Viaţa părintelui Arsenie Papacioc, duhovnicul de la malul mării, într-o expoziţie emoţionantă la muzeu
0Viaţa părintelui Arsenie Papacioc, în documente din Arhivele Securităţii şi în imagini din fototeca ortodoxiei româneşti, face obiectul unei expoziţii emoţionate găzduite de Muzeul Dunării de Jos.
Marţi 16 septembrie, începând cu ora 13.00, la sediul din strada Progresului, 4, Muzeul Dunării de Jos, împreună cu reprezentanţi ai Mănăstirii Dervent şi ai CNSAS, deschid expoziţia itinerantă Iubirea cu fapta – Părintele Arsenie Papacioc, închinată memoriei martirului creştin, care a suferit în temniţele comuniste.
Expoziţia redă, în documente şi fotografii din arhivele Securităţii, felul în care şi-a mărturisit credinţa, până la ultimile consecinţe, marele martir.
Arestat şi condamnat
Arsenie Papacioc (n. 13 august 1914, satul Misleanu, comuna Perieţi, judeţul Ialomiţa; d. 19 iulie 2011, Techirghiol) a fost un duhovnic ortodox român. Din anul 1976 era duhovnicul Mănăstirii Sfânta Maria din Techirghiol. Părintele Papacioc a trecut prin puşcăriile comuniste unde a pătimit alături de Părintele Iustin Pârvu, Ioan Ianolide, Valeriu Gafencu, Nichifor Crainic, Mircea Vulcănescu şi alţii.
A fost arestat şi condamnat sub regimul mareşalului Ion Antonescu, în 1941, pentru apartenenţa la Mişcarea Legionară. S-a călugărit în 1946, după eliberare şi s-a stabilit la Mănăstirea Antim din Bucureşti până în 1949.
Între 1949-1950 a fost sculptor la Institul Biblic, iar în anul 1951 a devenit preot la Seminarul Monahal de la Mănăstirea Neamţ. Între 1952-1958 a fost preot la Mănăstirea Slatina. În vara anului 1958 a fost arestat din nou, pentru că facea parte din grupul „Rugul Aprins”. Condamnat la 20 de ani de muncă silnică, a fost graţiat în 1964 de la închisoarea Aiud.
Vă recomandăm şi:
FOTO VIDEO Părintele Arsenie Papacioc, „spitalul de urgenţă al sufletelor“
Spre aducere aminte în Săptămâna Luminată. Arsenie Papacioc, duhovnicul de la malul mării