Superstiţii despre eclipsă: de la vârcolacii şi dracii care „fură“ Soarele la pedeapsa dată de Dumnezeu oamenilor pentru păcatele lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eclipsa parţială va acoperi soarele în proporţie de 50%. Foto:tion.ro
Eclipsa parţială va acoperi soarele în proporţie de 50%. Foto:tion.ro

Prima eclipsă parţială de Soare din acest an va putea fi observată şi la Călăraşi. Fenomenul astronomic care are loc vineri, 20 martie, este unui impresionant pentru toate culturile lumii şi nu lipsesc nici acele superstiţii despre eclipsă, de la cele privind vârcolacii şi dracii care fură Soarele la cele potrivit cărora acest fenomen pedepseşte oamenii pentru păcatele lor.

Conform Magdei Stavinschi, doctor în astronomie, cercetător la Institutul Astronomic al Academiei Române, citată de PROTV, miturile legate de eclipsele de Soare "sunt clasice şi au venit din necunoaştere".

Cercetatorul a precizat însă că acestea sunt legende şi mituri care rămân deocamdată la nivelul poveştilor populare şi nu au nicio influenţă asupra omului.

"Sigur că şi eruptiile de Soare, care acum sunt mai bine cunoscute, pe unii îi sperie. Mai degrabă ele au efecte asupra telecomunicaţiilor, asupra reţelelor electrice, mai puţin asupra omului. Evident, omul ştie că nu trebuie să facă plajă când Soarele este chiar sus pe cer. Adică deja exista o educaţie, sper că este recepţionată de cei mai mulţi, asupra protecţiei la radiaţia solară. Dar nu e cazul la eclipsa", a mai spus Magda Stavinschi.

Superstiţii despre eclipsă. Soarele "scapă" de fiecare dată

Şi antropologul Vintilă Mihăileascu face referire la aceste superstiţii care circulă legate de Soare.” În România, ele se cheamă “întunecimi de Soare”. Explicaţiile folclorice cele mai numeroase sunt legate de vârcolaci sau pricolici, natura acestora fiind însă foarte diferită de la o zona etnografică la alta. Uneori este vorba de draci care fura Soarele. Soarele “scapă” însă de fiecare dată, fie cu ajutorul lui Dumnezeu, fie deoarece leul pe care călăreşte îi răpune într-un final(…). O altă categorie este eminamente morală: eclipsele s-ar datora faptului că, scârbit de păcatele oamenilor, Soarele îşi întoarce faţa de la ei sau că Dumnezeu avertizează oamenii de păcatele lor", spune Vintilă Mihăilescu.

Conform Observatorului Astronomic, la Călăraşi, eclipsa parţială de Soare va începe la ora 10.50 şi se va încheia la 13.05.  Momentul de maximă intensitate va fi atins la ora 11.56. Eclipsa de mâine va fi una parţială, Soarele fiind acoperit în proporţie de 50%.

Superstiţii despre eclipsă: ce să faci să-ţi meargă bine

Se spune că vineri, de eclipsă, trebuie să eviţi să mănânci mâncare gătită. Excepţie fac gravidele, copiii şi oamenii bolnavi.

Ca să îţi menţii aura curată, nepătată de eclipsa de Soare, e bine să spui rugăciuni sau să te gândeşti la Dumnezeu şi la cele sfinte.

O veche tradiţie le recomandă femeilor însărcinate să nu iasă din casă fără să poarte lenjerie roşie, la care se ataşează un ac de siguranţă. Această tradiţie datează încă din perioada mayaşă, când se credea că o eclipsă poate afecta sarcina şi să creeze probleme la naştere. 

Oaltă superstiţie despre eclipsă le interzice femeilor gravide să coasă şi să taie legume şi zarzavaturi, în decursul unei eclipse solare.

Vă recomandăm şi:

Fenomen astronomic spectaculos şi destul de rar: Eclipsa de Soare văzută din Timişoara

De unde puteţi observa eclipsa de soare, evenimentul care va mai avea loc abia în 2027

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite