Carnea de porc autohtonă, tot mai puţină şi scumpă înainte de Crăciun. Care sunt motivele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carnea românească de porc se va scumpi FOTO I.S.
Carnea românească de porc se va scumpi FOTO I.S.

Tarifele mărite din energie şi pesta porcină africană vor scumpi anul acesta carnea de porc provenită din fermele româneşti, avertizează producătorii.

Din cauza bolii, au fost ucişi, în acest an, aproape o jumătate de milion de porci din fermele româneşti, iar alte sute de mii de animale sănătoase sunt blocate în crescătorii din cauza restricţiilor impuse pentru prevenirea răspândirii virusului ucigaş. Conform prognozelor, se pare că şi anul acesta de Crăciun vom mânca mai multă carne de porc de import. 

Statisticile arată că, din necesarul de carne de porc de pe piaţa internă, doar 30 la sută este acoperit de crescătorii români. În rest, cumpărăm din Spania, Germania, Polonia şi Ungaria. Asta înseamnă că marfa ajunge la noi abia după şase, şapte zile şi nu de puţine ori se vinde „“la ofertă”.

Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România, spune că doar în acest an, peste jumătate de milion de porci au fost eutanasiaţi: "Suntem într-o perfectă catastrofă, pesta porcină africană a provocat un incendiu asupra industriei, care durează de patru ani, n-am avut sprijin de la autorităţi. Doar anul asta peste jumătate de milion de porci au fost omorâţi şi îngropaţi, peste 40.000 de scroafe au fost ucise. Acest lucru înseamnă că şi la anul o să avem deficit de cel puţin un milion de porci, care ar fi putut fi producţie din România, dar vor fi din import. Luăm în calcul o creştere de 30% a materiilor prime furajere, la care se adaugă utilităţi, electricitatea şi gazele", explică Ioan Ladoşie. 

În 2021, fermele din România au asigurat doar 30% din cererea de carne de porc, cu jumătate mai puţin din procentajul acoperit de crescătorii autohtoni înainte de aparţia pestei porcine.

Se cere securitate alimentară

Conform statisticilor, în anul 2020 s-au sacrificat 3,7 milioane de porci, iar, în 2019, s-au sacrificat 4,2 milioane de porci. „În contextul în care APCPR nu mai produce decât 30% din consumul de carne proaspătă de porc, sectorul suin resimte o lipsă acută de finanţare şi de măsuri concrete de control şi combatere a PPA, solicităm prim-ministrului şi Guvernului României intervenţia în regim de urgenţă, în vederea implementării măsurilor ce se impun pentru a proteja fermele autohtone producătoare de carne de porc şi pentru a asigura securitatea alimentară pe termen mediu şi lung”, a anunţat Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România.

La măcelării, cea mai ieftină carne românească se vinde cu 17,5 lei kilogramul, coasta şi fleica de porc, în timp ce pentru muşchiuleţ, consumatorii trebuie să scoată din buzunar 22-25 de lei pentru un kilogram. Nici carnea tocată nu e ieftină, 15 lei kilogramul, iar ceafa de porc cu os se vinde cu 19,5 lei kilogramul. 

De la începutul anului, România a importat alimente şi animale vii în valoare de peste 5,8 miliarde de euro. Importurile de mâncare au crescut cu aproape 13% faţă de perioada similară a anului trecut, arată cele mai recente statistici oficiale.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cresc pensiile de la 1 ianuarie. Cu cât se majorează punctul de pensie şi cât va fi pensia minimă. Ce se întâmplă cu pensiile private şi cele speciale

 

Cu cât cresc salariile de la 1 ianuarie şi ce bugetari vor primi sporuri de performanţă

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite