Cum ne-ar ajuta exerciţiile fizice dacă ne-am infecta cu noul coronavirus. Concluzia oamenilor de ştiinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plajele s-au redeschis în Florida pentru ca oamenii să se poată plimba şi să facă sport FOTO Guliver Getty Images / Sam Greenwood
Plajele s-au redeschis în Florida pentru ca oamenii să se poată plimba şi să facă sport FOTO Guliver Getty Images / Sam Greenwood

Tot mai mulţi specialişti în sănătate pledează pentru o relaxarea măsurilor restrictive şi atrag atenţia că oamenii obligaţi să stea doar în case o perioadă atât de lungă pot dezvolta afecţiuni serioase pe toate planurile, inclusiv forme grave de depresie. În plus, riscă să-şi piardă imunitatea, iar atunci când vor ieşi afară să fie mai vulnerabili în faţa Covid-19.

Pe de altă parte, o echipă de cercetători din cadrul Şcolii de Medicină a Universităţii Virginia a încercat să afle în ce măsură ar putea practicarea unui sport sau pur şi simplu mişcarea făcută regulat să prevină şi să ajute în cazul pandemiei Covid.

Exerciţiul fizic regulat poate ajuta la prevenirea sau reducerea severităţii de sindrom de detresă respiratorie acută (SDRA), în cazul celor infectaţi cu noul coronavirus. Asta în condiţiile în care SDRA reprezintă o cauză majoră de deces în rândul pacienţilor infectaţi. În acelaşi timp, o singură sesiune de exerciţii fizice creşte producţia unui antioxidant critic, numit EcSOD, contribuind la reducerea efectelor infecţiei cu virusul SARS-CoV-2. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii americani, anunţă Neuro Science News.

Ce spun cercetătorii

Zhen Yan, un cercetător din cadrul Şcolii de Medicină a Universităţii Virginia, a explicat că efectuarea exerciţiilor fizice în mod regulat poate reduce riscul de sindrom de detresă respiratorie acută. Yan susţine cu tărie că oamenii ar trebui să facă zilnic mişcare şi afirmă că, potrivit datelor oficiale, exerciţiile fizice pot să prevină sau să reducă cel puţin severitatea SDRA, care afectează între 3% şi 17% din toţi pacienţii cu Covid-19. Asta în condiţiile în care, pe baza informaţiilor disponibile, centrele federale pentru controlul şi prevenirea bolilor estimează 20% până la 42% dintre pacienţii internaţi din cauza Covid-19 vor dezvolta SDRA. În acelaşi timp, rata pacienţilor internaţi în terapie intensivă este estimată între 67% - 85%. Rezultatele studiului efectuat de echipa de cercetători a Universităţii Virginia sunt cu atât mai importante cu cât cercetările efectuate înainte de pandemie au sugerat că aproximativ 45 la sută dintre pacienţii care dezvoltă sindrom de detresă respiratorie acută severă vor muri.

„Tot ceea ce auziţi acum este fie distanţarea socială, fie ventilatorul, ca şi cum tot ce putem face este fie să evităm expunerea, fie să ne bazăm pe un ventilator pentru a supravieţui dacă ne infectăm”, a declarat Yan, pentru sursa citată. 

„Pe de altă parte, aproximativ 80% dintre pacienţii confirmaţi cu Covid-19 au simptome uşoare, fără a avea nevoie de suport respirator. Întrebarea este de ce? Descoperirile noastre despre o enzimă antioxidantă endogenă oferă indicii importante şi ne-au intrigat să dezvoltăm o nouă terapie pentru SDRA cauzat de Covid-19”, a mai spus cercetătorul.

„Autoxidantul-minune”

Studiul lui Yan s-a concentrat şi pe existenţa unui antioxidant cunoscut sub numele de „extracellular superoxide dismutase” (EcSOD), care neutralizează radicalii liberi nocivi şi protejează ţesuturile şi contribuie la prevenirea bolilor. 

Antioxidantul este produs în mod natural de muşchi, care o secretă în sânge, iar de aici ajung în alte organe vitale. Producţia acestui „super antioxidant” este în mod cert îmbunătăţită prin efectuarea unor exerciţii cardio.

Pe de altă parte, o scădere a nivelului firesc de EcSOD a fost remarcată în cazul mai multor boli, inclusiv bolile pulmonare acute, cardiopatie ischemică şi insuficienţă renală, afirmă Yan. Cercetările efectuate de acesta pe şoareci de laborator sugerează că blocarea producţiei EcSOD agravează problemele cardiace, în timp ce creşterea secreţiei are un efect benefic. Totodată, o scădere a nivelului acestui antioxidant este, de asemenea, asociată cu afecţiuni cronice, precum artroza.

Cercetările arată că EcSOD pot să reprezinte un tratament pentru reducerea severităţii de sindrom de detresă respiratorie acută, dar şi pentru alte  afecţiuni. De exemplu, terapia genică ar putea fi utilizată într-o zi pentru a creşte producţia de antioxidant, astfel încât prezenţa sa protectoare în plămâni să fie sporită la pacienţii care se luptă cu Covid-19. În acelaşi timp, cercetările efectuate în laborator au arătat că şoarecii cu boli renale cronice aveau mai puţine leziuni la nivelul rinichilor după ce au fost trataţi cu antioxidantul EcSOD de la oameni.

Antioxidantul este deja propus şi ca o potenţială terapie pentru retinopatia diabetică, o complicaţie a diabetului care poate duce la orbire. Mai mult, EcSOD se poate dovedi benefic şi împotriva sindromului disfuncţional al mai multor organe, în care mai multe organe încep să nu mai funcţioneze. 

„Adesea afirmăm că exerciţiile fizice sunt medicamente. EcSOD a oferit un exemplu perfect că putem învăţa din procesul biologic al exerciţiului pentru a avansa în medicină”, a mai afirmat Yan, adăugând că studiile care vor urma vor aduce noi elemente ce ne vor ajuta să luptăm mai eficient cu o serie de boli.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite