Doctor condamnat pentru că le-a cerut medicilor să dea prioritate cazurilor grave, şi nu beţivilor aduşi de poliţişti la Urgenţă. „Demisionez, sunt un om demn“
0Directorul medical al Unităţii de Primiri Urgenţe Cluj, Adela Golea, a primit o condamnare de un an şi nouă luni de închisoare cu suspendare, din partea unei instanţe a Judecătoriei Cluj. Golea a fost acuzată de abuz în serviciu pentru că le-ar fi cerut angajaţilor să se ocupe în primul rând de pacienţii aflaţi într-o stare gravă şi abia apoi de cei aduşi la spital de Poliţie pentru a le fi recoltate proble biologie.
Decizia, care a fost luată de Judecătoria Cluj pe 19 iunie, a căzut ca un trăznet peste medicul clujean. Practic, Adela Golea a fost condamnată la un an şi nouă luni de închisoare cu suspendare pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la favorizarea infractorului. Deşi sentinţa nu este definitivă şi ar putea să facă apel, Golea a decis să nu meargă mai departe. Îşi va da demisia de la spital şi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Cluj, unde predă Medicina de Urgenţă. Adela Golea spune că a luat această decizie din cauză că nu crede că îşi poate găsi dreptatea în justiţie.
„Nu cred că voi merge mai departe în acest proces. Acum vreau doar să-mi văd de viaţa mea personală, nu mai îmi rămâne altceva. Vom vedea cine va prelua sarcinile mele, eu nu voi continua la spital. Sunt un om demn, nu pot să le mai predau studenţilor şi să lucrez cu angajaţii când eu am dosar penal. Nu intenţionez nici să fac apel, nu cred că voi face. Nu voi face, pentru că eu ştiu cum a mers acest proces şi nu are niciun rost”, a spus Adela Golea, pentru „Adevărul”.
Ce s-a întâmplat
Faptele pentru care a fost condamnată Adela Golea s-au petrecut în urmă cu trei an. Pe atunci, Golea era medic şef la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean din Cluj, iar din această postură ar fi cerut angajaţilor să preia cu prioritate pacienţii veniţi la urgenţă în stare gravă şi nu cazurile de şoferi depistaţi cu alcoolemie de către poliţişti. Totul din cauza aglomeraţiei şi a lipsei de personal de la UPU Cluj. Nemuţumiţi, ofiţerii au seziat conducerea Poliţiei Cluj-Napoca, iar de aici cazul a ajuns la procurori. Mai recent, în 2018, Adela Golea a fost trimisă în judecată, iar decizia în primă instanţă a venit joi, 20 iunie.
„În temeiul art. 39 alin. (1) lit. b) din C.p., Aplică inculpatei GOLEA Adela pedeapsa cea mai grea de 1 an şi 6 luni închisoare la care adaugă sporul de o treime din cealaltă pedeapsă (anume 3 luni închisoare), rezultând pedeapsa finală de 1 (unu) an şi 9 (nouă) luni închisoare”, se arată în decizia instanţei.
În plus, Adela Golea va fi obligată, conform deciziei, să presteze 60 de zile muncă în folosul comunităţii la Tribunalul Comercial sau la Primăria Cluj-Napoca.