

Ca să ajungă la nivel olimpic o luptătoare de judo are nevoie de minimum 10 ani de muncă titanică.

”Campioana olimpică a mers cu faţa la Alina până la ieşirea din cameră. Mi-a venit să plâng, când am văzut cât de mult respect i-a arătat”
Gianina Andreica, antrenoare

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite