Cornel Udrea, umorist şi om de radio: „Ziua lui Ceauşescu nu a însemnat nimic pentru populaţia României“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cornel Udrea, scriitorul, umoristul şi omul de radio, povesteşte cum se marca 26 ianuarie, la Radio Cluj, ziua de naştere a dictatorului printr-un material scos din fonotecă, cu „clopoţei şi zdrăngănei fals patriotici“, reactualizat, şi care nu era ascultat de oameni.

„De 26 ianuarie se folosea din fonoteca, cu câteva reactualizări fireşti, materialul care îi era dedicat lui Nicolae Ceauşescu, cel cu clopoţei şi zdrăngănei fals patriotici  care, prin supralicitarea din acea zi şi nu numai, pur şi simplu nu avea nicio valoare şi nici nu era ascultat cu sufletul de ascultătorii radioului clujean.
Spre deosebire de alte instituţii, la Radio Cluj nu s-a organizat niciun spectacol exhaustiv cu dedicaţie nominalizată Ceauşescu, cel mult unul folcloric compensatoriu ca să nu se atragă atenţia zeloşilor şi a marilor patrioţi aflaţi la pândă şi în corespondenţă cu Securitatea“, povesteşte Cornel Udrea, cunoscutul umortist şi scriitor, care a lucrat ani buni la Radio Cluj, din 1970.

Acesta mai spune că, pe 26 ianuarie, „porţia de omagii“ era transmisă şi de Radio Cluj mai ales prin buletinele de ştiri preluate de la Radio Bucureşti. În rest, se respecta programul zilei.

„Ceea ce este de reţinut şi de reactivat în memorie este că întotdeauna se găseau aşa-zişi colaboratori gata să-şi apere şi să-şi ofere serviciile omagiale. Nu erau refuzaţi în niciun caz, ci duşi în cabină, imprimaţi, iar materialele rezultate puse deoparte în rezerva de laudatio pentru anul viitor. Nimeni nu comenta dar, după Revoluţie, marii iubitori de Scorniceşti au dorit să-şi recupereze materialele devenite dinamită compromităţoare şi, din păcate, în parte s-a reuşit“, mai spune omul de radio Cornel Udrea.

„Să ştiţi că ziua lui Ceauşescu nu era o sărbătoare pentru români. Erau aceste false spectacole, copiate de la nord-coreeni, care cădeau foarte bine pe sufletul lui neinstruit şi primitiv, care a fost mereu încurajat de Elena Ceauşescu, o altă fiinţă gregară care şi-a văzut visul cu ochii: să ajungă în faţă. Dar toate acestea erau marcate de o suspiciune formidabilă care nu putea fi întâlnită decât la dictatori.
Repet, nu era o zi de sărbătoare chiar dacă programul sărac al televiziunii transmitea un program aproape identic, de 4-5 ore. Nu se uita nimeni. (…) Ziua lui Ceauşescu nu a însemnat nimic pentru populaţia României care avea propria grijă şi nici nu întorcea în vreun fel sentimente către cei doi şi către conducerea de partid. Fiecare stătea într-o anume disciplină posacă, vertical liniştită şi pasivitate. Acesta a fost Ceauşescu pentru popor“, adaugă Udrea.

Acesta a fost urmărit de Securitate sub numele conspirativ Ulise: „Nici securiştii nu credeau în versurile  mele, eu eram scriitor de umor şi argumentul care cred că nu mai necesită comentarii: la CNSAS am dosarul de urmărire informativă numărul I210 301, sub numele conspirativ Ulise pentru manifestări duşmănoase.

Mai puteţi citi:

Ziarul „Dobrogea Nouă“ scotea număr omagial de ziua lui Nicolae Ceauşescu. „Stejarul 88“, planul Securităţii pentru protejarea „celui mai iubit fiu al poporului“

Cluj-Napoca


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri