„Carpaţi“ s-a redeschis în casa campioanei Ileana Silai
0Celebra cofetărie clujeană a fost închisă tip de trei luni din cauza schimbării patronatului. Cofetăria Carpaţi, un brand de Cluj vechi de 39 de ani, s-a redeschis ieri în aceeaşi locaţie, după ce la sfârşitul lunii august fusese închisă.
Clădirea în care se află cofetăria este a familiei avocatului Ştefan Silai, devenit proprietar în 1929. Acum ea este deţinută de fiul avocatului, arhitectul Ştefan Silai şi soţia sa, Ileana Silai, de patru ori campioană olimpică la atletism şi singura sportivă din Cluj care a reuşit această performanţă greu de egalat.
Prietenia dintre noul administrator al brandului Carpaţi, sportivul Călin Hossu, fost campion mondial la handbal, şi sportiva Iulia Silai a fost de bun augur pentru situaţia cofetăriei. La 31 august 2011, aceasta a fost închisă deoarece Dan Irimieş, proprietarul laboratorului de prăjituri Irislab din Mărăşti şi adminstratorul Cofetăriei Carpaţi nu îngrijea clădirea aşa cum familia Silai şi-ar fi dorit. „Au lăsat acest loc în paragină când au plecat, au scos caloriferele, au scos toaletele din uz, au demontat uşile, au dărămat bucată cu bucată teracotele şi acest gest nu ne-a plăcut deloc", a precizat campioana olimpică Ileana Silai.
„Am decis să închiriem familiei Hossu clădirea cu condiţia să nu schimbe destinaţia spaţiului şi am închiriat-o cu câţiva euro pe metru pătrat pentru că am vrut ca ei să îşi poată recupera investişia făcută care este foarte mare", a precizat arhitectul Ştefan Silai. Investiţia făcută de familia Hossu în renovarea şi modernizarea Cofetăriei Carpaţi este de ordinul sutelor de mii de euro. Un designer italian a făcut schiţele şi o echipă de profesionişti în amenajări interioare au pus la punct toate detaliile, de la încălzirea prin pardoseală până la ventilaţia pentru sectorul destinat fumătorilor. Handbalistul Călin Hossu, acţionar al lanţului de cofetării şi laboratoare Pralina, soţia sa Flavia Hossu şi fiul lor, handbalistul Liviu Hossu sunt cei care vor administra cofetăria al cărei nume a fost înregistrat la OSIM abia acum, la 39 de ani de la înfiinţare.
Locul preferat al scriitorilor
Pentru clujeni, Cofetăria Carpaţi este un brand de suflet. Aici vin să-şi bea cafeaua scriitorul Constantin Zărnescu, autor al unei splendide lucrări despre viaţa şi opera lui Constantin Brâncuşi, romanciera Florentina Florescu, Rodica Marian, binecunoscut eminescolog şi cercetător la Universitatea Babeş-Bolyai, conferenţiarul universitar Virgil Drăghici, specialist în logică modală şi fenomenologie germană. Liviu Hossu, fiul lui Călin şi al Flaviei Hossu este handbalist de performanţă ca şi tatăl său. E legitimat la Universitatea Cluj. „Voi aduce prietenii mei de la handbal aici, pentru că vreau să păstrăm aerul studenţesc pentru care a rămas celebră cofetăria atâţia ani de zile", a declarat Liviu Hossu.
„Am vrut să păstrăm una din angajatele cofetăriei, care lucra aici de 30 de ani, dar s-a pensionat, aşa că am decis să angajăm 8 persoane care să se ocupe de vânzări şi 6 specialişti la laborator complet noi", a mai precizat Liviu Hossu. Sufletul acestei afaceri este însă Flavia Hossu, cea care a fost şef de producţie la laboratoarele Pralina. „La Pralina simţeam că nu pot face artă pentru că lucram la cantităţi industriale. Vreau să mă ocup aici de ceea ce ştiu să fac cel mai bine, prăjituri strălucite ca în Germania, Franţa şi Italia. În fiecare an merg la seminarii şi expoziţii în străinătate pentru că la cofetării e ca şi în modă, nu poţi pune un sos de ciocolată oricum, nu poţi face un nou fel de prăjitură fără să ţii cont de nişte reguli şi să fii în acelaşi timp creativ", a precizat Flavia Hossu. „Am învăţat totul despre prăjituri şi această industrie când am fost în Cipru în echipa de handbal a acestei ţări. Soţia lucra la un laborator de cofetărie acolo, am stat câţiva ani în Cipru, apoi am revenit şi aşa a început odiseea noastră", spune Călin Hossu, noul proprietar al cofetăriei Carpaţi.