Avertismentul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii legat de virusul Zika, înainte de debutul Olimpiadei de la Rio

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu a emis o restricţie generală de călătorie în ţările afectate de virusul Zika, însă sfătuieşte femeile gravide să evite deplasările în zonele periculoase. De asemenea, OMS face o serie de recomandări pentru a evita infectarea.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a emis, zilele trecute, următoarele recomandări pentru cei care călătoresc în zonele în care virusul Zika este activ. Olimpiada de la Rio începe oficial pe data de 5 august, iar mai mulţi sportivi de top din lume au refuzat să facă deplasarea în ţara din America de Sud.

“Pe baza dovezilor disponibile, OMS nu a emis nicio restricţie generală privind călătoriile sau comerţul cu ţări, zone şi/sau teritorii cu transmitere a virusului Zika. Cu toate acestea, OMS sfătuieşte femeile gravide să nu călătorească în zonele active de transmitere a virusului Zika. Acest sfat are la bază creşterea riscului de microcefalie şi alte malformaţii congenitale la copiii născuţi de femei gravide infectate cu virusul Zika. Microcefalia este o afecţiune în cazul căreia un copil este născut cu un cap mic sau capul se opreşte din creştere după naştere”, arată comunicatul OMS.

Reprezentanţii Organizaţiei susţin că unele guverne naţionale pot face recomandări de călătorie de sănătate publică şi a propriilor populaţii, pe baza evaluării lor a dovezilor disponibile şi a factorilor de risc locali.

“Virusul zika se transmite în principal oamenilor prin muşcătura unui ţânţar Aedes infectat. Virusul zika poate fi, de asemenea, transmis prin sex”, arată OMS.

Înainte de a călători în zonele afectate
 
“Călătorii în zonele cu focare de  Zika ar fie la curent cu riscurile potenţiale şi cu măsurile adecvate pentru a reduce posibilitatea expunerii la înţepături de ţânţar şi transmitere sexuală a Zika”, susţin specialiştii OMS. În zonele afectate de Zika “bărbaţii şi femeile ar trebui să practice sexul mai sigur (ceea ce presupune inclusiv utilizarea prezervativelor) sau abstinenţa pentru a preveni infectarea cu virusul Zika, virusul imunodeficienţei umane (HIV) şi alte infecţii cu transmitere sexuală şi sarcini nedorite.

Pentru a preveni înţepăturile de ţânţar în timpul călătoriei trebuie urmate următoarele măsuri:
- purtarea unor haine - de preferinţă de culori deschise - care acoperă o cât mai mare parte a corpului;

- utilizarea unor alifii împotriva insectelor care pot fi aplicate pe pielea expusă sau pe îmbrăcăminte, alifii care ar trebui să conţină DEET, (diethyltoluamide) sau IR 3535 sau Icaridin. Insecticidele trebuie să fie utilizate în strictă conformitate cu instrucţiunile de pe etichetă;

- folosirea unor bariere fizice, cum ar fi plase de protecţie normale sau tratate cu insecticide la ferestre sau uşi, şi mai ales în timpul zilei, când ţânţarii Aedes sunt cei mai activi, somnul să se facă sub plase speciale de protecţie.
 
La întoarcerea acasă
 
“Pentru a preveni transmiterea virusului Zika şi apariţia complicaţiilor la sarcină, toţi turiştii care se întorc din zone active Zika trebuie să practice sexul protejat, inclusiv prin utilizarea corectă şi consecventă a prezervativelor, sau să se abţină de la sex timp de cel puţin 8 săptămâni. În cazul în care bărbaţii se confruntă cu simptome (erupţii cutanate, febră, artralgii, mialgii sau conjunctivită), atunci acestea ar trebui să adopte practici sexuale mai sigure sau să ia în considerare abstineţa timp de 6 luni”, arată OMS.

Partenerii sexuali ai femeilor gravide ar trebui sa practice sexul sigur sau să se abţină de cel puţin pe durata sarcinii.
 
 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite