Concursurile care îi ajută pe studenţii talentaţi să-şi ia zborul spre multinaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenţii premiaţi FOTO: Bosch
Studenţii premiaţi FOTO: Bosch

Studenţii clujeni care au ocupat primele locuri la concursurile UBBots 2014şi BattleLab Robotica 2014 s-au ales şi cu un cadou inedit: un zbor deasupra Clujului şi a împrejurimilor oraşului, oferit de compania Bosch. Unii studenţi au avut şi posibilitatea să vadă cum e să fii la cârma unui avion de mici dimensiuni.

Premiul a fost acordat celor trei echipe câştigătoare ale concursurilor UBBots 2014 (premiul I şi al II-lea) şi BattleLab Robotica 2014, care au făcut roboţi inteligenţi. Ineditul premiu a fost acordat de compania Bosch care a avut reprezentanţi în juriu -  specialişti din cadrul departamentului de cercetare şi dezvoltare Bosch din Cluj.
„Noi recunoaştem angajamentul extraordinar şi rezultatele impresionante obţinute de studenţi în acest domeniu de studiu. Capacitatea de a lucra în echipă şi motivaţia cercetătorilor sunt elemente decisive pentru succesul activităţii Bosch în cercetare şi dezvoltare. De aceea, dorim să intensificăm colaborarea cu universităţile care au astfel de studenţi pasionaţi de cercetare”, a declarat Roman Sellin, directorul departamentului de cercetare şi dezvoltare Bosch din Cluj.

studenti premiati de bosch cluj foto

Ce zic studenţii

Tehnologiile folosite de studenţi în realizarea roboţilor din cadrul celor două competiţii sunt similare celor folosite de inginerii Bosch din Cluj – cum ar fi: algoritmii de procesare a imaginilor, software-ul embedded sau invertoarele fotovoltaice care contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii.

„Implicarea companiilor ca Bosch mi se pare foarte importantă pentru dezvoltarea studenţilor şi crearea de abilităţi utile. Consider importantă sprijinirea la concursuri/conferinţe“, e de părere Paul Adrian Ţiţei, unui dintre studenţii premiaţi de Bosch. Implicarea companiilor ca Bosch "ajută tinerii la trecerea de la viaţa de student la cea de angajat. Integrare mai bună în societate", este părerea lui Horia Neamţu, un alt student.

Concursurile care le-au adus premii

Cele două competiţii datorită cărora cei 14 studenţi au zburat, la propriu, cu avionul sunt UBBots şi BattleLab Robotica 2014.
UBBots – „Ziua Roboţilor Inteligenţi” organizată de Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj este un concurs în cadrul căruia studenţii din anul al treilea cu specializarea Informatică se pot înscrie în echipe de 3 - 5 persoane cu un robot pe care l-au construit chiar ei. Ediţia UBBots 2014 a avut 8 echipe participante, cu proiecte din ce în ce mai futuriste: robotul stivuitor, robotul care prepară cocktailuri, robotul care strânge tăvile goale lăsate pe mese, robotul care face cartofi prăjiţi, coşul de gunoi inteligent, robotul ospătar, robotul care vopseşte unghiile şi cel care face curăţenie pe mese. Locul întâi a fost acordat echipei formate din 5 membri care au realizat un robot capabil să strângă tăvile goale de pe mese (TrayBot – http://traybot.wordpress.com/), locul al doilea revenindu-i unei alte echipe de 5 studenţi care au construit un robot ospătar (Walter the Waiter - http://walter.rolisz.ro/).

BattleLab Robotica 2014 este o competiţie la nivel naţional organizată de Facultatea de Inginerie Electrică din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca în colaborare cu asociaţia studenţească BEST Cluj-Napoca. În cadrul acestei competiţii se pot înscrie echipe formate din 4 studenţi, indiferent de anul de studiu sau de facultatea urmată (din Cluj sau oricare alt centru universitar din ţară). Echipele înscrie în concurs sumo-roboţi inteligenţi proiectaţi chiar de ele, care să fie capabili să îşi învingă adversarii prin eliminarea din arena special creată. Concursul este organizat în sistem de turneu. Echipa câştigătoare, numită „Bullet”, a realizat un sumo-robot autonom care, după mai multe runde, a reuşit să învingă toţi ceilalţi roboţi din competiţie.

studenti premiati de bosch cluj foto

Cât de importantă este implicarea unei companii precum Bosch încă din perioada studenţiei?

Studenţii au fost întrebaţi de Bosch cu ce ochi văd implicarea multinaţionalelor în educaţie şi în concursurile universitare. Răspunsurile lor, mai jos:

Alexandru Puşcaş - "ne facem o idee despre ceea ce se vrea de la noi, ca potenţial angajator."

Claudiu Avram - "poate deschide oportunităţi în domenii diverse (software şi hardware), pe care puţine alte companii ar putea să le ofere."

Eduard – Cristian Boloş - "încurajează implicarea în proiecte şi acumularea experienţei încă din timpul facultăţii."

Horia Neamţu - "Ajută tinerii la trecerea de la viaţa de student la cea de angajat. Integrare mai bună în societate."

Roland Szabó - "Stimulează interesului studenţilor şi oferă motivare să se implice studenţii în proiecte mai serioase."

Sebastian Orţan - "studenţii trebuie să vadă ce perspective au din timp".

studenti premiati de bosch cluj foto
studenti premiati de bosch cluj foto

Mai puteţi citi:

Minţile sclipitoare ale României care schimbă economia lumii. De ce nu s-ar întoarce în ţară
 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite