Câte milioane de euro încasează UMF Cluj de la studenţii străini admişi în anul I?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Examen UMF  FOTO: Adevărul
Examen UMF  FOTO: Adevărul

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu“ din Cluj-Napoca încasează circa 2,7 milioane de euro de la studenţii străini admişi în primul an de studiu, la liniile franceză şi engleză. Vorbim de peste 500 de studenţi din state ca Brazilia, Thailanda, Africa de Sud, SUA şi Coreea de Sud.

Reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca anunţă că anul acesta au fost disponibile pentru studenţi străini 540 de locuri, în timp ce în 2013 au fost scoase la concurs 502 locuri, potrivit Mediafax.

Studenţii străini declaraţi admişi la UMF Cluj-Napoca trebuie să îşi confirme locurile până în 29 august. Taxa de şcolarizare pentru studenţii străini este de 5.000 de euro pentru un an de studiu.

Majoritatea studenţilor admişi la UMF Cluj, în baza unui concurs de dosare, la linia de predare franceză provin din ţări ca Maroc, Tunisia şi Franţa, Brazilia şi Elveţia.

În schimb, la linia engleză sunt studenţi din Italia, Grecia, Suedia, Germania, Anglia, Spania, Finlanda, Olanda, Polonia, Israel, Qatar, Rusia, dar şi din Thailanda, Iran, Siria, Africa de Sud, Coreea de Sud, Canada şi SUA.

"Cetăţenii străini optează pentru învăţământul medical din România datorită faptului că ţara noastră este membră a UE, prin urmare diplomele eliberate de sistemul de învăţământ superior românesc sunt recunoscute la nivel european şi internaţional. Un alt motiv ar fi calitatea învăţământului medical de la UMF Cluj-Napoca, recunoscută atât prin tradiţia şcolii noastre, de peste 90 de ani, cât şi prin organizarea învăţământului medical de tradiţie după modelul marilor şcoli medicale din vestul Europei. În acelaşi timp, ne recomandă performanţele medicale, didactice şi ştiinţifice obţinute de universitatea noastră", arată reprezentanţii UMF Cluj, citaţi de Mediafax.

În acest an, UMF Cluj-Napoca încasează de la studenţii străini proaspăt admişi suma de circa 2,7 milioane de euro.

„Specificul activităţii de învăţământ medical şi farmaceutic presupune o serie de cheltuieli şi investiţii care, la final, se reflectă într-o creştere a calităţii acestui tip de învăţământ. Majoritatea disciplinelor au lucrări practice în laboratoare dotate cu aparatură specifică, iar echipamentul şi materialele pentru activităţile practice sunt foarte costisitoare. Desfăşurarea procesului didactic pe grupe de 10-15 de studenţi şi, în plus, într-o limbă străină, presupune eforturi financiare considerabile din partea universităţii şi nu se pot face concesii legate de calitatea celor pe care universitatea îi pregăteşte", susţin reprezentanţii universităţii.

În plus, Medicina este un domeniu de studiu extrem de dinamic, studenţii având acces la informaţii de ultima oră. Biblioteca UMF oferă acces online la întregul fond de carte, precum şi la platforme de cercetare, reviste ştiinţifice pluridisciplinare, baze de date, bibliografice şi cu text integral, documente şi cărţi electronice.

„Toate aceste investiţii presupun costuri foarte mari, atât pentru întreţinere, cât şi pentru reînnoirea periodică a abonamentelor", mai susţin reprezentanţii universităţii.

UMF Cluj-Napoca oferă anual, din resurse proprii, 50 de burse pentru studenţi şi 50 de burse de cercetare pentru asistenţi/lectori, iar 20 la sută din veniturile extrabugetare se întorc către studenţii străini sub forma unor burse de performanţă. În 2013 au fost acordate peste 200 de astfel de burse.

Mai puteţi citi:

ADMITERE FACULTATE 2014. UMF Cluj: care a fost cea mai mică medie de admitere şi la ce specializare

ADMITERE FACULTATE 2014 Mii de tineri au dat admitere la Medicină. Subiectele de la cele mai căutate specializări

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite