Arheologie și numismatică, premieră la Oltenița. Ultimele descoperiri, discutate de comunitatea științifică din România

0
Publicat:

Simpozionul „Cercetări Arheologice și Numismatice”, ediția a VIII-a, realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti și Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române are loc pentru prima data la Oltenița, Călărași, în perioada 29-30 septembrie.

Situl arheologic la Movile din Bărăgan FOTO MJ Ialomița
Situl arheologic la Movile din Bărăgan FOTO MJ Ialomița

Lucrările acestei manifestări ştiinţifice se vor desfăşura la Direcția de Cultură Oltenița, str. Argeșului nr. 6A din Oltenița.

Prin intermediul acestui simpozion anual, instituțiile organizatoare îşi propun să susţină schimburile de experienţă şi mobilitatea specialiştilor în arheologie și numismatică, la nivel naţional, dar şi internaţional, precum şi să ofere publicului interesat prilejul de a fi la curent cu ultimele descoperiri şi cercetări din domeniu.

„Arheologia la Dunărea de Jos în 3 D"

La sfârșitul lunii martie 2022, Institutul Naţional al Patrimoniului a demarat proiectul  "Arheologia la Dunărea de Jos în 3D" la Muzeul Civilizaţiei Gumleniţa din Olteniţa, bunuri culturale de valoare urmând a integrate într-un tur virtual al instituţiei.

Astfel, comunitatea ştiinţifică, dar şi publicul pasionat de importanţa patrimoniului digital sunt invitați să descopere la Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa, bunurile sale culturale de valoare şi poveştile lor prin proiectul „Arheologia la Dunărea de Jos în 3D”. 

„Veţi avea posibilitatea de a explora atât obiecte valoroase  - recipiente din ceramică, statuete antropomorfe şi zoomorfe din lut, opaiţe din bronz şi altele - cât şi situri arheologice, importante pentru a ne familiariza cu istoria civilizaţiilor care au evoluat în centrul Câmpiei Române în preistorie şi antichitate", au transmis reprezentanţii Institutul Naţional al Patrimoniului.

20 de obiecte de patrimoniu, digitizate

Astfel, vor fi digitizate 3D un număr de 20 de obiecte de patrimoniu arheologic şi istoric din colecţiile Muzeului Civilizaţiei Gumelniţa, provenind din perioada preistoriei până în perioada evului mediu. 

Bunurile culturale au fost obţinute prin cercetări arheologice întreprinse de muzeu în ultimii 60 de ani, în situri din regiune, clasate în Lista Monumentelor Istorice.

De asemenea, specialiştii vor documenta aerian 13 situri arheologice din zonă, toate clasate în Lista Monumentelor Istorice prin zboruri fotogrammetrice pentru obţinerea de ortofotoplanuri (imagini aeriene cartate cu rezoluţii foarte mari) şi a modelelor 3D ale peisajului. În cadrul proiectului va fi realizat un tur virtual al noului spaţiu expoziţional al Muzeului Civilizaţiei Gumelniţa, aflat în Casa de Cultură din Parcul Central al oraşului Olteniţa.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite