Directorul Salinei Ocna Dej, acuzat că ar fi luat mită 65.000 de lei. DNA Cluj l-a dus la audieri
0Unul dintre sediile percheziţionate azi de procurorii DNA a fost şi cel al Salinei Ocna Dej. Directorul salinei, Georgel Mihuţ, a fost dus la audieri. Acesta ar fi luat mită 65.000 de lei ca să favorizeze firma lui Călin Mitică, Transferoviar Grup.
Directorul Salinei Ocna Dej, Georgel Mihuţ a fost luat, marţi dimineaţa, 28 noiembrie, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Cluj şi dus la audieri, potrivit dejeanul.ro. Acestuia i se aduce acuzaţia de luare de mită.
Georgel Mihuţ ar fi implicat într-o grupare infracţională, care, în perioada 2012-2014, ar fi avantajat firma de transport Transferoviar pentru câştigarea unor licitaţii. Acesta ar fi primit mită peste 65.000 lei în perioada amintită ca să avantajeze firma Transferoviar Grup în contractele de transport al sării. Iar ca să ascundă provenienţa mitei, firma de transport ar fi decontat facturi fictive emise de o altă firmă.
După percheziţiile făcute la sediul Salinei Ocna Dej, directorul acesteia a fost adus la DNA Cluj pentru audieri.
DNA Cluj a făcut percheziţii, marţi, 28 octombrie, la sediile CFR din Bucureşti, Cluj, Galaţi şi din Ilfov pentru infracţiuni de corupţie.
Patronul Transferoviar, Mitică Călin, ar fi dat mită unor şefi de la CFR Călători şi Salrom, prin intermediari, pentru a obţine contracte de lucrări, prin fraudarea achiziţiilor publice, unele servicii fiind supraevaluare sau fără nicio utilitate, potrivit unor documente ale procurorilor.
Potrivit unor documente ale procurorilor anticorupţie, obţinute de Mediafax, omul de afaceri Mitică Călin, cel care a înfiinţat Transferoviar Grup SA, a constituit un grup infracţional organizat, împreună cu directorul general al societăţii, Kinga Mădărăşan, şi cu Adriian Ştefan, director al SC Remarul 16 Februarie la data faptelor, urmărind să corupă funcţionari publici cu funcţii de conducere din cadrul unor structuri subordonate CFR SA, din CFR Călători SA şi din Societatea Naţională a Sării Salrom SA, pentru a obţine contracte pentru cele două firme pe care le controla.
Grupul infracţional ar fi dorit ca societăţile Transferoviar Grup şi Remarul 16 Februarie, controlate de Mitică Călin, să acapareze o cotă de piaţă cât mai mare, "pe criterii clientelare şi prin corupţie", în ceea ce priveşte lucrări şi servicii atribuite de CFR Călători, Salrom, Sucursala Regională de Căi Ferate Galaţi şi Salina Ocna Dej. În acest sens, membrii grupului infracţional organizat ar fi acţionat sistematic pentru fraudarea procedurilor de achiziţie publică şi pentru obţinerea de informaţii confidenţiale privitoare la ofertele şi capacitatea tehnică a firmelor concurente.
Pentru obţinerea acestor contracte, membrii grupului infracţional ar fi dat mită, prin intermediari, pentru a obţine contracte, în condiţiile în care firmele controlate de Mitică Călin nu aveau capacitatea tehnică şi economică să efectueze lucrările şi serviciile contractate, arată anchetatorii, în documentele citate.
Mita ar fi fost dată şi pentru ca firmele controlate de Mitică Călin să primească lucrări şi servicii supraevaluate sau care nu prezentau nicio utilitate pentru autorităţile contractante, dar şi pentru a fi decontate lucrări şi servicii neefectuate.
Totodată, membrii grupului infracţional ar fi dat mită şi pentru obţinerea protecţiei şi sprijinului unor funcţionari publici cu funcţii de conducere, pentru ca aceştia să împiedice efectuarea unor verificări şi constatări privitoare la neconformităţile existente în lucrările şi serviciile efectuate de firmele controlate de Mitică Călin.
Mai puteţi citi: