Cum faci maioneza perfectă acasă. Secretul celui mai gustos sos, ce fel de ulei pui, cu ce o repari când „s-a tăiat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pregătirea maionezei în casă este, de cele mai multe ori o provocare, pentru gospodine, care preferă s-o cumpere gata făcută din market, pentru a nu da greş în timpul preparării. Ingredient nelipsit din salata de boeuf, sosuri sau fructe de mare, maioneza home made se face rapid, dacă ţii cont de câteva sfaturi. Cel mai important lucru este să ştii cât ulei trebuie pus şi ce să ai la îndemână atunci când s-a “tăiat”.

Iată ce cuprinde maioneza de bază:

 2 gălbenuşuri de ou
 1 linguriţă muştar
 1 lingură de suc de lămâie (proaspăt stors)
 250 ml de ulei
 sare
 câteva linguri de apă (opţional)

Bucătarii cu experienţă ne sfătuiesc să alegem un sortiment obişnuit de ulei, dar de calitate, şi nu unul care prin aroma sa să fie mai presus de preparatul în sine.
Maioneza se poate face numai din gălbenuşuri crude sau din amestec, dintr-un gălbenuş crud cu gălbenuş fiert.
 

Pasul 1: cele două gălbenuşuri se pun într-un vas adânc;
 

Pasul 2: peste acestea se presară puţină sare şi linguriţă de muştar;
 

Pasul 3: trepat, treptat se adaugă uleiul, aflat la temperatura camerei, care se încorporează cu ajutorul unei linguri de lemn, învârtind în aceeaşi direcţie (de regulă, în sensul acelor de ceas) sau puteţi opta pentru utilizarea mixerului la o viteza medie spre mare. Uleiul se va turna treptat, în fir subţire continuu, pentru obţinerea unei consistenţe cremoase şi numai după ce cantitatea anterioară a fost perfect înglobată.

În cazul în care consistenţa maionezei este prea cremoasă se poate adăuga o lingură de suc de lămâie sau un pic de apă. Atenţie însă la culoarea maionezei, întrucât fiecare adaos de apă va face ca maioneza să se deschidă la culoare. Prea mult suc de lămâie va da preparatului un gust acru şi, prin urmare, este necesar să fiţi atenţi la proporţiile adăugate şi să gustaţi preparatul din când în când.
După preparare, se păstrează la frigider acoperită şi la o temperatură potrivita. O temperatură scăzută va face ca maioneza să se taie. Când maioneza s-a tăiat se poate corecta prin adăugare de muştar sau zeamă de lămâie.


O altă reţetă de maioneză cu care nu ai cum să dai greş este cea a vestitului bucătar Jamie Oliver. Sosul este gata în doar 5 minute.

Ingrediente:

2 gălbenuşuri de ou

2 linguri de muştar de Dijon

250 ml de ulei de măsline
250 ml de ulei de floarea soarelui

1-2 linguri de oţet balsamic alb 

o jumătate de lămâie
sare de mare

Mod de preparare:

Secretul maionezei perfecte stă în modul de preparare, dar şi în folosirea a două tipuri de ulei (sau chiar mai multe), spune renumitul bucătar. Într-un bol se bat gălbenusurile cu cele două linguri de muştar de Dijon.

Apoi, se adaugă uleiul (cele 250 de ml de ulei de floarea soarelui). Însă, pentru a nu se tăia maioneza, acesta se adaugă puţin câte puţin, în timp ce se amestecă neîntrerupt. Dupa ce compoziţia s-a îngroşat un pic, se adaugă şi oţetul, care va subţia şi decolora emulsia.
Se adaugă şi restul de ulei (cele 250 de ml de ulei de măsline), tot puţin câte puţin. La final se pune şi zeama de lămâie şi sarea de mare, amestecând foarte bine.  Maioneza obţinută astfel se pune într-un borcan sterilizat şi se poate păstra în frigider timp de o săptămână.

Perfectă pentru salate

Maioneza este perfectă pentru salate, sosuri sau servită cu fructe de mare proaspete. În functie de modul cum o serviţi, puteţi să dati maionezei o aroma specifica (de curry, cu usturoi, cu plante aromatice, cu chilli).
- maioneza cu curry– se adaugă pudra de curry după gust;
- maioneza cu ierburi proaspăt tocate- optaţi pentru busuioc, mărar, pătrunjel;
- maioneza cu usturoi – la preparare se foloseste ulei de măsline extravirgin, iar la final se adaugă usturoi pisat fin;
- maioneza cu chilli- înlocuiţi o lingură de ulei de măsline cu o lingură de ulei de ardei iute pentru a crea o maioneză picantă, servită în general cu frigărui de pui.

Vă recomandăm şi:

Cea mai simplă reţetă culinară. Cum se găteşte varză călită cu mărar ca să iasă fragedă şi delicioasă

Pârjoale moldoveneşti ca la bunica acasă. Reţeta preparatului gustos, de ce se prăjesc în unt şi cât de mari se fac

Cel mai bun leac pentru mahmureală. Cum se face adevărata ciorbă de potroace, zeama perfectă de după chindii, care sunt ingredientele secrete

Călăraşi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite