Reţeta succesului la examen. Proful de sport din Independenţa care a promovat definitivatul cu cea mai mare medie
0Un profesor de educaţie fizică şi sport de la şcoala din comuna Independenţa le-a dat clasă tututor dascălilor din judeţul Călăraşi. Graţian Murgu, de 48 de ani, a reuşit performanţa de a promova examenul de definitivat cu cea mai mare medie, 9.79.
Despre reţeta succesului, acesta spune că este una pe cât de simplă, pe atât de eficientă. “Am învăţat toată materia de examen în 6 luni, cu o pregătire intensă de 5-6 ore zilnic”, spune bărbatul.
Ardelean de la Oradea, Graţian Murgu, fost handbalist, a ajuns în Bărăgan în urmă cu 4 ani şi tot atunci a susţinut examenul pentru a prinde un post de profesor. A fost repartizat la şcoala din Independenţa, o comună de oameni gospodari, aflată la 16 km de Călăraşi. De atunci face zilnic naveta şi nu se plânge de nimic. S-a acomodat rapid cu colegii, dar şi cu elevii pe care îi instruieşte zi de zi pentru o viaţă cât mai sănătoasă prin mişcare.
“Subiectele nu au pus probleme”
Rezultatul excepţional de la examen nu i se pare însă ieşit din comun. “Am avut ceva emoţii, dar nu pentru că ar fi fost ceva care să mă pună în dificultate ci, pur şi simplu, pentru că acestea sunt trăirile pe care le încerci la orice concurs. Eram sigur că voi obţine media 8, pentru că subiectele nu au pus probleme. Surpriza a fost cât atât mai plăcută când am văzut rezultatele. Consider că dacă eşti bine pregătit, nu ai cum să ratezi. Când vorbesc despre pregătire mă refer la o muncă laborioasă, perseverentă, la o materie de examen structurată foarte bine.
Cred că aceasta ar fi reţeta pentru orice profesor care se respectă, deoarece altfel nu ai cum să performezi. Dacă privim din cealaltă perspectivă, învăţământul românesc se va afla într-o situaţie delicată peste câţiva ani, dacă profesorii vor veni slab pregătiţi la examen”, povesteşte dascălul.
Totul se învaţă prin joacă
Calm, cu pasiune pentru meseria pe care a îmbrăţişat-o în 2012, după ce a absolvit Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Oradea, iar în 2012 un masterat, Graţian Murgu vorbeşte cu lejeritate despre pregătirea examenului de definitivat. “Cărţile de specialitate din facultate m-au ajutat enorm, dar şi bibliografia de examen pe care am parcurs-o şi am structurat-o matematic. Dacă nu ai o logică în procesul de învăţare, dacă nu repeţi constant informaţiile, dacă nu le povesteşti cuiva, succesul se lasă aşteptat. A fost o muncă de Sisif, dar a meritat.
Consider că un profesor trebuie să fie bine pregătit pentru a putea împărtăşi elevilor material pe ca o predă. La noi, la sport, totul se învaţă prin joacă. Trebuie să impui conduită şi discliplină. Respectul reciproc este esenţial, iar mişcarea prin educaţie fizică ajută copilul să se dezvolte armonios, să aibă rezultate bune pe toate planurile.
Ca să poţi construi trebuie să explicit mult verbal şi să faci demonstraţie. Glumim, e frumos, dar e important să nu-i atingi. Totul se face din tonalitate, din voce, din mişcari, din ceea ce transmit eu”, povesteşte profesorul.
Un om pe care te poţi baza
La şcoala din comuna Independenţa învaţă 395 de copii, de la gradiniţă şi până la clasa a VIII-a. Profesorul de sport a fost imediat îndrăgit şi de elevi, dar şi de colegi. Aurelian Mihai, profesor de limba română şi director al unităţii de învăţământ spune despre Graţian Murgu că este definit prin seriozitate şi capabilitate. “ Pe lângă faptul că este un bun coleg, este şi omul pe care te poţi baza oricând. Se implică în toate proiectele şi este un mare sufletist”, spune Aurelian Mihai.
Examenul de definitivat, susţinut la sfârşitul lunii aprilie, a pus probleme dascălilor din judeţul Călăraşi. Conform Inspectoratului Şcolar Judeţean, cin cei 116 profesori înscrişi, 99 au participat la examen şi au obţinut media de trecere doar 32 dintre ei.
32 de profesori au trecut examenul
Media cea mai mare – 9.79 (scris (9,7), formată din nota obţinută la scris, notele de la inspecţie şi portofoliu, a fost obţinută de Graţian Gheorghe Murgu, profesor de educaţie fizică şi sport la Şcoala „George Vâlsan” din Independenţa. “Sunt onorat că am obţinut definitivatul cu prima notă din judeţ, dar asta nu înseamnă să stagnez, important este să continui pregătirea, pentru a fi performant”, a spus profesorul. Cea mai mica notă obţinută la examenul de definitivat a fost obţinută de un cadru didactic de învăţământ primar- 4,1 la scris, media finală 5,56. Pentru a promova examenul media minimă este 8.00.
Vă recomandăm şi:
Lacăt pe şcoli şi grădiniţe. Motivul pentru care vor fi închise cinci unităţi de învăţământ