Prognoza meteo: după zilele friguroase vine căldura. Cât de mult cresc temperaturile şi cât mai ţine vara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După zile reci ca de toamnă, vremea se îndreaptă, iar temepraturile apropiate de pragul de caniculă revin în aproape toate regiunile. Ultimele două zile au fost însă ieţite din tiparul unei luni de vară. Meteorologii spun că dimineaţa de sâmbătă, 13 august, a fost cea mai rece dimineaţă de august din ultimul secol.


Temperaturile au coborât sub limita de îngheţ, minus un grad în unele zone. Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), sâmbătă dimineaţa, în toată ţara a fost vreme rece pentru această perioadă.Aceleaşi temperaturi scăzute le vom avea şi duminică dimineaţa, însă de la amiază temperaturile se vor apropia de ceea ce ar fi normal pentru această perioadă. În următoarea săptămână, temperaturile încep să crească uşor de la o zi la alta, maximele prognozate fiind de 34 de grade Celsius.

Temperaturi peste normal

Conform prognozei emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), în august, ultima lună de vară, temperatura medie a aerului se va situa peste normalul perioadei în sud-estul ţării şi local în sud, est şi în vestul extrem, iar în rest vor fi valori termice apropiate de media climatologică. Media multianuală lunară pentru luna august, măsurată în perioada 1981-2010 este de 19, 7 grade Celsius.
Conform ANM, cantităţile totale de precipitaţii vor fi deficitare în cea mai mare parte a teritoriului, media lunii fiind stabilită la 64,7 l/mp.

Precipitaţii deficitare

Meteorologii spun că în august, temperatura aerului se va situa peste medie în sud-est şi, local, în sud şi vest, iar în rest valorile termice vor fi apropiate de media climatologică, stabilită la valoarea de 19,7 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi de până la 23 de grade Celsius în Moldova, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea.
Pe de altă parte, cantităţile totale de precipitaţii se vor menţine deficitare în cea mai mare parte a teritoriului, cu excepţia regiunilor nordice, unde se vor apropia de norma multianuală, de 64,7 litri/metrul pătrat. În zonele Transilvaniei şi Munteniei, cantităţile medii de precipitaţii ar putea 90 — 95 litri/metrul pătrat. În acelaşi timp, în Dobrogea estimările variază între 28 şi 40 de litri/metrul pătrat.
 

Vă recomandăm şi:

Cum va fi vremea în august. Cât de cald se anunţă în ultima luna de vară, unde plouă cu găleata şi cât mai ţine seceta

Cum va fi vremea până pe 7 august. Când şi unde va ploua, cât de cald se anunţă

Prognoza meteo pe 3 luni. Cât mai ţine vara, ce regiuni vor fi pârjolite de secetă şi cât de cald se anunţă în septembrie

Canicula pârjoleşte sudul României: cât de cald se anunţă în weekend. Ponturi pentru a suporta căldura mai uşor

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite