Autobuze fără şofer pentru transportul public de la Cluj-Napoca. Două firme din Franţa s-au înscris la licitaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Germania funcţionează, din iunie 2021, 16 autobuze autonome livrate de Navya. FOTO: Navya
În Germania funcţionează, din iunie 2021, 16 autobuze autonome livrate de Navya. FOTO: Navya

Două firme franceze, EasyMile şi Navya, au depus oferte la licitaţia pentru furnizarea de autobuze fără şofer în Cluj-Napoca. Acordul – cadru scos la licitaţie de primăria condusă de Emil Boc vizează furnizarea a până la 14 autovehicule autonome.

Primaria Cluj-Napoca a primit oferte de la două companii la licitaţia pentru achiziţia de mini-autobuze autonome: EasyMile şi Navya, ambele firme sunt din Franţa.

EasyMile oferă software şi soluţii complete pentru mobilitatea fără şofer şi transportul de mărfuri. Practic, compania echipează diferite autovehicule pentru a funcţiona autonome. „Soluţia noastră de deplasare a oamenilor, EZ10 este cel mai implementat serviciu de navetă autonom din lume”, se arată pe site-ul companiei. 

Pentru manipularea materialelor, compania lucrează cu aplicaţia TractEasy - o soluţie de remorcare care optimizează lanţurile de aprovizionare cu manipularea materialelor 24 de ore pe zi/ 7 zile din 7 la fabrici şi amplasamente industriale.   Compania a fost fondată în 2014. Tehnologia EasyMile este folosită pentru vehicule autonome în peste 300 de localităţi din peste 30 de ţări.

Cu mai multe operaţiuni în masă în întreaga lume, EasyMile a fost prima companie care a implementat nivelul 4 al conducerii autonome - anume complet fără şofer. Este, de asemenea, primul furnizor de soluţii autonome care este certificat ISO 9001: 2015.

Printre clienţi se numără principalii operatori de transport, autorităţile oraşului, aeroporturi, parcuri de afaceri, universităţi, producători, fabrici şi centre logistice. EasyMile GmbH are sediul la Toulouse, Franţa şi are birouri în ţări. 

180 de autovehicule autonome livrate în ţări foarte dezvoltate

Cel de-al doilea ofertant - Navya - este o companie franceză specializată în furnizarea de sisteme de conducere autonome şi servicii asociate. Cu 280 de angajaţi în Franţa (Paris şi Lyon), în Statele Unite (Michigan) şi în Singapore, Navya îşi propune să devină jucătorul principal în sistemele de conducere autonomă de nivel 4 pentru transportul de pasageri şi mărfuri.

Din 2015, NAVYA a fost prima companie care a introdus pe piaţă şi a pus în funcţiune soluţii de mobilitate autonomă. AUTONOM® SHUTTLE, principala axă de dezvoltare, a fost lansată în septembrie 2015 şi aproape 180 de unităţi au fost vândute la 31 decembrie 2019, în special în Statele Unite, Franţa, Germania, Elveţia, Japonia şi Australia.

În septembrie 2016, Compania a lansat primul serviciu de transport autonom numit Navly în districtul Confluence din Lyon. Experimentul a fost realizat cu două autobuze autonome într-o zonă deschisă publicului, o secţiune de 1,3 kilometri.

Grupul şi-a deschis cea de-a doua unitate de producţie în SUA, tot în Michigan, după prima în Vénissieux, Franţa, deschisă în mai 2017.

La începutul anului 2017, SB Drive, o filială a SoftBank Corp., a achiziţionat două navete autonome pentru a desfăşura teste sociale de tehnologii de auto-conducere în Japonia. SB Drive are în prezent acorduri de parteneriat de mobilitate inteligentă cu patru municipalităţi japoneze.

În mai 2017, Compania a încheiat un acord de parteneriat cu RAC pentru a facilita desfăşurarea, precum şi pentru a oferi o gamă de asistenţă tehnică pentru navetele sale autonome din Australia, Noua Zeelandă şi Asia de Sud-Est.

Din iulie până în decembrie 2017, Navya, Keolis şi IDF Mobilités au început o cooperare pentru operarea navetelor autonome în cursul săptămânii pe trei rute diferite din districtul La Défense, care are peste 500.000 de vizitatori zilnic.

În cele din urmă, pe 7 noiembrie 2017, Grupul a dezvăluit primul mini-bus cu şase pasageri, Navya Autonom Cab. Încă în 2018, AUTONOM SHUTTLE este selectat de proiectul european HORIZON 2020 al consorţiului AVENUE - „Vehicule autonome pentru a evolua spre o nouă experienţă urbană”.

Noiembrie 2019 marchează premiera mondială pe aeroportul Toulouse-Blagnac a testării în viaţă reală a vehiculului AUTONOM® TRACT, un tractor de bagaje autonom dezvoltat în colaborare cu Charlatte Manutention pentru transportul de mărfuri. 

Boc: „mă bucur că vor participa firme puternice”

Întrebat dacă ştie cele două companii, Emil Boc a susţinut, la o ZC Live, că este vorba despre firme recunoscute în Europa: „Eu habar n-am de licitaţiile astea. Am aflat din presă de cine a depus oferte. Sincer, nici nu mă interesează participanţii la licitaţii, până n-am pe masă raportul procedurii comisiei cu rezultatul final. Am aflat şi eu că sunt două firme puternice pentru autobuze autonome, care sunt deja recunoscute în Europa”

Primarul a susţinut că se bucură că participă firme puternice şi sunt şanse ca licitaţia să se adjudece licitaţia. „Este un semnal că suntem un oraş al inovării. La Cluj este o calitate a resursei umane foarte puternică în cercetare, în inovare, în IT, dezvoltare, etc. Sunt oameni care trăiesc ca la Munchen, la Viena, la Lyon sau la Milano, unde mai sunt astfel de autobuze. Va fi un semnal că Clujul e un oraş al inovării”, spune primarul Emil Boc. 

El a mai spus că se bucură că sunt două firme puternice. Pentru cei care nu cred că astfel de vehicule vor circula în Cluj-Napoca, Boc a replicat: „Eu spun că vor fi”.  

Licitaţie de 27,3 milioane de lei

Primăria Cluj Napoca a lansat pe 22 aprilie licitaţie pentru achiziţia de autovehicule autonome destinate transportului public de persoane. Licitaţia nu prevede un anumit număr de maşini ce vor fi achiziţionate, ci este un acord– cadru care vizează furnizarea a până la 14 autovehicule autonome. 

Un autovehicul poate transporta 10 sau mai multe persoane. Valoarea estimată a achiziţiei este de 27,35 milioane de lei, potrivit informaţiilor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Costul unui astfel de mini-autobuz este de aproximativ 350.000 de euro.

 

Vă mai recomandăm 

Autobuzele fără şofer vor deveni realitate într-un oraş din România. În ce stadiu se află proiectul

Oraşul care va introduce autobuze fără şofer, în premieră pentru România. Primele teste vor avea loc chiar anul viitor 

Cluj-Napoca

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite