Cum a fost primită victoria lui Biden la Paris şi la Berlin. Opinia unor jurnaliste de la două ziare influente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto EPA EFE
Foto EPA EFE

Carmen Kayser, jurnalist la cotidianul german Bild, şi Irene Costelian, jurnalist la ziarul francez Liberation, au povestit pentru „Adevărul” cum au trăit germanii şi francezii alegerile din SUA şi cum percep Berlinul şi Parisul victoria lui Joe Biden.

Două jurnaliste de origine română, angajate la două dintre cele mai influente ziare europene, „Bild” şi „Liberation”, vorbesc despre atmosfera din Germania şi Franţa, despre aşteptările oamenilor de rând şi despre cum a fost primit triumful lui Biden.

Carmen Kayser a făcut carieră în presa scrisă din România între 1998 şi 2004, iar în urmă cu aproape 14 ani s-a mutat în Germania. Din 2007, trăieşte în Berlin şi este angajata „Bild”, ziarul care înregistrează cele mai bune vânzări în Germania şi este pe locul al doilea la acest capitol în Europa, după tablodiul britanic „The Sun”. A rămas apropiată însă de ţara sa natală şi urmăreşte cu interes ceea ce se întâmplă în România, dar în egală măsură este la curent cu tot ceea ce se întâmăplă în patria sa adoptivă şi peste tot în lume.

Carmen a vorbit cu „Adevărul” despre felul în care priveşte Berlinul succesul lui Biden, dar mai ales despre modul în care se reflectă acest lucru în ochii germanului de rând. 

„Germania sărbătoreşte rezultatele din SUA, la fel cum  o face întregul continent , mai puţin poate ţările dictatoriale. La nivel oficial, cred că doar Marea Britanie şi Ungaria privesc cu răceală victoria lui Biden, dar ştim cine conduce aceste ţări şi cum. Presa germană a privit cu atenţie evenimentele din SUA. Azi, de exemplu, Bild a alocat 9 pagini acestui eveniment, în care a reflectat cele întâmplate în ultimele 24 de ore, de la modul în care au reacţionat cei doi candidaţi şi suporterii lor, până la detalii şi informaţii mai puţin cunoscute publicului larg”, spune Carmen.

Germania sărbătoreşte

Există totuşi şi nemţi care nu privesc cu ochi buni succesul lui Biden. Românca e de părere că cei mai mulţi dintre aceştia sunt simpatizanţi ai unor partide de extremă dreapta, unii dintre ei chiar neonazişti. „Cei mai mulţi nemţi s-au bucurat când au aflat că Trump a pierdut. Rasist, narcisist, lipsit de fair-play, misogin, cu un naţionalism dus la extremă, cred că nu există suficiente epitete şi metafore pentru a-l descrie pe Trump. De fapt, oamenii din Germania sărbătoresc înfrângerea primul dictator din istoria SUA”, a adăugat Carmen.

carmen kayser

Carmen Kayser e unul dintre numeroşii jurnalişti care au salutat cu entuziasm succesul lui Biden

Ea este convinsă că odată cu predarea puterii de către Trump, SUA şi Europa se vor reîntoarce la relaţii mai bune. „Trump conducea America de pe Twitter. I-a jignit în nenumărate rânduri pe liderii Europei democrate, i-a atacat dur pe Macron şi Merkel şi a râs de ei, iar în acelaşi timp i-a împins pe britanici să se despartă de Uniunea Euopeană, momindu-i cu promisiuni. În cel mai scurt timp, relaţiile dintre UE şi SUA se vor normaliza, spre disperarea unor ţări ca Rusia sau China, care mizau pe o ruptură între aliaţii tradiţionali”, mai spune ea.

Franţa e scindată

Şi Franţa vecină, cealaltă „locomotivă” a Uniunii Europene, a primit cu entuziasm triumful lui Biden, cel puţin la nivel oficial. Emmanuel Macron jubilează, iar Hexagonul se pregăteşte pentru reluarea relaţiilor apropiate cu SUA. Parisul a aşteptat victoria lui democraţilor, chiar dacă şi în Franţa au existat şi există partide care ar fi preferat ca Trump să se menţină în funcţie.La fel ca nemţii, francezii mizează acum pe normalizarea relaţiilor bilaterale cu SUA, precum şi pe normalizarea relaţiilor UE-SUA.

Şi Irène Costelian s-a născut în România, dar trăieşte în Franţa, la Paris. Ea s-a mutat în Framţa cu familia de la vârsta de 6 ani. Irène a studiat la Université Montesquieu Bordeaux 4 şi Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne şi are două licenţe, în Drept Internaţional şi Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale, ambele la Bordeaux, dar şi un doctorat în Ştiinţe Politice şi Comunicare, iar de 10 ani este jurnalist la publicaţia franceză „Libération”.

Imagine indisponibilă

Irène Costelian crede că cei mai mulţi francezi şi-ar dori un lider autoritar ca Trump, care să ţină sub control migraţia ilegală şi să dea o replică devastatoare terorismului

„Autorităţile franceze şi presa stângistă care predomină în Franţa, au fost şi sunt de partea lui Biden şi l-au mitraliat pe Trump. Cu francezul de rând, lucrurile cred însă că stau cu totul altfel. În general, francezii simt lipsa unui lider autoritar precum Trump, dată fiind situaţia în care se găseşte ţara, iar aici mă refer la problemele cu terorismul şi la migraţia ilegală. Franţa a fost copleşită de milioanele de oameni veniţi din Africa şi din Orientul Apropiat, iar atentatele din ultima vreme le-au amintit oamenilor că Macron şi autorităţile în general au eşuat în a stăvili acest fenoimen de amploare. Aşa că francezii de rând au fost, cred, mai apropiaţi de Trump în bătălia asta”, spune Irène.

Lockdown-ul îi trimite pe francezi la psihiatru

Potrivit spuselor sale, Franţa stă acum pe un adevărat butoi de pulbere. Deşi Guvernul de la Paris a injectat sute de miliarde de euro în economie, se pare că nu este suficient. Criza sanitară, creşterea necontrolată a numărului infectări cu noul coronavirus şi incapacitatea autorităţilor de a rezolva această problemă a stârnit nemulţumiri. Oamenii sunt disperaţi de acest nou lockdown care va avea efecte devastatoare pentru economie, pentru că Franţa a impus un lockdown dur, spre deosebire de vecina sa, Germania, care a adoptat restricţii mult mai moderate.

„Autorităţile şi-au pierdut susţinerea populaţiei, iar cota de popularitate a lui Macron e extrem de coborâtă. Oamenii sunt dipseraţi, se tem că îşi vor pierde serviciile, iar Guvernul de la Paris nu arată că ţine sub control situaţia fost o grevă a liceenilor, care nu înţeleg de ce trebuie să se ducă în continuare la şcoală când toata ţara e închisă. Din punct de vedere psihologic, oamenii nu sunt deloc bine, au ajuns la capătul puterilor. E suficient să vă spun că Ministerul Sănătăţii a anunţat că va suplimenta banii pentru spitalele de psihiatrie, din cauza creşterii uriaşe a numărului de pacienţi. Fostul ministru al Sănătăţii are mai multe dosare de corupţie, iar Guvernul e acuzat din toate părţile pentru modul greşit în care a gestionat situaţia în primăvară. Există multe procese pe rol intentate guvernului, autorităţilor în general”, a mai spus Irène.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Mesajul emoţionant şi promisiunea făcută României de Biden, cu ocazia vizitelor sale la Bucureşti. „E obligaţia noastră sacră, puteţi conta pe noi”

Român din Beverly Hills după alegeri: „Atmosfera e încărcată, aici s-au cheltuit 4 milioane de dolari pentru protecţie”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite