Cât de scumpă e viaţa în Călăraşi. Locuitorii de pe malul Borcei plătesc puţin la gigacalorie, iar apartamentele se vând ieftin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preţurile apartamentelor au mai scăzut faţă de ultimii doi ani Foto:Alexandru Botezatu
Preţurile apartamentelor au mai scăzut faţă de ultimii doi ani Foto:Alexandru Botezatu

Călăraşenii, racordaţi încă la sistemul public de furnizare a energiei termice, se numără printre puţinii norocoşi din ţară care nu sunt “arşi” la buzunare. Pe malul Borcei, de câţiva ani, preţul gigacaloriei a rămas neschimbat.


Deşi în tot oraşul are mai puţin de 500 de abonaţi casnici şi 6 agenţi economici, Serviciul Public, Centrale Termice şi Administrare Fond Locativ” (SPCTAFL) Călăraşi funcţionează la prametri normali. După ce 2010 au plătit cel mai scăzut preţ din ţară la gigacalorie, 126 de lei, călărăşenii încă racordaţi la sistemul public de distribuţie a energiei termice sunt taxaţi, în prezent, cu 212,77 lei pentru căldură, diferenţa de 40%, până la 354 lei, fiind subvenţionată de Primărie. Conform directorului SPCTAFL, Gheorghe Ciocârlan, sistemul de furnizare a agentului termic funcţionează în parametrii normali, după ce a fost verificată ca la carte fiecare conductă.

Cele mai multe blocuri, în centrul vechi

În Călăraşi, în 2013, 685 de apartamente şi 7 agenţi economici erau racordaţi la centralele care furnizează căldură de la stat. Acum însă au mai rămas doar 483 de abonaţi care locuiesc în apartamente şi 6 agenţi economici. Cele mai multe blocuri se găsesc în centrul vechi al oraşului în zona cuprinsă între Navrom şi hotelul Călăraşi. Oamenii spun că facturile sunt de bun-simţ, chiar dacă în majoritate sunt pensionari cu venituri modeste.

Dacă anul trecut la nivelul municipiului Călăraşi funcţionau şase puncte termice, anul acesta au mai rămas în funcţiune doar patru, CT 22 şi CT 28 fiind închise din lipsă de consumatori.
La Călăraşi, piaţa imobiliară nu înregistrează valori spectaculoase. Criza încă se resimte din plin şi în acest sector de activitate. Cei care s-au trezit, peste noapte, că nu-şi mai pot achita ratele la bănci preferă să-şi vândă casele, pe bani puţini. „Cu ce iau pe apartament, acoperă rata la bancă, iar  diferenţa o dau pe o proprietate la ţară“, spune un agent imobiliar.

800 de euro, metrul pătrat finisat

În acest moment, în oraş, apartamentele cu 2 camere se vând cu preţuri cuprinse între 22.000 şi 28.000 de euro, în funcţie de cartier, faţă de 30.000 de euro cât costau în urmă cu 2 ani. Cele mai căutate zone sunt la Orizont, pe străzile: Luceafărului, Dumbravei, Năvodari, Şcoala nr.11, dar şi în zona service Brânză, pe strada Dunărea.

„De regulă, o casă bună se vinde pornind de la 800 de euro pe metru pătrat finisat. Aceasta este valoarea reală a unui apartament. Există însă şi situaţii când la locuinţe slabe din punct de vedere calitativ s-a pornit de la 400-500 de euro metrul pătrat. Aici însă cumpărătorul trebuie să facă o investiţie serioasă, având în vedere că aceste case nu au niciun fel de îmbunătăţiri“, explică specialistul.

Nicio şansă în mediul rural

Nici la ţară nu se mişcă nimic. Sunt proprietăţi care au case scoase la vânzare de 2-3 ani şi nimeni nu s-a arătat interesat de ele.„Putem să luăm în calcul şi faptul că oamenii nu sunt atraşi de mediul rural. În disperare de cauză, doar cei care vând în oraş să-şi acopere datoriile, aleg o locuinţă la ţară. Cred că de doi ani n-am mai vândut nimic aici“, amai spus consultantul. Şi aici oferta este destul de bogată: case pornind de la 40.000 lei şi până la 70.000-80.000 lei, cu teren de peste 1.000 de metri pătraţi şi cu condiţii ca la bloc: baie, gresie, faianţă, parchet, internet şi cablu TV . Cu toate acestea, locuinţele nu sunt deloc atractive.

Închirierile, pe linia de plutire

Doar închirierile se mai menţin pe linia de plutire, deşi au înregistrat un regres între 30 şi 50%.„ La un apartament de lux cu 3 camere, situat în strada Bucureşti, zona zero a oraşului,  închiriat de o multinaţională care activează în Călăraşi, pentru care se plăteau 450 de euro, acum nu se dau mai mult de 250 de euro. În 2008, pentru 4 camere preţul pornea de la 400 de euro. Acum se dau doar 220 de euro“, spune reprezentantul firmei de imobiliare. În Călăraşi, preţul unei călătorii cu autobuzul pe plan local costă 1,5 lei, iar o cursă cu taxiul, dintr-un capăt în celălalt al oraşului, nu depăşeşte 20 de lei.
 

Vă recomandăm şi:

Topul oraşelor unde nu-ţi doreşti să trăieşti

Nivelul de trai al Elveţiei, pe locul 3 în Europa şi de 4 ori mai mare ca în România

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite