Cele mai periculoase insecte din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt mici, enervante şi aproape imposibil de stârpit. Este vorba despre cele mai periculoase insecte, care provoacă anual printre oameni mai multe victime decât toate animalele la un loc.

Ţânţarul este regele neîncoronat într-un top al celor mai periculoase insecte. Răspândit pe aproape tot Globul, cu excepţia zonelor reci şi foarte reci, ţânţarul este o insectă profund dăunătoare, care poate să transmită nenumărate boli. Unele dintre bolile transmise prin înţepătura ţânţarului sunt mortale, aşa cum este cazul malariei, febrei Dengue şi a virusului West Nile.

Imagine indisponibilă

Anual mor milioane de oameni din cauza bolilor transmise de ţânţari, astfel că nu este surprinzător faptul că numai malaria cauzează în fiecare an aproape 700.000 de decese.

Musca ţeţe şi viespea uriaşă japoneză

Musca ţeţe trăieşte în Africa şi poate transmite numeroase boli. Boala somnului, tripanozomiaza, este cea mai cunoscută dintre ele şi se transmite prin muşcătura muştei. Au fost identificate 22 de specii de muşte ţeţe, iar toate poate fi întâlnite în Africa subsahariană. Mai puţin de 1% dintre acestea sunt infectate, însa o singură înţepătură poate transmite boala.

Mult mai puţin răspândită decât ţânţarul, viespea uriaşă japoneză este considerată una dintre cele mai feroce insecte. Această insectă poate să ajungă la o lungime de opt centimentri şi este cunoscută ca o ucigaşă de albine. Nici oamenii nu se află în siguranţă în preajma viespei japoneze, chiar dacă provoacă mult mai puţine victime decât liderul topului, ţânţarul. 

Furnica glonţ şi gândacul asasin

Aşa cum o sugerează şi numele, această furnică are o muşcătură extrem de dureroasă, comparată de unii cu durerea produsă de un glonţ. Furnica glonţ (foto, jos) trăieşte în America de Sud şi în America Centrală şi rareori a fost întâlnită şi în alte zone. Potrivit cercetătorilor, înţepătura ei este cea mai puternică din regnul insectelor. 

Imagine indisponibilă

Gândacul asasin este o insectă minusculă care nu depăşeşte un centimetru lungime, dar care a reuşit să-i uimească pe cercetători prin comportamentul său bizar. Gândacul asasin este o specie agresivă, iar aspectul său este înspăimântător. După ce lansează un atac devastator asupra altor insecte, acesta poartă corpurile învinşilor pe post de carapace, un fel de armură formată din „trofeele” sale. 

Cluj-Napoca

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite