Ploile înjumătăţesc recolta. Producţia din acest an, cu 500 de kg/ha mai mică decât în 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Recolta la grâu va fi mai mică în 2014 Foto:I.S.
Recolta la grâu va fi mai mică în 2014 Foto:I.S.

Vremea rea a dat peste cap planurile fermilor care, la începutul lunii iunie, sperau la  recolte-record în Bărăgan. Precipitaţiile abundente au blocat în parte mare campania în judeţul Călăraşi. Agricultorii se roagă acum să vină zile însorite ca să poate aduna agoniseala din câmp.



Maria Dragomir este prima femeie arendaş din România. Actual deputat PP-DD de Călăraşi, ea are  în administrare peste 800 de hectare de teren în Bărăgan  i scoate din agricultură 150.000 lei pe an. Olteancă de fel, ea s-a stabilit în Călăraşi acum mai bine de 30 de ani. În anii de glorie ai economiei socialiste, Maria a fost prima femeie director de IAS, calitate în care a făcut performanţă, nu glumă, la producţiile pe hectar ale Bărăganului. Acum însă, lucrurile nu stau aşa de bine.

„Degeaba sunt frumoase plantele în câmp, dacă ploile ne dau bătăi de cap. În unele zone, plantele au căzut, iar apa bălteşte. Pământul este moale, nu se poate intra cu utilaje”, spune, dezamăgită, Marian Dragomir. Despre producţiile-record din 2013, nici nu poate fi vorba. „Am avut toamnă şi iarnă blânde, plantele au vegetat, iar apoi a venit îngheţul când le-a afectat destul de mult. S-au stresat şi nu s-au mai dezvoltat aşa cum trebuia. Anul ăsta producţia la hectar va fi cu 500 de kilograme mai mică decât cea de anul trecut”, e de părere arendaşa.

Deficit la grâu

Şi Vasile Iliuţă, deputat PDL de Călăraşi şi membru în Comisia de Agricultură, Silvicultură, Industrie Alimentară şi Servicii Specifice spune că recolta din acest an este afectată de vreme rea. "Ploile au fost duşmanul nostru. Nu putem să recoltăm şi din acest motiv culturile s-au suprapus. Am recoltat orzul, am început la rapiţă şi trebuia să începem şi la grâi. Cele mai multe probleme vor fi la grâu în acest an, vom înregistra un deficit. Dacă în următoarele zile plouă şi prinde grâul în câmp va înflori şi nu va mai fi bun pentru panificaţie. Va merge tot ca furaj", spune Iliuţă.

Atacul şoarecilor

Conform datelor furnizate de Direcţia Agricolă Călăraşi, până la această dată au fost recoltate 7.260 de hectare de orz din cele 45.930. “Avem o producţie mediu până acum de 3.800 kg la hectar. Sperăm ca după recoltările de la Lehliu şi Fundulea, această să crească. Ploile ne-au dat mari de bătăi de cap. Vremea capricioasă şi precipitaţiile îi obligă pe agricultori să întrerupă orice lucrare. Pe lângă acestea, se mai adaugă şi atacul şoarecilor. Situaţia nu este bună deloc în câmp”, a precizat ing. Marioara Hărmănescu. Şi la rapiţă a început recoltatul, dar doar de pe 100 hectare din cele 55.745 de hectare, până acum recolta fiind de 2.000 de kg la hectar.
Din cultura de păioase care trebuie recoltată în această perioadă, în câmp, se mai află 2.719 hectare de orzoaică de toamnă, 1.320 de hectare de orzoaică de primăvară, 55.745 de hectare de rapiţă şi 796 de ovăz. Cea mai mare suprafaţă cultivată cu păioase, din judeţul Călăraşi, peste 125.000 de hectare, este ocupată de grâu.

Instabilitate accentuată

Meteorologii nu vin cu veşti bune nici pentru următoarele zile. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin ploi sub formă de aversă, dar şi torenţiale, fiind însoţite de descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului şi căderi de grindină, în cea mai mare parte a teritoriului. De asemenea, se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol.

Se duce totul pe apa sâmbetei

Toma Adrian Dinu, profesor universitar şi decan al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară-Filiala Călăraşi, spune că previziunile pentru recolta 2014 sunt legate exclusiv de vreme.
„Dacă plouă câte puţin în fiecare lună până în august, vom avea porumb masiv şi pentru export, dar şi pentru consumul intern. Va fi mâncare pentru toată lumea. Dacă vine seceta, situaţia se schimbă radical. În privinţa preţului, e greu de ghicit, pentru că fermierii nu sunt niciodată mulţumiţi. Când e prea multă recoltă, scade preţul. Între 0,70 şi 0,90 de bani pe kilogram, eu cred că este un preţ bun, aşa cum a fost anul trecut”, spune profesorul Dinu.
 

Vă recomandăm şi:

Se anunţă recolte-record. An agricol perfect pentru fermierii din Bărăgan

Lipsa de umiditate din sol, inamicul nr.1 al culturilor agricole

Toamnă fără precedent în Bărăgan. S-a semănat grâul direct pe mirişte

Se dă startul campaniei agricole de primăvară. În Bărăgan, porumbul este la putere

Guvernul susţine revenirea la cota de 8% TVA în agricultură

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite