Cât valorează un „fleac“ de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iniţiativa lui Bill Gates, „Promisiunea de a dărui", e departe de miliardarii români. Este o veste bună, însă, că un astfel de miliardar i-a „cumpărat" fiului un festival de film, în comparaţie cu altul, care i-a luat un bolid de 1 milion de euro.

În orice analiză serioasă despre averile unor oameni, te vei lovi, la un moment dat, de sintagma americană: „nu mă întreba de primul milion". Să pui o astfel de întrebare, acum, în România e o pierdere de vreme. La fel de deplasat mi se pare să întrebi un milionar ce face cu averea lui. Până la dovada contrară, banii au fost obţinuţi prin muncă cinstită, deci, este numai problema lui cum îi cheltuieşte. 

Dacă aruncăm însă o privire peste Ocean, vedem că acest mod de gândire a suferit unele modificări. Într-o seară de mai, în 2009, într-un restaurant luxos din New York a fost convocată, la un dineu discret, crema miliardarilor americani. Puţini au refuzat invitaţia venită de la doi dintre cei mai bogaţi oameni din lume, Bill Gates şi Waren Buffet. Atunci a fost lansat proiectul „Giving pledge" (Promisiunea de a dărui - n.r.), prin care miliardarii din SUA erau îndemnaţi să renunţe, în timpul vieţii sau după moarte, la cel puţin jumătate din avere în scop caritabil. Până acum, au făcut această promisiune 68 de persoane, printre care se numără Mark Zuckerberg (fondatorul Facebook), Paul Allen (cofondator Microsoft), George Lucas (producătorul filmelor din seria „Războiul stelelor") şi bine-înţeles cel mai bogat om din lume, Bill Gates.

Aceşti oameni, şi nu sunt puţini, au considerat că e normal să dea înapoi o parte din câştigul lor, mai ales în aceste momente de criză, societăţii în care au prosperat. Întorcându-ne la noi, constatăm că majoritatea oamenilor bogaţi sunt, la nivelul mentalităţii, departe de asemenea gesturi. Totuşi, o comparaţie între cei mai bogaţi români şi cei mai bogaţi americani ar fi deplasată. Din fericire, însă, găsim termeni de comparaţie chiar la noi în ogradă. Bunăoară, acum câteva zile, s-a terminat a treia ediţie a Festivlului de Film Comedy Cluj, un eveniment organizat de Sorin Dan, un om de afaceri cu o avere de circa 10 milioane de euro. Deşi este unul dintre bogaţii clujeni aflaţi în ultimele bănci ale topului, despărţindu-l peste o sută de milioane de euro de cel mai bogat om de afaceri din urbe, Sorin Dan a investit într-un festival de film. Cu siguranţă că nu a făcut asta pentru profit sau de plictiseală. Faptul că de organizarea evenimentului se ocupă fiul său de 25 de ani ne dezvăluie scopul Comedy Cluj. A fost un cadou de la Sorin Dan pentru odrasla sa, un cadou care anul acesta a ajuns la un buget de două milioane de euro.

Într-un alt colţ al ţării, în Bacău, un alt milionar, cu avere de 95 de milioane de euro, îi cumpăra, prin 2009, fiului său, un Bugatti Veyron, cu 1,1 milioane de euro. Cadourile sunt ambele extravagante, dar este infinit mai bine să investeşti în cultură, acum când domeniul e aproape orfan, decât să iei o maşină de 1001 cai putere, care ajunge la 450 km/h, într-o ţară fără drumuri.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite