FOTO Unicat. Grădina Zoologică, pepinieră de tigri siberieni şi jaguari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înfiinţată în anul 1980, Grădina Zoologică din Călăraşi a reuşit să supravieţuiască şi atunci când a fost propusă de două ori pentru desfiinţare. A ajuns astăzi printre cele mai frumoase din ţară, cu sute de specii de animale, păsări şi reptile care trăiesc pe o suprafaţă de 10 hectare


“Grădina Zoologică din Călăraşi este singurul loc din România unde au fost reproduşi tigrul siberian şi jaguarul. Puii născuţi în captivitate au ajuns la alte grădini din ţară: Bucureşti, Braşov, Sibiu, Târgovişte. Câţiva dintre ei sunt acum vedete la Circul Globus”, a precizat Cristian Tatavura, directorul Grădinii. Aici trăieşte de mai bine de 30 de ani şi singurul hipopotam din România, Cooper. Tot aici au fost cazaţi, în urmă cu doi ani au murit, şi urşii lui Nicolae Ceauşescu.

Urşii de Alaska, primiţi în dar de fostul dictator, în urma unei vizite în SUA, au trăit douăzeci de ani la Grădina Zoologică din Călăraşi. Anita şi Rom, singurii urşi de Alaska din România, au fost aduşi la Zoo Călăraşi dintr-o semirezervaţie din zona Argeşului, deoarece nu mai puteau fi îngrijiţi corespunzător. Tot la Călăraşi există o colecţie de reptile care prin număr şi dimensiuni este printre cele mai importante din ţară.

De două ori, la un pas de închidere

Chiar dacă s-a confruntat cu o serie de probleme financiare care au dus Grădina Zoologică de două ori pe punctul de a fi desfiinţată, Tatavura nu s-a dat bătut. A insistat la autorităţile locale să i se mai dea o şansă acestui loc şi a reuşit să menţină unitatea pe linia de plutire până când s-a redresat situaţia.” În anii 93, fondurile alocate din bugetul Primăriei nu acopereau decât întreţinerea animalelor. Nu existau bani pentru niciun fel de investiţii pentru renovări sau modernizări. Timp de 4 ani am supravieţuit cu 25.000 lei. Faceţi o comparaţie şi vă veţi convinge. Grădina Zoologică din Bucureşti primea atunci peste 10 milioane lei!”, a declarat Cristian Tatavura.

Strategie

Ca să poată face faţă situaţiei din acea perioadă, Tatavura a pus la punct o strategie inteligentă. Pentru că la Călăraşi existau exemplare deosebite, prin reproducerea lor, s-a început schimbul de animale cu alte instituţii din ţară, dar şi din străinătate. „În Taigaua siberiană, mai există, în libertate, doar 200 de tigri. La Zoo Călăraşi am reuşit să obţinem peste 40 de pui, prin reproducerea celor pe care îi avem în captivitate. Astfel, am putut să dăm pui de tigru în Germania şi Olanda, la schimb, cu hipopotam şi jaguar sau să-i vindem”,  a spus Cristian Tatavura, fiul lui Gheorghe Tatavura, cel care a pus bazele Grădinii Zoologice la Călăraşi în anii 80.

Vara frig şi iarna cald

Îndrăgostit iremediabil de animale şi păsări, Tatavura se preocupă constant de soarta acestora. Ca să le facă şederea cât mai plăcută în captivitate, fiecare vieţuitoare este răsfăţată. Pentru a le feri vara de căldura insuportabilă, îngrijitorii Grădinii Zoologice au hrană specială pentru animale. Vieţuitoarele nu ies din adăposturi decât dimineaţa şi seara când este mai răcoare. Urşii îşi petrec foarte mult timp în apă răcorindu-se sau dormind în adăpost. Pentru aceştia, îngrijitorii au refrigerat peştele şi le dau numai apă rece.

„Toate animalele beneficiază de multă apă, fructe şi legume reci, iar din două în două ore stropim fiecare adăpost“, explică directorul Grădinii Zoologice, Cristian Tatavura. Pentru că provin dintr-un climat răcoros, tigrii siberieni suportă cu greu căldura, fiind şi cei care consumă cea mai multă apă. Cea mai mare parte a timpului o petrec ascunşi în cuştile special amenajate.  
Iarna intervin aceleaşi probleme. Atunci se face aprovizionarea pentru perioada de hibernare cu alimente şi fân. Frigiderele se umplu cu peşte, carne şi legume. În adăposturile pentru peşti, reptile, păsări şi animale mici există central termică, astfel că nimeni nu tremurp în lunile geroase.

Inundaţia din 1985

Cea mai dificilă perioadă la ZOO, a fost în iarna anului 1985, când Grădina a fost inundată şi 80% dintre animale au murit înecate. „ Eram elev la liceu şi profesorii mă învoiau de la cursuri ca să vin să ajut la refacerea grădinii. Atunci director era tatăl meu, cel care a înfiinţat-o în anul 1980. A fost un dezastru. Animalele care au fost recuperate au fost cazate în diverse locaţii din oraş. Maimuţele şi papagalii au ajuns la o centrală termică, iar foca a fost prinsă cu plasele de pescari în bazinul piscicol de la Grădiştea”, şi-a amintit cu amărăciune Tatavura.  După 3 ani, Grădina a intrat într-o perioadă de renaştere, ajungând chiar să fie prima din ţară, deoarece avea cele mai multe specii de animale.

Vă recomandăm şi:

FOTO Animalele de la Zoo resimt canicula. Leii şi urşii lui Nuţu Cămătaru, răsfăţaţi la Ploieşti

Ultimele feline de la Zoo Oneşti pleacă în Africa de Sud

Puiul de leu care a fost ţinut ascuns de angajaţii Zoo din Craiova a murit

Călăraşi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite