Academicianul Sergiu Chiriacescu, personalitatea lunii octombrie la Muzeul Dunării de Jos: O viaţă în slujba ştiinţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sergiu Chiriacescu, un călărăşean care şi-a dedicat existenţa ştiinţei FOTO MDJ
Sergiu Chiriacescu, un călărăşean care şi-a dedicat existenţa ştiinţei FOTO MDJ

În cadrul proiectului mari personalităţi călăraşene - parte a Programului Centenarul Marii Uniri, Muzeul Dunării de Jos deschide miniexpoziţia"Personalitatea lunii Octombrie - Prof. Univ. Dr. Sergiu Chiriacescu".

Doctor Honoris Causa al unor prestigioase universităţi precum Universitatea Tehnică din Chişinău, Universitatea din Petroşani, Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, Academia Tehnică Militară, Sergiu Chiriacescu s-a născut în comuna Unirea, din judeţul Călăraşi, pe 18 octombrie 1940. Din  1996 a fost profesor onorific al ”European University Neuchatel” şi expert European pentru ”Mechanical Engineering Higher Education”. A fost referent ştiinţific official la revista ”Zentralblatt fur Mathematik” 

(Germania), membru de onoare al European Academy for Cultural and Scientific Developments, membru al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU-Ministerul Învăţământului), membru al Consiliului Naţional pentru Acreditare şi Atestare (C.N.A.A.), preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Ştiinţă – Filiala Braşov, preşedintele Societăţii Naţionale de Mecanică Teoretică şi Aplicată.

Şcoala primără, la Unirea

Studiile primare le-a efectuat în satul natal, apoi a urmat cursurile Liceului Ştirbei-Vodă, din Călăraşi. A fost şef de promoţie (anul 1965) al Facultăţii de Tehnologia  Construcţiilor de Maşini, Institutul Politehnic din Braşov. Şi-a început cariera academică în anul 1966, la Catedra de Tehnologia  construcţiilor de maşini.Devine Doctor în ştiinţe inginereşti, specialitatea Mecanică tehnică, în 1971 şi apoi conducător ştiinţific de doctorat în specialitatea Mecanică tehnică şi vibraţii. A urcat toate treptele ierarhiei universitare, de la preparator la  profesor la Catedra de Rezistenţa Materialelor şi Rector al Universităţii ”Transilvania” din Braşov.

În paralel cu activitatea didactică, a desfăşurat şi o bogată activitate ştiinţifică, aducând numeroase contribuţii în domenii cum sunt: dinamica maşinilor – în special a maşinilor-unelte, analiza sistemelor dinamice, comportarea materialelor şi a elementelor de maşini la sarcini statice şi dinamice.

Larg orizont cultural

A fost un bun coleg, şi a sprijinit cu toată tăria tinerii în curs de afirmare. Toate aceste calităţi, dublate şi de un larg orizont cultural, l-au recomandat pentru cele mai înalte funcţii academice: vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor (1993-1996), preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor (1996-2004), membru correspondent al Academiei Române şi Rector al Universităţii ”Transilvania” din Braşov (1990-2004).

Iubind enorm aria ştiinţifică, căreia i s-a consacrat, s-a transferat la Departamentul Inginerie Mecanică, mergând după disciplina Vibraţii în construcţia de maşini. Având un orizont larg şi corect în a vedea viaţa  şi idei cu adevărat democratice, a fost o personalitate cu o mare capacitate în a separa lucrurile cu adevărat importante de cele nesemnificative. A murit la 19 ianuarie 2010, la Braşov. În semn de recunoştinţă, Aula Magna a Universităţii ”Transilvania” din Braşov poartă din 2010 numele fondatorului său, Sergiu T. Chiriacescu.(Bibliografie selectivă : Şerban, N. Ionescu. Dicţionarul panoramic al personalităţilor – România : Secolul XX, Bucureşti, Editura “Victor 

Frunză”, 2006, p. 90).

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite