Murăturile, inamicul bolilor. Ce conţin, câtă energie furnizează castraveţii acri şi de ce sunt gogonelele citostatice naturale
0
Nelipsite de pe mese iarna, delicioasele murături aduc numai beneficii organismului. Legumele dulci-acrişoare sunt adevărate medicamente deoarece conţin surse importante de vitamina C, A, licopen şi magneziu.
Specialiştii spun că sunt excelente arme împotriva infecţiilor şi chiar vin de hac tumorilor. "Gogoşarii conţin o cantitate impresionantă de vitamina C care, pe lângă faptul că este un puternic antioxidant, asigură o bună absorbţie a fierului. De asemenea, sunt o bună sursă de vitamina B6, cu efecte diuretice, şi magneziu, care combate anxietatea. Nu e de neglijat nici conţinutul de vitamina A, care face vederea mai bună, în special pe timpul nopţii, şi vitamina E - cu rol important în menţinerea unui aspect tânăr al pielii şi părului. Gogoşarii sunt bogaţi în licopen, un colorant vegetal, care ajută la prevenirea multiplelor tipuri de cancer, inclusiv cel de prostată şi cel pulmonar", spune dr. Denisa Zaharia, medic de familie.
Întăresc sistemul imunitar
Castraveţii muraţi conţin minerale, fier, calciu, vitamina C şi magneziu, care îţi ajută corpul să funcţioneze în mod optim. Te ajută să lupţi împotriva răcelilor şi infecţiilor respiratorii şi îţi întăresc sistemul imunitar. “Castraveţii sunt o sursă ideală de fibre naturale, care te ajută să digeri mai uşor anumite mâncăruri, mai ales carnea. Un alt beneficiu este acela că îţi dau foarte multă energie. În afară de vitamine şi minerale, castraveţii muraţi sunt bogaţi în antioxidanţi. Rolul lor este acela de a lupta împotriva radicalilor liberi şi de a preveni efectele lor negative, cum ar fi îmbătrânirea prematură”, explică specialistul.
Varza, tratament pentru ulcer
Varza murată nu numai că te scapă de mahmureală după o petrecere stropită cu alcool, ci ajută la eliminarea substanţelor cancerigene din organism. “Varza murată este un tratament tradiţional pentru ulcer, datorită vitaminei U, dar şi un aliment plin cu probiotice sănătoase. De asemenea, o porţie de varză murată în fiecare zi asigură necesarul de vitamina C de care o persoană are nevoie”, spun specialiştii.
Gogonelele cresc rezistenţa organismului
În gogonele sunt secretate substanţe (numite alcaloizi) care împiedică replicarea viruşilor hepatitici, blocând în special proliferarea virusului C. Cercetătorii susţin că tomatele verzi conţin citostatice naturale, care determină auto-distrugerea anumitor formaţiuni tumorale. Cele mai receptive la acest tratament s-au dovedit a fi cancerele pulmonare, precum şi cancerul de col uterin. Gogonelele sunt printre cei mai buni susţinători de efort. Ele cresc rezistenţa la mişcare fizică prelungită, dar ajută şi la creşterea masei musculare.
Conopida, plină de antioxidanţi
Conţine antioxidanţi puternici, vitamina C, vitamina B6 şi potasiu, ceea ce o ridică la rangul de medicament. Înlătură durerile menstruale, previne fenomenele extreme de la intrarea în menopauză şi protejează organismul în timpul menopauzei. Persoanele care o consumă în cantităţi mari se pot bucura, la vârsta a treia, de o memorie şi de o coordonare neuromotorie mai bună, de un tonus psihic mai bun, putând rămâne active mental şi fizic până la vârste foarte înaintate. Conopida conţine mari cantităţi de potasiu, mineral care reglează ritmul cardiac şi tensiunea arterială. Nu în ultimul rând, conopida murată previne formarea şi migrarea cheagurilor de sânge (trombilor), fiind un fluidifiant sanguin.
Vă recomandăm şi: