Cel mai bogat ucrainean investește în România. Suma uriașă pe care o pune la bătaie
0Patronul echipei Șahtior Donețk, Rinat Ahmetov, va investi o sumă uriașă în România, în asociere cu mai mulți oameni de afaceri din Cluj. Cunoscutul oligarh ucrainean vrea să dezvolte proiecte de energie eoliană şi solară în România.
Cel mai bogat ucrainean, oligarhul Rinat Ahmetov, va investi o sumă considerabilă într-un proiect de energie renegenerabilă, lângă Cluj. DTEK Renewables International, companie deţinută de Ahmetov, a devenit partenerul Finas Group, companie clujeană care operează şi pe piaţa de energie verde, intenţia celor două entităţi fiind de a dezvolta pe termen mediu proiecte regenerabile de 150 de miloane de euro, informează Ziarul Financiar.
Potrivit sursei citate, Finas Group este activă în zona de agricultură şi HoReCa prin Crama La Salina şi restaurantul-pensiune Sarea-n bucate, imobiliare şi energie.
Cele două companii au început colaborarea la sfârşitul anului trecut printr-un proiect comun la Ruginoasa (judeţul Iaşi).
Este vorba despre un parc eolian de 60 MW, pe o suprafaţă de 25 de hectare. Investiţia, care se ridică la 90 de milioane de euro, potrivit oficialilor Finas, se află în acest moment în stadiul de proiectare şi de licitaţii echipamente și va fi finalizată în 2024.
Totodată, Ahmetov, alături de compania clujeană, dezvoltă și un proiect la Glodeni, în județul Mureș. Este vorba despre un proiect de energie solară de 65 MW, care este estimat la 60 de milioane de euro.
Relația lui Ahmetov cu Zelenski
Rinat Ahmetov se numără printre oligarhii care au părăsit Ucraina cu avioane private cu câteva zile înainte de începerea războiului. Omul de afaceri ar fi fost bănuit că s-a implicat în mai multe tentative de lovituri de stat împotriva preşedintelui Volodimir Zelenski, acuzații pe care le-a negat.
Anul trecut relaţiile dintre omul de afaceri şi preşedintele ucrainean erau unele mai degrabă încordate, iar Zelenski ar fi bănuit chiar că Ahmetov ar fi fost implicat în pregătirea unei lovituri de stat. Au existat zvonuri că Ahmetov ar fi investit în diferite partide şi proiecte politice care vizau limitarea puterii preşedintelui Ucrainei.
În ciuda relaţiilor dintre cei doi, războiul declanşat de armata rusă în Ucraina a schimbat mersul lucrurilor. Omul de afaceri deţine companii cu un rol crucial în economia ucraineană, rol care poate fi păstrat doar dacă Ucraina îşi păstrează statalitatea şi independenţa.
Aşadar, pe lângă promisiunea de a reconstrui oraşul Mariupol, Ahmetov ar oferi donaţii pentru rezistenţa ucraineană.
Ce-a pierdut din cauza războiului
Din februarie, cel mai bogat om din Ucraina și-a pierdut cel puțin jumătate din avere. Rinat Ahmetov însuși își estimează în prezent propriile pierderi la zeci de miliarde de dolari. Conform Forbes, Rinat Ahmetov avea în 2013 o avere de 15,4 miliarde de dolari, adică înainte de anexarea Crimeei de către Federaţia Rusă (2014). La începutul anului 2022, Forbes i-a estimat averea la 13,7 miliarde de dolari, iar în prezent, omul de afaceri ar avea o avere de 3,9 miliarde.
Din industria metalurgică, miliardarul de la Donețk, obținea cei mai mulți bani. Înainte de război, Holdingul miner și metalurgic Metinvest extrăgea și exporta aproximativ 60% din minereul de fier ucrainean. Datorită mediului favorabil al prețurilor, compania a obținut un profit net de 2,7 miliarde USD doar în ianuarie-iunie 2021.
După începerea războiului, două bunuri importante ale „Metinvest” situate în Mariupol - Uzina metalurgică Ilici Mariupol și „Azovstal” - au fost ocupate.
„Doar evaluarea pierderilor MMK de la Ilici și Azovstal din cauza agresiunii ruse este între 17 la 20 de miliarde de dolari”, a spus omul de afaceri în iulie.
O altă întreprindere, care face parte din holdingul „Metinvest”, Avdeevka este și ea blocată din cauza bombardării constante. Produsele sale sunt folosite ca combustibil în metalurgia feroasă și neferoasă.
În plus, activitatea a alte trei uzine miniere - Ingulețki, Pivdenîi și Pivnicinîi - a fost suspendată.