Dunărea se umflă văzând cu ochii. Digurile sunt monitorizate 24 de ore din 24: nivelul creşte cu 10 centrimetri pe zi
0Alerta se menţine pe Dunăre din cauza debitului fluviului care este în continuă creştere. Autorităţile spun că, deocamdată, la Călăraşi nu sunt motive de îngrijorare, însă situaţia impune o monitorizare atentă în teren.
„Creşterea pe Dunăre o aduce Sava şi Tisa din Serbia, aşteptăm să vedem ce urmează. La noi nu sunt probleme. Am intrat cu trei incinte în faza a doua de apărare( n.r: atunci când nivelul apei ajunge la jumătatea înălţimii dintre cota fazei I şi cea a fazei a III-a de apărare) şi cu 3 în faza întâi( n.r. atunci când nivelul apei ajunge la piciorul taluzului exterior al digului pe o treime din lungimea acestuia). Acum avem la Călăraşi o cotă de 590 de centimetri ,spre deosebire de 2014 când am avut 621 de centimetri. A crescut cu 10 centrimetri faţă de duminică. Nu e nimic de speriat, stăm cu ochii pe Dunăre. Ar bine să nu crească mai mult. De la sârbi vin problemele, acolo sunt debite foarte mari. Aşteptăm şi noi să vedem ce vine de sus, adică din Serbia. Cantitatea mare vine din Vest, unde ploile au umflat râurile care se varsă în Dunăre", a explicat ing. Viorel Roman, şeful Sistemului de Gospodărire a Apelor Călăraşi.
Pregătiţi să gestioneze situaţia
În cazul în care Dunărea va crea probleme, autorităţile spun că sunt pregătite să gestioneze situaţia şi să intervină cu materiale, echipamente şi personal. „ În faza a doua de apărare înseamnă că monitorizăm în continuare ca nu cumva să apară grifoane, adică o şiroire la diguri ce poate conduce la crearea de breşe”, a explicat Roman.
Situaţia din teritoriu este atent supravegheată de cantonieri care stau cu ochii pe diguri şi dau alarma atunci când apar breşe.”Suntem în legătură permanentă cu oficialităţile din judeţ pentru a putea să intervenim rapid atunci când va fi cazul”, a adăugat Roman.
Cod portocaliu de inundaţii
De luni, 26 martie, hidorologii au emis avertizare de cod potorcaliu de inundaţii pe Dunăre, până la sfârşitul lunii aprilie.
Astfel, având în vedere situaţia hidrologică actuală şi prognoza evoluţiei situaţiei hidrometeorologice din Bazinul Dunării în amonte de intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), în intervalul 26 martie, ora 15.00 – 4 aprilie, ora 16.00 pe Dunăre, sector aval Calafat – Olteniţa (judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu şi Călăraşi) se instituie cod portocaliu.
”Menţionăm că sectorul Dunării aval Gruia este apărat împotriva inundaţiilor prin lucrări de îndiguire. Pe baza informaţiilor actuale nu se prognozează posibilitatea apariţiei unor probleme deosebite ca urmare a propagării viiturilor pe sectorul românesc al Dunării, dar este necesară o monitorizare atentă a evoluţiei situaţiei hidrometeorologice şi respectiv a comportării lucrărilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor”, arată hidrologii.