Culturile de toamnă, pregătite pentru ger. Fermier: “E bine că a venit frigul, altfel pleca tija la rapiţă şi am fi pierdut 30% din recoltă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Culturile agricole nu sunt afectate de vremea rea FOTO Adevărul
Culturile agricole nu sunt afectate de vremea rea FOTO Adevărul

Culturile agricole însămânţate în toamnă nu sunt afectate vremea neobişnuită din ultima perioadă. Alternanţa de temperaturi nu a compromis grâul şi rapiţa. Fermierii din Bărăgan spun că dacă mai continua vremea caldă, anormală pentru luna ianuarie, se pierdea 30% din producţie.

 „Pentru culturile însămânţate în toamna nu sunt probleme, chiar dacă se înregistrează temperaturi ridicate, din contră, le-a ajutat.  Ar putea apărea probleme doar în cazul în care temperaturile ar scădea la valori negative pentru o perioada mai lungă de timp, cea mai sensibilă cultură fiind rapiţa. Vom vedea ce se va întâmpla în perioada următoare. Depinde cât va coborî temperatura în termometru şi pe ce perioada vom avea ger. Dintre toate culturile, cea mai sensibilă e rapiţa.

La temperaturi de minus 20 de grade Celsius, pe o perioada mai îndelungată, pot să apară pierderi. Deocamdată culturile de rapiţă arată destul de bine şi sunt pregătite pentru a rezista, dar depinde cât de frig va fi. E bine că a venit frigul, altfel pleca tija la rapiţă şi am fi pierdut 30% din recoltă. Şi grâul arată bine, nu sunt probleme”, a exlicat Aurelian Dobre, fermier din judeţul Călăraşi, care are în administrare o fermă agricolă întinsă pe aproximativ 500 de hectare de culturi.

În judeţul Călăraşi, în campania de toamnă au fost însămânţate peste 191.000 hectare de teren agricol, cea mai mare suprafaţă fiind cu grâu, 113.620 , urmată de rapiţă, semănată pe 50.310 hectare.

Cele mai mari producţii din istorie

În 2017, producţiile de grâu, rapiţă, mazăre şi orz au cele mai mari din istoria ţării, conform secretarului de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Mihai Vişan, care a făcut anunţul la conferinţă PRIA Agriculture. Bărăganul s-a situat în topul regiunilor cu producţii record.

Dacă la grâu fermierii din Bărăgan au asistat neputincioşi cum vremea rea le-a furat recolta din mână, la porumb a fost un an excelent. Producţia a ajuns şi la peste 10 tone boabe/hectar în fermele mari, acolo unde agricultorii au folosit tehnologie înaltă, iar plantele au primit îngrijire ca la carte. În judeţul Călăraşi, 110.000 de hectare au fost cultivate cu porumb în 2017.

“La orz şi la rapiţă am stat bine, recolte între 3.300 şi 4.000 kg/ha. Porumbul a rezistat, a suportat căldura excesivă, dar este o cultură pretenţioasă şi costisitoare. Abia la o producţie de peste 7 tone la hectar se recuperează investiţia”, spune Aurelian Dobre, fermier cu teren agricol în Lunca Dunării. În privinţa producţiilor obţinute în judeţul nostru la culturile de cereale, situaţia transmisă de către DAJ Călăraşi este următoare: la orz s-a obţinut o producţie medie de 4.600 de kilograme pe hectar, la grâu producţia a variat între 4.000 şi 6.000 de kilograme pe hectar, iar la rapiţă agricultorii au obţinut o producţie medie de 3.000 de kilograme pe hectar.

Statistică

Conform datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, producţia totală de grâu, secară şi triticale a fost în de circa 10,164 milioane tone, de pe o suprafaţă recoltată de 2,101 milioane ha, producţia medie fiind de 4.836 kg/ha. La rapiţă, s-au recoltat peste 1,684 milioane tone, de pe 592.312 ha, producţia medie fiind de 2.884 kg/ha, iar la mazăre s-au recoltat 298.639 tone, de pe 107.593 ha, producţia medie fiind de 2.776 kg/ha. Producţia de orz şi orzoaică a totalizat 2,017 milioane tone, de pe 459.968 ha, cu o producţie medie de 4.942 kg/ha.

Vă recomandăm şi:

Cum a dat lovitura peste hotare un tânăr care a înfiinţat pepiniera Fundulea. Secretul afacerii de zeci de mii de euro

Fata care reface „din rădăcini“ celebra ie românească. Cât costă o bluză ţesută şi cusută din materiale 100% naturale

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite