Prăpăd pe ogoare: peste 11.000 hectare de teren agricol, distruse. Grâul de primăvară a rămas necultivat în Bărăgan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fermierii din Bărăgan sunt la un pas de faliment. Doar 16% din suprafaţa totală de teren agricol din judeţul Călăraşi a fost însămânţată până la această dată. Vremea rea care a umplut de apă ogoarele a împiedicat desfăşurarea normală a campaniei de primăvară.


Ploile abundente, ninsorile viscolite şi temperaturile scăzute din ultimele luni au făcut imposibilă intrarea în câmp. Însămânţarea culturilor din epoca I a fost amânată în luna martie, iar fertilizarea culturilor semănate în toamnă nu s-a putut realiza.

“Din anii 80  nu ne-am mai confruntat cu o astfel de situaţie. Tot câmpul este plin de bălţi, iar pe suprafeţe întinse, culturile sunt compromise. Din toamnă şi până acum în primăvară, apa a stat pe câmp, sunt băltiri mari, pe suprafeţe întinse”, spune Dionisie Tomescu, directorul Direcţiei Agricole Călăraşi.

Doar orzoaica este în grafic

Agricultorii nu au reuşit să însămânţeze nimic din grâul de primăvară, însă nici la celelalte culturi situaţia nu este “roz”. Conform Direcţiei Agricole Călăraşi, până pe 21 aprilie, din cele 179.156 hectare de teren agricol propuse pentru cultivare, doar 29.061 au fost însămânţate. La orzoiaca de primăvară se stă bine. Din cele 535 de hectare au fost cultivate 500, gradul de realizare al lucrărilor fiind de 93%.

La floarea-soarelui nu s-a reuşit decât  cultivarea a 20.370 hectare din cele poeste 41.000 de hectare existente. La raăiţă s-au efectuat lucrări în proporţie de doar 7%, fiind cultivate 60 de hectare din cele 838 de hectare. La soia, orez, sorg, grâu, cartofi, plante medicinale şi sfeclă de zahăr nu s-au putut efectua niciun fel de lucrări. Din cele peste 109.000 hectare ce urmau să fie cultivate cu porumb, numai 124 sunt în grafic.

Un luciu imens de apă

“După ploile abundente din ultimele luni, în judeţul Călăraşi au fost distruse 11.020 hectare, toată suprafaţa fiind un luciu imens de apă. De departe, cea mai afectată cultură a fost cea de grâu, 2.721 de hectare, urmată de oraz, 1.864 de hectare, rapiţă-2.674 de hectare şi lucrrnă-85 de hectare. Ploile au distrus şi 3.600 hectare de ogor”, a precizat Marioara Hărmănescu, referent agricol la Direcţia Agricolă din Călăraşi.

Din decembrie şi până în prezent, în judeţul Călăraşi, vremea rea a făcut pagube importante. Ploile şi gerul au pus la pământ tot ce-au întâlnit în cale. Fermierii sunt disperaţi că nu vor avea ce culege la vară, cele mai multe stricăciuni fiind la grţu, rapiţă şi orz, în zonele: Boianu – Sticleanu, Borcea de Sus, Călăraşi – Raul, Unirea – Jegălia – Gâldău, Terasa Călăraşi, Greaca – Argeş – Chirnogi, Olteniţa – Surlari – Dorobanţu, Valea Dâmboviţei, comuna Roseţi.

“Având în vedere că sunt suprafeţe mari de teren pe care apa încă bălteşte, deci, terenul este suprasaturat, cu umiditate excesivă, lucrările au fost date peste cap. Toate aceste greutăţi cauzate de vreme au făcut campania foarte dificilă, cu lucrări care nu s-au putut executa în februarie la care s-au adăugat cele care trebuiau făcute de la începutul lui martie”, spune Aurelian Dobre, fermier.
 

Vă recomandăm şi:

Fonduri europene pentru tineri. Până când se pot depune proiecte în agricultură

Prea multă apă strică. Agricultura din Bărăgan, făcuta una cu pământul

 

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite