Sărbătoare. Blagoveştenia, ziua în care s-a vestit naşterea Domnului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bunvestire este sărbătorită de ortodocşi la 25 martie Foto: ortodoxia.md
Bunvestire este sărbătorită de ortodocşi la 25 martie Foto: ortodoxia.md

Bunavestire sau Blagoveştenia, cum se mai numeste în popor, este o sărbătoare ortodoxă ce se celebrează în data de 25 martie a fiecărui an. O sărbătoare a „Vestirii Naşterii Domnului“ se ţinea în Răsărit încă din anul 550, la 25 martie.

La Roma s-a introdus în secolul VII. Data de 25 martie este cu nouă luni înainte de Crăciun şi aminteşte de ziua în care Arhanghelul Gabriel îi vesteşte Fecioarei Maria că a fost aleasă să devină mama lui Iisus Christos.
Bunavestire este cunoscută în calendarul popular sub denumirea de Ziua Cucului. În aceasta zi are loc primul său cântec, prin care anunţă vestirea primăverii.  Există obiceiul ca în această zi să se numere de câte ori cucul îşi cântă numele, număr care ar descoperi câţi ani mai avem de trăit.
 

Obiceiuri în Bărăgan

“La Blagoveştenie se efectuau nenumărate acte de purificare a spaţiului, de alungare a şerpilor de pe lângă casă şi a insectelor şi omizilor din livezi. În unele zone din Muntenia ziua de Blagoveştenie este considerată neprielnică pentru rodul păsărilor, animalelor şi plantelor: nu se puneau cloştile sau se credea că din ouăle ouate în această zi nu ies pui şi nu se semăna porumbul”, a precizat Alina Paul, şef secţie Etnografie din cadrul Muzeului Dunării de Jos. Importanţa sărbătorii este subliniată de sacrificiul peştelui care se mănâncă, indiferent dacă ziua este de post sau de dulce.
 

Călăraşi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite