Navigaţia pe Dunăre, blocată din cauza apei scăzute. Trecerile cu bacul la Chiciu se fac tot mai rar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trecere cu bacul
Trecere cu bacul

Transportul pe Dunăre în zona Chiciu a fost suspendat mai multe zile la rând, deoarece circulaţia navală se face cu dificultate, după ce nivelul fluviului a scăzut dramatic. Autorităţile fluviale sunt în alertă şi se aşteaptă la ce-i mai rău.

Din cauza nivelului scăzut al apei, trecerile peste Dunărea de la Chiciu, între Călăraşi şi Constanţa, dar şi Silistra-Bulgaria, au fost suspendate. Conform prefectului judeţului Călăraşi, George Iacob, începând de luni, 29 octombrie, actrivitatea de trecere a Dunării pe braţul Ostrov a fost oprită şi doar din când în când bacul aparţinând Ostrovit SA efectuează curse. 
 

Cota apei la Călăraşi a fost, săptămâna trecută, la Călăraşi de minus 114 centrimetri. De asemenea, încă de săptămâna trecută, au fost sistate trecerile cu feribotul şi bacul aparţinând societăţii Coslo Zinca SRL. Astfel, autoturismele sunt nevoite să aleagă o rută ocolitoare, pe la Cernavodă sau podul de la Giurgiu. Operatorii economici înregistrează cele mai mari pagube deoarece transportul mărfurilor este pus în pericol. Şi pentru doi medici bulgari care fac gărzi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Călăraşi situaţia este dificilă. Ca să ajungă pe malul Borcei au ocolit prin Constanţa.

Maxim istoric în 2003

Conform autorităţilor, în 2003, la Călăraşi, pe 9 septembrie, s-a înregistrat un minim istoric al Dunării, minus 141 centimetri. „Media multianuală pentru luna octombrie este de 3.850 mc/s, zilele trecute a fost de 2.160 mc/s, vă daţi seama ce diferenţă. Nu este în regulă această sitiaţie, însă nu avem ce face. Să sperăm că nu va scădea din ce în ce mai mult. Trecerile cu bacul şi feribotul sunt suspendate, dar când şi când se reia circulaţia“, a explicat ing.Viorel Roman, şef Apele Române Călăraşi.

Pentru navigatorii care se îndreaptă dinspre Olteniţa către Constanţa pe Dunăre probleme sunt tot mai mari din cauză că nivelul fluviului a scăzut foarte mult în ultima lună. “Pe Dunăre se merge din ce în ce mai greu şi nu ştim cât va mai dura această situaţie. Toate navele care trec spre portul Constanţa au primit avertizări în legătură cu această situaţie, iar datele de transport se actualizează zilnic. Operatorii de transport îşi adaptează pescajul, trebuie să avem 2,50 metri pentru a se circula în condiţii normale”, spune Constantin Anghel, şeful Căpităniei Portului Călăraşi.

20 de puncte critice

Un număr de aproximativ 20 de porţiuni cu o adâncime redusă afectează navigaţia pe sectorul Dunării dintre Bulgaria şi România, a declarat marţi Ivan Zhekov, directorul direcţiei de Supraveghere fluvială de la Ruse, transmite BTA.

Nivelul extrem de redus al Dunării a impus introducerea unor restricţii de tonaj, ceea ce provoacă pierderi companiilor de shipping, care nu îşi pot utiliza vasele la capacitate maximă. O veste bună este faptul că nivelul Dunării a început deja să crească în sectoarele din Germania şi Ungaria. Dunărea este o rută majoră pentru exportul de cereale dinspre Europa de Est spre Europa Occidentală.

Situaţie critică şi în 2015

Şi în 2015, situaţia a fost critică pe Dunăre, în zona Chiciu. Şi atunci navele au fost obligate să-şi adapteze încărcătura pentru a nu rămâne blocate. Au mers pe rută ocolitoare şi au făcut mai mult cu o sută de kilometri în plus. Pe braţul Ostrov, problema a fost critică. Se intră doar până la debarcader, aproximativ 200 de metri, mai departe nu se putea înainta.

Imagine indisponibilă

Şi Borcea a scăzut aproape de tot FOTO Facebook/Cosmin Şuţu

Cu toate acestea, atunci traficul între Chiciu şi Silistra nu a fost suspendat. Circulaţia s-a desfăşurat cu bacul de la societatea Ostrovit, o trecere cu autoturismul fiind taxată cu 35 de lei, dar şi cu feribotul, la preţul de 18 lei. De asemenea, şi localnicii din Ostrov traversează Dunărea pentru a ajunge la cumpărături la Călăraşi, Bucureşti ori la rude. Feribotul circulă zilnic între orele 5.00 şi 24.00, din jumătate în jumătate de oră, la fix şi la şi jumătate, îmbarcarea se face rapid, iar traversarea durează 40 de minute. Operatorii de transport fluvial au ajustat şi încărcătura, iau mai puţine autovehicule pentru ca nu cumva să rămână blocaţi în mijlocul fluviului, atunci când este permisă traversarea Dunării.

Conform reprezentanţilor Agenţiei Căi Navigabile, Dunărea are la Călăraşi o adâncime de 4-5 metri, iar pe braţul Ostrov apa este de 1,6 -1,7 metri adâncime. Problemele pe Dunăre au determinat autprităţile să ia măsuri serioase. Fluviul în continuă scădere este supravegheat de o săptămână de doi sateliţi. Aceştia monitorizează traficul pe apă pentru a şti în permanenţă ce probleme apar şi unde sunt nave blocate.

Călăraşi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite