Explicaţia poliţiştilor: răsturnare de situaţie, după ce prima dată au spus că şoferul care a provocat un accident mortal era beat şi drogat
0Ştefan Cârjă, tânărul care se afla la volanul Mercedesului distrus într-un accident soldat cu un deces, pe 21 ianuarie, nu a consumat droguri. Rezultatele analizelor de la Institutul de Medicină Legală sunt negative, spre deosebire de cele de la Unitatea de Primire Urgenţe Cluj (UPU), care au fost pozitive.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj a emis un nou comunicat, asta după ce Buletinul de Analiză Toxicologică al Institutului de Medicină Legală a indicat rezultate negative în ceea ce priveşte existenţa substanţelor psihoactive în organismul lui Cârjă. Iniţial, marţi, 22 ianuarie, reprezentanţii Poliţiei Cluj informaseră că tânărul ar fi consumat droguri, după ce rezultatele testelor preliminare efectuate la UPU au ieşit pozitive.
„Urmare accidentului din 21 ianuarie 2019, produs pe DN1 E60, în afara localităţii Floreşti, a fost înregistrat un dosar penal, cercetările fiind efectuate in rem cu privire la săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe. Accidentul s-a soldat cu decesul unei persoane, rănirea gravă a conducătorului auto, existând indicii cu privire la existenţa substanţelor psihoactive în organismul acestuia din urmă.
În urma primirii Buletinului de Analiză Toxicologică de la Institutul de Medicină Legală, vă comunicăm faptul că rezultatul este negativ în ceea ce priveşte existenţa substanţelor psihoactive sau a alcoolului în organismul şoferului implicat în accident, deşi testele iniţiale, preliminare, de la unitatea de primiri urgenţe, au indicat prezenţa unei substanţe psihoactive.
Cercetările vor fi continuate de către poliţişti sub supravegherea unităţii de parchet competente, având în vedere şi rezultatul analizelor toxicologice”, se precizează în noul comunicat.
„N-am mai întâlnit un astfel de caz”
Deşi susţin că probele de sânge analizate la Institutul de Medicină Legală infirmă probele iniţiale, reprezentanţii Poliţiei Cluj nu pot să explice de ce rezultatele celor două analize diferă şi spun că nu au mai întâlnit un asemenea caz.
„A existat confirmarea unei substanţe la testările preliminare, iar în baza acestor testări aveam suspiciuni. Nu întâmplător avem şi un dosar penal în rem în acest caz, nu ar fi făcut colegii un astfel de dosar doar aşa. Eu nu am mai întâlnit un astfel de caz, în care cele două rezultate să difere, însă nu cred că experienţa mea e relevantă în acest sens”, a declarat pentru „Adevărul” Carmen Pompaş, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj.
Citeşte şi