DNA a finalizat ancheta. Ştefan Poienaru, unul dintre cei mai înstăriţi fermieri din Bărăgan, trimis în judecată, alături de fiica sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Poienaru, unul dintre cei mai bogaţi agricultori din Bărăgan Foto:Adevărul
Ştefan Poienaru, unul dintre cei mai bogaţi agricultori din Bărăgan Foto:Adevărul

Unul dintre cei mai înstăriţi fermieri din Bărăgan a fost trimis în judecată, sub control judiciar, alături de fiica sa, de către procurorii anticorupţie pentru ilegalităţi cu fonduri europene. Dosarul a fost trimis magistraţilor de la Tribunalul Călăraşi.

Ştefan Poienaru, administrator al SC Agrofam Holding SRL şi S.C. Agrofam Prod SRL este acuzat de complicitate la infracţiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene. De asemenea, în sarcina agricultorului s-a mai reţinut şi complicitate la înşelăciune, participaţie improprie la tentativă la infracţiunea de folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, participaţie improprie la tentativă la infracţiunea de înşelăciune şi participaţie improprie la fals în declaraţii.

Conform procurorilor DNA, Maria-Ecaterina Văleanu-Traicu, fiica lui Poienaru, asociat unic al S.C. Agrofam Prod SRL, la data faptelor este cercetată pentru folosirea sau prezentarea cu-rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele ei şi înşelăciune.

A simulat o licitaţie

În rechizitoriul întocmit, procurorii au stabilit că în intervalul 17 august 2009-3 septembrie 2010, în contextul unui proiect privind modernizarea unei exploataţii agricole, Poienaru, în calitate de administrator al S.C. Agrofam Prod SRL a sprijinit-o pe Maria Ecaterina Văleanu-Traicu “să manipuleze procedura de achiziţii, prin simularea unei proceduri de licitaţie pentru achiziţionarea de echipament, obţinând în această modalitate fonduri nerambursabile din bugetul Uniunii Europene şi bugetul naţional, în cuantum de 3.838.000 lei.
De asemenea, a sprijinit-o să întocmească documente inexacte, prezentate ulterior autorităţii contractante şi în baza cărora aceasta din urmă a obţinut suma de bani respectivă.

“Cercetările desfăşurate în cauză au scos la iveală, printre altele, faptul că echipamentul finanţat în cadrul proiectului, a fost livrat firmei beneficiare, cu mai mult de un an înainte de a fi achiziţionat oficial în anul 2009, din fondurile nerambursabile primite”, se precizează în comunicatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Adeverinţă neconformă cu realitatea

În luna aprilie 2013, mai spun procurorii, Poienaru, în calitate de asociat unic şi administrator al S.C. Agrofam Holding SRL, cu intenţie, a determinat o persoană să depună la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Călăraşi documente inexacte, cu scopul de a obţine pe nedrept fonduri europene şi din bugetul naţional, în cuantum de 642.792,57 lei, bani ce reprezintă plata unică pentru o suprafaţă de teren arabil de 991,58 ha, pe care nu o deţinea în mod legal.

“În aceeaşi perioadă, pentru a intra în posesia acelei sume de bani, inculpatul Poienaru Ştefan, cu intenţie, a determinat aceeaşi persoană să se prezinte şi să declare, în mod nereal, în faţa reprezentanţilor legali ai Primăriei Comunei Borcea, că societatea S.C. Agrofam Prod SRL deţine legal şi exploatează pe raza acelei localităţi o suprafaţă agricolă substanţial mai mare decât cea reală.
Acest aspect a avut ca urmare emiterea de către Primăria Comunei Borcea a unei adeverinţe neconforme cu realitatea, utilizată ulterior la APIA Călăraşi”, au stabilit procurorii anticorpţie.

Sechestru pentru recuperarea prejudiciului

În cauză, anchetatorii au dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra sumelor de bani, în lei şi valută, prezente şi viitoare, existente în conturile celor doi, până la concurenţa sumei de 3.838.000 lei. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Călăraşi, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

“Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, a anunţat DNA.

Vă recomandăm şi:

Bani de la UE pentru fermieri. Cum sunt alocate fondurile europene în agricultură prin PNDR 2014-2020

Fonduri europene pentru ferme. Trei proiecte mici

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite