FOTO Au lăsat Asia pentru Bărăgan. Chinezii care s-au îndrăgostit de Călăraşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
He Dong Biao s-a născut la Beijing Foto:Adevărul
He Dong Biao s-a născut la Beijing Foto:Adevărul

S-au stabilit de mai bine de 10 ani în Călăraşi, unde au pus bazele unor mici afaceri. Primul şi-a deschis un magazin, iar celălalt a ales să gătească în propriul restaurant.


He Dong Biao a ales Călăraşiul dintr-un motiv cât se poate de firesc: se săturase de aglomeraţia din Beijing şi a căutat un loc liniştit, cu oameni puţini, unde nu haosul este cuvântul de ordine. „Am încercat să locuiesc în Bucureşti, dar am renunţat după un an“, ne spune bărbatul, în vârstă de 49 de ani, într-o limbă română aproape corectă. Recunoaşte însă că nu a ales la întâmplare acest oraş. Sora sa este cea care l-a convins să vină aici, deoarece vizitase oraşul, unde de altfel, a şi ales să locuiască. „La Beijing au rămas părinţii mei şi un frate. Am fost să-i vad şi să le-o prezint pe fetiţa mea, Oh.Ya(care în limba chineză înseamnă Europa şi Asia) pe care nu o văzuseră“, povesteşte Biao.

Multă linişte

Magazinul din Călăraşi are marfă pe toate gusturile. De la haine, încălţăminte şi jucării, găseşti aproape orice. Când s-a decis să lase „baltă” Beijingul era angajat al statului chinez într-o fabrică de medicamente. Câştiga într-un luna aproximativ 50 de dolari, bani din care nu reuşea să economisească aproape nimic. „Mă săturasem să muncesc pentru alţii“, recunoaşte bărbatul care, s-a decis să rişte orice pentru a veni în România.  Iniţial a vrut să vină doar de probă, să vadă dacă reuşeşte să se acomodeze. „M-am obişnuit imediat cu oamenii şi mi-a plăcut din start că e linişte şi nu e deloc aglomerat. Chiar sunt convins că acesta este locul pe care îl căutam“, a spus He Dong Biao. La Călăraşi a reuşit să-şi facă mulţi prieteni şi chiar este încântat de ospitalitatea oamenilor. Spune că nu sunt nici mai buni, nici mai răi decât conaţionalii săi, însă îi admiră pentru hotărârea pe care au când fac un lucru.

Patron şi bucătar

Chiar dacă mulţi călărăşeni nu-şi mai permit să meargă la restaurant, chinezul Li Yong Di nu se plânge de clienţi. Singurul restaurant chinezesc din oraş încă se menţine pe piaţă. Patron şi bucătar, în acelaşi timp, Li Yong Di recunoaşte că şi afacerea sa a fost afectată de criză, dar nu se dă bătut.. „Eu pun accent pe calitate şi pe diversitate. Aşa mi-am cucerit clienţii. Am preparate exotice, făcute din ingrediente aduse direct din China şi gătite ca la noi acasă“, a spus, zâmbind, bărbatul. Pasiunea şi plăcerea de a găti s-a moştenit în familia sa, bărbaţii fiind cei care stau în bucătărie.,,Am venit în Călăraşi în 2001 şi am ales acest oraş deoarece aici nu exista nici un restaurant cu acest specific. Mă bucur că oamenii ne trec pragul“ a spus Li Yong Di.

Mâncarea, o lume în miniatură

„Mâncarea chinezească este o lume în miniatură, cu legi şi armonii în care cele cinci elemente (Lemnul, Apa, Focul, Pământul şi Metalul) trebuie combinate în aşa fel încât să creeze un echilibru perfect, ce ajută la păstrarea sănătătii organismului uman“, a precizat Li. Bărbatul spune că ţine cont de aceste legi întotdeauna când se află în bucătărie şi fiecare aliment este asociat cu un element. Apa este asociată cu peştele, carnea de vită cu focul, pământul cu legumele. Spune că n-ar mai da pe nimic oraşul Călăraşi de care s-a îndrăgostit la prima vedere. “Am găsit aici adevăraţi prieteni, oameni pe care ştiu că mă pot baza oricând. Oraşul mic, fără traficul infernal din China, mi-a adus liniştea la care visam”, a spus bărbatul.

 

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite