Clujeanul Horaţiu Secaşiu, stăpânul mărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Horaţiu Secaşiu în timpul unei scufundări efectuate în Egipt
Horaţiu Secaşiu în timpul unei scufundări efectuate în Egipt

Programatorul Horaţiu Secaşiu (28 de ani) are un hobby scump şi periculos - scufundările. O expediţie de scufundări costă circa 1.000 de euro, la care se adaugă echipamentul de circa 4.000 de euro. Clujeanul, care a făcut expediţii în Egipt şi Croaţia, spune că pasiunea lui merită toţi banii.

„Odată ce te-ai hotărât că vrei să practici acest hobby, înseamnă că ţi-ai făcut socotelile şi mai eşti dispus să mănânci şi iaurt pentru o bucată de echipament”, îşi începe povestea programatorul de 28 de ani Horaţiu Secaşiu, unul din puţinii scufundători recreaţionali din Cluj.

Practică acest sport de mai bine de doi ani, timp în care a bifat câteva expediţii în Croaţia şi Egipt, dar şi pe litoralul românesc. Nota de plată pentru un asemenea hobby nu este deloc de neglijat. Preţul unui curs de brevetare porneşte de la 300 de euro, cursuri ce trebuie mereu actualizate, în funcţie de dificultatea sau de adâncimea la care vor avea loc scufundările, iar o expediţie de o săptămână în Egipt sau Croatia, cele mai accesibile locaţii pentru practicarea acestui sport, costă aproximativ 1.000 de euro.

Îşi riscă viaţa cu fiecare scufundare

Doar preţul unui echipament complet este cuprins între 4.000 şi 5.000 de euro. Echipamentul trebuie, însă, revizuit anual şi schimbat o dată la trei ani. Şi asta pentru că orice defecţiune tehnică poate fi fatală. Din cauza numărului redus de practicanţi ai sportului, găsirea partenerului de scufundare, una dintre cele mai importante aspecte în acest sport, este extrem de dificilă. „Trebuie să-ţi găseşti un partener pe care-l cunoşti foarte bine, care nu-ţi pune viaţa în pericol, prin manevrele lui şi în caz de nevoie te poate şi ajuta”, a explicat Horaţiu Secaşiu.

Lupta pentru supravieţuire

Una din puţinele alternative pentru găsirea unui partener este forumul  scubaboard.ro, singurul de acestgen din România. Aşa a reuşit şi programatorul Horaţiu Secaşiu (28 de ani) să se alăture unui grup de scufundători bucureşteni, în număr de 34, cu care a participat la o expediţie de o săptămână, în Egipt, în luna mai a acestui an. Pentru că nu se cunoşteau foarte bine „check-drive”-ul, înainte de scufundare, a fost esenţial. Prin acest procedeu, scufundătorii observă cum se manifestă în apă partenerul, cum respiră sau cum înoată. „Dacă intri în apă şi vezi că partenerul tău respiră ca o locomotivă, dacă e stresat, e un semn că să mori ori tu, ori el”, a conchis Secaşiu.

Dacă intri în apă şi vezi că partenerul tău respiră ca o locomotivă, e un semn că ori mori tu, ori el
Horaţiu Secaşiu, scufundător

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite