FOTO Şcoala dichisită din Dichiseni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Omul sfinţeşte locul”. Zicala se potriveşte mănuşă unui colectiv de dascăli care a reuşit, în inima Bărăganului, printre ciulini şi uliţe prăfuite, să pună la punct o şcoală ce poate rivaliza cu una dintr-un mare oraş. În comuna Dichiseni, din judeţul Călăraşi, comunitate cu oameni destoinici, muncitori şi modeşti, şcoala e la mare preţ.


„Dacă copilul nu se împrieteneşte cu cărţile, atunci cum poate să devină om învăţat?”, e de părere Iulian Radu, tatăl a două fete, de 10 şi 12 ani, şi primul gospodar al comunei. Primarul spune că nu s-a gândit nicio clipă să-şi ducă fetele la „oraş” să înveţe. „Se face carte serioasă la noi. Ce dacă suntem la ţară? Profesorii sunt foarte bine pregătiţi şi îşi dau interesul. La noi nu merge cu ziua trece, leafa merge...”. Şi ne-am convins că are dreptate.

Calculatoare şi o bibliotecă plină

Cu doar câteva zile înainte de deschiderea noului an şcolar, la şcoală totul este pus la punct. De la sălile de clasă şi până la toalete, toate strălucesc de curăţenie, manualele aşteaptă cuminţi învăţăceii, iar autorităţile îşi fac planuri de unde să mai facă rost de bani pentru a extinde clădirea construită în anii 50.

Prof.Petronela Chiriţă, sufletul şcolii Dichiseni Foto:I.S.

image

În laboratorul de informatică, zeci de calculatoare stau aliniate, iar biblioteca este ticsită de cărţi. Cum au reuşit o asemenea performanţă, în vremurile în care profesorii sunt printre cei mai prost plătiţi bugetari? Răspunsul îl are Petronela Chiriţă, directorul Şcolii Gimnaziale nr.1 Dichiseni timp de 18 ani. A prins rădăcini la Dichiseni, s-a ataşat de oamenii locului şi predă cu pasiune biologia.

Laboratorul de biologie Foto:I:S.

image

„Suntem ca o familie şi totul porneşte de la mentalitatea pe care ne-am format-o. Dacă vrei, poţi. Şi chiar dacă nu ai întotdeauna resurse, tot trebuie să lupţi ca să reuşeşti. În fiecare an am mai pus o piată la temelia acestei instituţii. E ca şi la noi acasă. Mereu modificăm ceva, modernizăm, schimbăm pentru a ne face viaţa mai frumoasă. Aşa cum ne place să ne simţim bine în propria casă, aşa am construit şi aici. Puţin câte puţin în fiecare zi”, spune prof. Petronela Chiriţă.

Provocare la fiecare oră

La rândul lor, copiii vin cu drag la şcoală şi-şi răsplătesc dascălii şi părinţii aşa cum ştiu ei mai bine: cu rezultate frumoase, cu participări la olimpiade şi concursuri. Claudiu Coman, 12 ani, elev în clasa a VI-a, se reîntoarce pe 15 septembrie în bancă, alături de colegii săi.

Claudiu pregăteşte ghizdanul pentru 15 septembrie Foto:I.S.

image

Întâlnirea cu dascălii, după o lungă şi binemeritată vacanţă, va fi una obişnuită, ca şi cum şi-ar revedea vechi prieteni. „Orele pe care le petrecem împreună mă ajută foarte mult. Ştiu că dacă nu învăţ, n-o să reuşesc în viaţă. Încerc să nu-mi dezamăgesc părinţii şi nici profesorii. Simt eu că pun mult suflet în tot ce ne învaţă”, spune copilul.

Laboratorul de informatică Foto:I.S.

image

Implicaţi în proiecte şi acţiuni care să le ţină trează dragostea de carte, de oameni, de natură şi de ei înşişi, copiii sunt „oglinda” profesorilor.

Săli de clasă moderne şi bine întreţinute Foto:I.S.

image

„ Sunt uimitori, ne dau energie şi alături de ei ne trăim propria copilărie. Încercăm să-i provocăm de fiecare dată la lecţii, să-i atragem în cât mai multe proiecte, să facem învăţatul cât mai simplu. Dacă nu reuşim să facem ca totul să pară o joacă, elevii îşi pierd interesul”, completează prof. Artemiza Milea.

Un singur off...

Nimeni nu se plânge că „bate” 15 septembrie la uşă. Au de toate: manuale, mobilier, calculatoare şi chiar 3 laptop-uri. O singură nemulţumire are Petronela Chiriţă: şi-ar dori supraveghere video în sălile de clase. „Copiii sunt tot copiii. Mai strică un lambriu, mai deteriorează o jaluzea...Dacă am avea camere, i-am descuraja. Nu-i un capăt de ţară. Ne gospodărim, cerem sprijin la oamenii de bine şi ducem la bun sfârşit şi acest proiect. E o nouă provocare pentru noi, e ceea ce ne ţine în priză”, spune prof. Chiriţă.
Manualele au fost pregătite pentru elevi Foto.I.S.

image

Vă recomandăm şi:

25 dintre cele mai ciudate şi periculoase drumuri spre şcoală ale elevilor din jurul lumii

Opţionale noi la şcoala primară şi la liceu: Arhitectură şi Istoria jazzului

Părinţii reclamă că unele şcoli şi grădiniţe cer analize medicale suplimentare la înscrierea copiilor

PROIECT În cazul violenţelor în şcoli, Poliţia şi părinţii trebuie anunţaţi, iar agresorii, izolaţi Ce amenzi vor plăti părinţii în cazul în care copiii au multe absenţe, conform Regulamentului propus de MEN

Citeste mai mult: adev.ro/nbh7g8

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite