Mica Unire, sărbătorită pe malul Borcei. Manifestările dedicate zilei de 24 ianuarie încep la ora 11.00

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Judeţean Călăraşi organizează, prin Centrul Judeţean de Cultură şi Creaţie manifestări menite să celebreze 160 de ani de la Unirea Principatelor Române. Joi, 24 ianuarie, călărăşenii întind Hora Mare pe platoul din faţa instituţiei, începând cu ora 11.00.

La 24 ianuarie 2019 se împlinesc 160 de ani de la Unirea Principatelor Române sau ”Unirea Mică”. Acest eveniment este considerat a fi primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român, după ce, la 5/17 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales în unanimitate domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie/5 februarie, este ales şi domn al Munteniei.

Ţelul comun de unire a românilor într-un singur stat a fost atins la 1 decembrie 1918, când a avut loc Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.

Reformele începute sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza

Din ziua Unirii Moldovei cu Ţara Românească, Mica Unire, fără de care nici Marea Unire din 1918 nu s-ar fi realizat, statul român a intrat în perioada sa modernă, prin reformele începute sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, şi a făcut primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român. Generaţia de intelectuali patrioţi care a realizat Unirea din 1859 a avut meritul de a fi putut impune un spirit deschis către ideile de unitate, libertate şi fraternitate născute de Revoluţia franceză de la 1789, pentru care mulţi dintre ei luptaseră pe baricadele revoluţiilor de la 1848 din Europa.

Marii unionişti Mihail Kogălniceanu, I.C. Brătianu, Al. I. Cuza, Vasile Alecsandri, Costache Negri au avut intuiţia diplomatică de a alege momentul cel mai bun pentru proclamarea Unirii Principatelor Române, conform voinţei patrioţilor din Moldova şi Ţara Românească

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite