Bolnavi închipuiţi, pe banii statului. Artizanele reţelei de pensionări ilegale rămăn în arest
0Doctoriţa şi asistenta din Olteniţa, creierul unei afaceri cu pensii ilegale de invaliditate, în valoare de 6 milioane de lei, rămân în arest. Magistraţii călărăşeni au prelungit, luni, 18 august, mandatele de arestare preventivă pentru Laura Ionela Bustan, medic primar la Cabinetul de Expertiză Medicală Olteniţa din cadrul Casei Judeţene de Pensii Călăraşi şi asistenta medicală Veronica Duţă, care lucra la acelaşi cabinet.
Dosarul privind pensionările ilegale a ajuns la Tribunalul Călăraşi-secţia penală, pentru judecarea pe fond. De acelaşi “tratament” beneficiază şi Marioara Enică şi Sofia Mihalache, ambele acuzate de comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă, dare de mită, complicitate la înşelăciune, instigare la săvârşirea infracţiunii de fals intelectual.
200 de lei, şpaga pentru fiecare pacient
În timpul anchetei, procurorii au stabilit că sute de persoane au fost pensionate medical fraudulos pe baza unor acte medicale false şi în schimbul remiterii unor sume de bani.
“Cabinetul de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Olteniţa funcţiona ca o adevărată societate comercială. Orice persoană, fără afecţiuni medicale dacă dorea să se pensioneze medical lua legătura prin intermediar sau direct cu inculpatele Bustan Laura Ionela şi Duţă Verionica, stabileau tarifele ce trebuiau plătite celor două şi medicilor de specialitate care întocmeau acte medicale ce atestau un diagnostic fals”, susţin propcurorii în materialul de urmărire penală.
Tarifele practicate
Tarifele pentru pensiile ilegale erau: aproximativ 200 lei pentru fiecare pacient - medicul Laura Ionela Bustan şi 50-100 lei pentru fiecare pacient - asistenta Veronica Duţă. În schimbul banilor, Laura Bustan dispunea încadrarea într-un grad de boală, fără ca "bolnavii" să sufere de vreo afecţiune şi fără ca să se deplaseze măcar la cabinetul doctoriţei, din Spitalul Municipal Olteniţa. Intermediari în această afacere, care îşi luau comision, erau infirmierele Marioara Enică şi Sofia Mihalache, dar şi alte cadre medicale din Spitalul Olteniţa.
Reţeaua a fost destructurată de poliţişti sub coordonarea procurorilor, pe 24 martie 2014, fiind efectuate mai multe descinderi în judeţul Călăraşi, 6 persoane fiind ridicate pentru cercetări. Prin reţeaua de înşelăciune 230 de persoane au fost ajutate să obţină pensie de invaliditate, deşi nu sufereau de nicio boală.
Vă recomandăm şi:
De teama controalelor, 900.000 de britanici cu pensii de invaliditate se întorc la lucru