Virozele respiratorii, în topul îmbolnăvirilor. Campania de vaccinare antigripală debutează la 1 noiembrie
0Sezonul rece înmulţeşte îmbolnăvirile. În ultima lună, peste 4.700 de călărăşeni au fost diagnosticaţi cu infecţii respiratorii, spre deosebire de cele 3.700 de cazuri înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut. Din fericire, cele trei cazuri suspecte de gripă nu au fost confirmate de Laboratorul de Analize de la Institutul “Cantacuzino”.
Pentru evitarea îmbolnăvirilor, începând cu 1 noiembrie, Direcţia de Sănătate Publică declanşează campania de vaccinare împotriva gripei sezoniere. Conform specialiştilor, în judeţul Călăraşi au fost catagrafiate aproximativ 60.000 de persoane. Prioritate la imunizare au persoanele cu risc mare de îmbolnăvire: vârstnicii, bolnavii cronici, personalul medical şi copiii instituţionalizaţi. Medicii trag un semnal de alarmă şi îi sfătuiesc pe părinţi să ceară sfatului medicului ori de câte ori copilul prezintă simptome de răceală. Cel mai important lucru este ca bolnavul să fie ţinut departe de colectivitate.
Imunitatea dobândită nu protejează
“Reamintim faptul că virusurile gripale au variabilitate antigenică foarte mare, structura tulpinilor de virus gripal circulante se modifică, iar imunitatea dobândită în urma trecerii prin infecţia cu o tulpină de virus gripal nu protejează faţă de tulpinile noi circulante. Astfel se explică necesitatea vaccinării antigripale anuale. Vaccinul gripal este recomandat tuturor persoanelor cu vârsta mai mare de 6 luni , singura contraindicaţie fiind reprezentată de alergia la ou”, spune dr. Camelia Truică, medic epidemiolog din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică din Călăraşi.
Vă recomandăm şi:
FOTO Pro şi contra vaccinării - controversa specialiştilor pe tema imunizării copiilor
Rata de vaccinare din România, sub media europeană
STUDIU Vaccinul antigripal, administrat în doză mare la vârstnici, mai eficient