Lucrările la sistemul inteligent de trafic demarează în 2021. Investiţia se ridică la 3,9 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Călăraşiul a obţinut finanţare europeană de aproximativ 3,9 milioane de euro pentru dezvoltarea unui sistem inteligent de monitorizare care are ca obiectiv utilizarea transportului în comun, în detrimentul maşinilor personale.

Conform Primăriei Călăraşi, proiectul va fi implentat pe malul Borcei înceând cu luna mai a anului 2021. În prezent, autorităţile locale pregătesc documentaţia de proiectare, execuţie şi asistenţă tehnică pentru transmitere către SEAP.

Prin acest proiect se vor semaforiza 17 intersecţii şi 5 treceri de pietoni (cu buton), vor fi montate camere video de supraveghere şi senzori, totul fiind monitorizat într-un Centru de management al traficului instalat în viitorul sediu al Poliţiei Locale ce va fi amenajat din bugetul local în strada Muşeţelului nr.2A. Acest proiect este complementar proiectului de reabilitare, finantat tot din fonduri europene, a străzilor Bucureşti şi Prelungirea Bucureşti. Durata implementării proiectului este de 36 luni. 

Prin acest proiect se va realiza un sistem inteligent de management al traficului care va face uz de echipamente moderne de comunicaţii pentru citirea şi transmiterea periodică la distantă a unor parametri şi care, spre deosebire de sistemele tradiţionale de semaforizare care constau în fixarea timpilor de verde pentru fiecare sens de mers în funcţie de măsurători de trafic (timpi de verde care răman constanţi pe o perioadă foarte lungă de timp), va lua în calcul valorile de trafic auto precum şi adaptarea în permanentă a timpilor de verde la aceste condiţii, au anunţat reprezentanţii Primăriei.  

Actualul sistem este ineficient

"Actualul sistem de semaforizare, funcţional de altfel, este amplasat în cea mai mare parte pe stradă Bucureşti dar nu are o eficienţă suficientă, datorită utilizării unor programe de semaforizare cu ciclu fix, neavând capacitatea de a culege date în timp real asupra volumelor de trafic existente şi de a adapta parametrii de semaforizare în consecintă. 

Conform datelor statistice analizate, ponderea accidentelor în care sunt implicaţi cetăteni este mare, ceea ce conduce la necesitatea introducerii unor măsuri suplimentare prin care să fie crescută siguranţa deplasării acestora. O soluţie o vor reprezinta trecerile de pietoni semaforizate, cu buton care, prin integrarea într-un sistem adaptiv de management al traficului, vor avea un efect pozitiv şi asupra parametrilor generali de trafic de pe reţeaua rutieră a municipiului",  a precizat primarul oraşului, Daniel Ştefan Drăgulin.

Monitorizare video în intersecţii

În viziunea de dezvoltare a municipiului este inclusă şi transformarea vechiului sistem de dirijare al circulaţiei într-un nou sistem eficient, corespunzător unui oraş modern urmând a fi executate elemente de infrastructura care să conducă la realizarea şi integrarea unui sistem avansat de dirijare a circulaţiei.  

Intervenţiile propuse prin acest proiect constau în sisteme de monitorizare video, mai ales în intersecţii; sisteme de semnalizare şi semaforizare adaptivă şi sincronizată, ce pot asigură prioritizarea mijloacelor de transport în intersecţiile semnalizate/semaforizate; sisteme de localizare a vehiculelor de transport public urban şi de managementul flotei (prin GPS, AVL, etc.).

De asemenea, sunt luate în consideraţie şi sisteme de informare în timp real a pasagerilor, amplasate în mijloacele de transport în comun şi/sau în staţiile de transport public; amplasarea de senzori de detectare a vehiculelor; realizarea unui centru de comandă pentru managementul traficului, cu componente specifice software şi hardware, prin lucrări de construcţii şi instalaţii şi dotare; lucrări punctuale de reabilitare/modernizare infrastructură rutieră din zonă intersecţiilor, necesare pentru a reconfigura fluxurile de trafic corespunzătoare noilor planuri de semaforizare/management de trafic. 

Valoarea totală investiţiei este de 18.307.980,24  lei inclusiv TVA din care C+M este 3.148.414,76 de lei inclusiv TVA, aşa cum reiese din Devizului General întocmit în conformitate cu HGR nr. 907/2016. Contribuţia UAT Municipiul Călăraşi la finanţarea proiectului este de 2% din cheltuielile eligibile. 

Vă mai recomandăm şi:

A început construcţia celei mai moderne pieţe de pe malul Borcei. Cum va arată clădirea de 4 milioane de lei

S-a deschis şantierul pentru introducerea reţelei de canalizare pe strada Oborului

VIDEO Modernizarea străzii Griviţa continuă, ce lucrări au fost realizate pe cea mai circulată arteră

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite