Povestea fabuloasă a românului care a inventat îngrăşământul-minune din dejecţii animale: „Doar iau ce aruncă alţii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inventatorul din judeţul Olt (în centrul imaginii), medaliat la Geneva pentru îngrăşământul Folarex FOTO Arhivă personală Dobre Puţinelu
Inventatorul din judeţul Olt (în centrul imaginii), medaliat la Geneva pentru îngrăşământul Folarex FOTO Arhivă personală Dobre Puţinelu

„Mă odihnesc muncind”. Acesta este crezul unui profesor pensionar care şi-a câştigat faima după ce a inventat un îngrăşământ natural care creştere recolta şi cu 30%. Eforturile şi munca de cercetare l-au plasat pe olteanul Dobre Puţinelu în galeria inventatorilor de top din lume, cu recunoaştere internaţională la Salonul de Inventică de la Geneva, unde a obţinut medalia de argint.

La cei aproape 80 de ani, fostul dascăl nu stă locului o clipă. Deşi în urmă cu mai mulţi ani a suferit un accident vascular cerebral, Dobre Puţinelu este mai activ ca oricând. Inteligent, modest, cu un simţ al umorului deosebit, pensionarul este o adevărată enciclopedie.

Toată viaţa i-a plăcut să înveţe, să cunoască, să se dezvolte şi să-şi ajute semenii. Spune că nu s-a îmbogăţit după ce a creat Folarex 2, un îngrăşămţnt natural lichid şi concentrate, obţinut din  dejecţii animale, însă are satisfacţia şi datoria lucrului împlinit. Este căutat de agricultori din toată ţară care îi apreciază produsul, iar vânzările se ridică anual la aproximativ 100 de tone.

calarasi inventie

“Eu iau ce aruncă alţii. Nimic spectaculos. Este vorba despre dejecţii animale, lichide, semisolide, pe care le transform. O săptămână durează vara fermentarea naturală. Rezultatul final este un produs complex care înlocuieşte substanţele chimice aplicate plantelor. Se dă pe orice care are frunză şi rădăcină”, povesteşte fostul cadru didactic.

Zile şi nopţi de experimente

În 2011 a început să creeze produsul şi timp de 3 ani a căutat cele mai bune metode pentru a-l inventa. A investit 10.000 de lei pentru a-şi vedea visul cu ochii. Cultiva legume în propria gospodărie de la Izbiceni şi pentru a obţine o recoltă sănătoasă i-a venit ideea îngrăşământului natural. A început să se documenteze şi să facă experimente pentru a ajunge la un produs optim care să-i dea posibilitatea creşterii unor legume sănătoase şi să reducă investiţia în îngrăşăminte chimice.

calarasi inventie

„Am creat acest produs pentru a mânca sănătos, apoi pentru a trăi mai bine. Aveam trei copii la şcoală, băiatul cel mare era student la Marină, ceilalţi doi erau la liceu. Îngrăşămintele se găseau greu şi erau scumpe, aşa am început să concep produsul. AVC-ul afectează gândirea, însă la mine s-a întâmplat invers, mi-a accentuat gândirea şi m-am apucat singur de treabă, fără să am studii de specialitate. Aşa a apărut Folarex, produs ce a fost testat pe grădina noastră. Copiii mei au fost sceptici la început şi au început să râdă. Am făcut cantităţi mici iniţial, apoi vecinii au fost interesaţi de produs şi ne-am apucat serios de treabă”, a povestit Dobre Puţinelu.

calarasi inventie


Sticle de 2 litri, vândute cu 50 de lei

Procesul tehnologic se desfăşoară acasă. Dobre Puţinelu spune că este un amestec de dejecţii de animale pus în recipiente cu apă şi lăsate la macerat până când soluţia capătă o culoare ciocolatie. Soluţia rezultată este îmbuteliată în sticle de plastic de cei doi copii ai lui Dobre Puţinelu şi vândute, ulterior, în ţară. Doritorii pot face comandă online pe site-ul folarex, iar de aici familia se ocupă de didstribuţie. O sticlă de 2 litri costă 50 de lei. Marfa este expediată  către destinatari prin firme de curierat rapid.


“Problema tehnică pe care o rezolvă Folarex constă în obţinerea unui produs natural, lichid, complex concentrat, uşor asimilabil de către plante, atât prin frunze cât şi prin rădăcini. Acesta conţine în afară de NPK, principalele elemente chimice necesare dezvoltării armonioase a plantei, dar şi microelemente cu sulf, cupruzinc şi altele existente normal în structura plantelor şi rezultate prin descompunerea organismelor vii.

calarasi inventie



Unul dintre legumicultorii din Izbiceni care au încercat produsul Folarex este Niculin Băeţica, de 71 de ani, fost primar al localităţii în perioada 1982-1986. “ Este un îngrăşământ lichid care chiar face minuni. Vă spun sincer că l-am folosit cu toată încrederea. Plantele au fost stropite şi s-au menţinut sănătoase până la sfârşitul ciclului de producţie. Frunzele şi florile au rămas intacte, verzi, nu le-a afectat nicio boală. Mai mult decât atât, a ajutat părţile florale să nu avorteze. A făcut 5 flori, 5 au rămas până la final. Are proprietăţi nutritive şi de întărire a plantei, iar când am recoltat, roşiile erau mult mai mari decât cele pe care le produceam de obicei. Este un plus pentru noi, având în vedere că este o localitate legumicolă, dar şi pentru toţi românii”, spune fostul primari.

calarasi inventie



Produsul nu este toxic

În 2011 Dobre Puţinelu a trimis probe din produs la Bucureşti spre a fi analizate de specialişti. Rezultatele au fost încurajatoare, iar specialiştii au arătat că produsul creat la Izbiceni reglează PH-ul solului, pericolul infestării solului cu buruieni, poate înlocui în totalitate îngrăşămintele chimice, stimulează dezvoltarea organelor florale şi nu este toxic pentru oameni sau animale. Specialiştii Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare Agricolă Fundulea au stabilit că Folarex creşte producţia cu până la 30%.

calarasi inventie


 
Îngrăşământul natural produs şi testat în solarul familiei de la Izbiceni a fost brevetat în 2014. Olteanul spune că i-a fost foarte greu să obţină acest brevet. „Este foarte greu să obţii un astfel de brevet, pentru că ne-au fost puse piedici. Cererea de brevet a fost înregistrată în 2012, iar certificatul a venit în 2014. Doi ani s-au făcut studii şi au analizat produsul, s-a verificat tot. Câţiva ingineri au examinat produsul şi au văzut că este alcătuit din gunoi de grajd provenit de la ovine şi bovine şi de la porumbei. Permanent am îmbunătăţit produsul”, a spus Dobre Puţinelu.

calarasi inventie


 
Primul târg, la Bucureşti în 2013

calarasi inventie

Dobre Puţinelu a participat în 2013 cu produsul său la primul târg din Bucureşti unde a obţinut Diploma de excelenţă şi cupa INMA Bucureşti şi Medalia Societăţii inventatorilor din România, iar în 2014 la Salonul internaţional de inventică PRO INVENT ediţia a XII-a Cluj-Napoca, Diploma de excelenţă şi Medalia de aur cu menţiune specială. La Salonul internaţional de Invenţii de la Geneva din 2015 a obţinut Medalia de argint. Tot argint a obţinut şi la Salonul de invenţii de la Bruxelles din noiembrie 2015. În anul 2016 i-a fost înregistrată cererea de brevet de invenţie cu nr.A/00573 pentru FOLAREX 2, cu calităţi mult îmbunătăţite, fiind medaliat cu aur la Târgurile de invenţii de la Iaşi şi Timişoara.

calarasi inventator

La Geneva a mers cu maşina personală pentru a-şi prezenta produsul, însoţit de fiica sa, Iuliana. “Produsul este apreciat în toată ţara, vin recunoaşteri de peste tot din lumea bună. Sunt invitat la târguri, expoziţii şi mă bucur că am reuşit să creez acest produs”, spune fostul profesor. De altfel, despre invenţia sa au scris şi jurnaliştii ungari, un articol despre Folarex fiind publicat recent de Tamas Borbely.

Înregistrează încă 2 invenţii

Toată viaţa sa, Dobre Puţinelu a căutat metode pentru a-şi urşura existenţa. Spune că încă din copilărie i-a plăcut să inventeze lucruri pe care ceilalţi copii nu le aveau. “Sunt recidivist la acest capitol. Mi-am construit un periscope, un aparat de desen pentru hărţile la geografie, în casă, mai târziu, mi-am făcut încălzire centrală de la plită, apoi încălzirea apei de la soare. Mereu am căutat modalităţi de a-mi îmbunătăţi existenţa, de a crea confort. Nici acum lucrurile nu stau altfel.

calarasi inventie

Voi merge la OSIM pentru a înregistra încă două invenţii. Este vorba despre o instalaţie de prevenire a incendiilor la maşină, dar şi un dispozitiv de prevenire a incendiilor la locuinţe”, spune fostul dascăl. Respectul şi dragostea celor din jur şi le-a câştigat ca şi profesor. Mai bine de 30 de ani a predat istorie, georgrafie şi limba rusă în comună. Şi-a făcut meseria cu dăruire pentru elevii săi, iar familia l-a sprijinit în toate proiectele sale, înţelegându-i pasiunea şi munca de cercetare.

Vă recomandăm şi:

Fratele avocatului Piperea, fermier care face agricultură bio: „Românii nu ştiu ce înseamnă să mănânce sănătos“

Cum a dat lovitura peste hotare un tânăr care a înfiinţat pepiniera Fundulea. Secretul afacerii de zeci de mii de euro

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite