Cel mai sănătos preparat. Cum găteşti rasolul de viţel ca să iasă delicios, cu ce îl condimentezi
0
Servit cu muştar, cu maioneză, hrean sau cu castraveţi acri, rasolul de viţel este un preparat delicios. Reţeta mâncării gustoase o regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman, în lucrarea sa“Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Ingrediente:
2 cepe mari
9 cartofi
4 morcovi mari
2 ţeline
3 roşii
2 ardei graşi
căţei usturoi sare, piper după gust, pătrunjel verde
1 kg carne de viţel sau mânzat de la coadă
1 kg altă carne viţel sau mânzat cu ceva zgârciuri şi grăsime (în nici un caz pulpă sau muşchi)
Facultativ: Arome mai tari: cimbru, 1 foaie dafin, 2 cuişoare (se pun de la început) Dresuri: 1 pahar vin alb, 1 pahar rachiu (se pun de la început)
Mod de preparare:
Se pune carnea în 4 litri apă la fiert, acoperit, pe foc molcom. Se curăţă, se spală cartofii, ceapa, morcovii, ţelina, se lasă întregi sau jumătăţi. Se taie bucăţele ardeii. După 2 ore de fiert – până aici apa a avut voie să scadă cu 2 litri, dar nu mai mult – se sărează uşor, se piperează, se pun la fiert, acoperit, ceapa, morcovii, ţelina, ardeiul gras, roşiile, usturoiul – de acum încolo zeama e lăsată să scadă cât se poate (fără să se prindă). Se toacă pătrunjelul.
După 3 sferturi de oră se adaugă şi cartofii la fiertură – tot acoperită va fierbe, încă niţel, pe foc... A mai trecut 1 jumătate de oră? Se trage oala de pe foc, se scoate carnea pe un platou încălzit, înconjurată colorat de 8 cartofi şi 8 jumătăţi de morcov şi presărată de pătrunjel verde (ceapa, roşiile, ţelina, ardeii şi cartoful rămas se freacă cu puţină zeamă din oală; se oferă ca o supă, cu crutoane prăjite în untdelemn).
“Se oferă cum v-am spus mai sus, cu hrean îndulcit, dar e minunată carnea asta oricum, mai ales cu muştar şi cu maioneze mai tari, frecate cu castraveţi acri, boia, piper roşu. Vinul alb şi fin al rasolului este Neuburger-ul puternic de Aiud (la Ciumbrud am gustat cea mai aleasă întocmire din licoarea asta)”, nota autorul în lucrarea sa “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Vă mai recomandăm şi: