2015, anul marilor transformări. Oraşul de pe malul Borcei se reinventează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călăraşiul capată o nouă faţă Foto: Facebook/Alexandru Botezatu
Călăraşiul capată o nouă faţă Foto: Facebook/Alexandru Botezatu

Dacă lucrurile vor sta exact ca pe hârtie, Călăraşiul are toate şansele să se transforme radical în 2015. Modernizarea oraşului porneşte de la reabilitarea mai multor străzi, construirea de locuri de joacă pentru copii, amenajarea Parcului Central, a Pieţei Mari, precum şi reabilitarea unei zone din cadrul Grădinii Zoologice pentru promovarea în scop didactic.


Mai multe lucrări abandonate din lipsă de fonduri îşi găsesc rezolvarea în acest an. Liceul Tehnologic “Dan Mateescu” va fi finalizat, după 7 ani în care lucrările au stagnat. Biblioteca Judeţeană “Alexandru Odobescu” va deveni un important punct de cultură din Bărăgan, în urma renovării ce va înghiţi câteva milioane de euro.
Planurile autorităţilor locale de a moderniza oraşul continuă şi în 2015.

Primăria Călăraşi şi-a propus pentru 2015 reabilitarea şi modernizarea străzilor Cornişei şi Progresul, finalizarea lucrărilor de modernizare a iluminatului public, reabilitarea străzii Belşugului (tronson str. Bucureşti-str. Cornişei), reabilitarea şi amenajarea unor ansambluri de joacă pentru copii. De asemenea, se au în vedere amenajarea parcărilor de reşedinţă, finalizarea lucrărilor la Şcoala nr. 12, amenajarea Parcului Central, a locurilor de pescuit de pe faleză, precum şi amenajarea unei zone comerciale piscicole prin reabilitarea Pieţei Centrale.

Şi câteva minusuri

Printre altele, se urmăreşte şi reabilitarea unei zone din cadrul Grădinii Zoologice pentru promovarea în scop didactic. În 2015, autorităţile spun însă că modernizarea şoselei de centură şi extindere a reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare nu vor fi demarate deoarece sunt condiţionate de obţinerea fondurilor nerambursabile. "Cunoaştem şi ce importanţă maximă au aceste lucrări la nivelul municipiului, dar încă sperăm că aceste fonduri nerambursabile vor fi atrase, iar proiectul finalizat", a precizat primarul Drăgulin.

Cea mai mare bibiliotecă, scoasă din ruină

Biblioteca Judeţeană “Alexandru Odobescu”, din Călăraşi, clădire la un pas de ruină are toate şansele să fie salvată.Consiliul Judeţean a dispus alocarea de fonduri pentru salvarea instituţiei. Banii provin din împrumutul contractat la CEC pe o perioadă de 20 de ani, în valoare de 17 milioane de lei. Astfel, există mari şanse ca renovarea să fie finalizată în 2015. Pe lângă suma de 5.000.000 de lei aprobată iniţial pentru execuţia de lucrări, consilierii judeţeni au fost de acord, în şedinţă ordinară, la sfârşitul săptămânii trecute, cu suplimentarea de 3.300.000 de lei.

Peste 300.000 de cărţi, în pericol

Aflat într-un stadiu avansat de degradare, imobilul care adăposteşte singura biblioteca din Călăraşi va fi modernizat. Autorităţile fac eforturi pentru salvarea celor 310.000 de cărţi: romane, lucrări de specialitate, monitoare oficiale şi ziare. Biblioteca Judeţeană are toate şansele să fie reabilitată, chiar dacă în ultimii 20 de ani nu s-a realizat aici nicio lucrare de modernizare. Investiţia, spun autorităţile, se ridică la peste 4 milioane de euro. Noua clădire va fi una modernă, cu o suprafaţă de peste 3.000 de metri pătraţi, de 5 ori mai mult decât actualul sediu care adăposteşte fondul de carte.

7 ani cu ghinion

După şapte ani de la începerea lucrăilor de modernizare, Liceul Tehnologic “Dan Mateescu” din Călăraşi are toate şansele să fie finalizat. Primarul oraşului, Daniel Ştefan Drăgulin, supraveghează îndeaproape proiectul. În noiembrie 2014, s-au purtat primele discuţii cu constructorul pentru accelerarea lucrărilor.
Contractul de finanţare cu bani europeni a proiectului privind modernizarea instituţiei, în valoare de 7,8 milioane de lei, a fost semnat în octombrie 2014.Proiectul are o valoare totală de 7.828.782,38 lei, din care 4.221.205,62 lei fonduri europene, 548.756,73 lei fonduri naţionale, contribuţia bugetului local fiind de doar 84.424,11 lei. “În perioada următoare urmează să semnăm şi alte contracte de finanţare, în cadrul altui Program Operaţional, iar în paralel lucrăm la pregătirea proiectelor pentru viitorul exerciţiu financiar european", a spus primarul oraşului, Daniel Ştefan Drăgulin.

Spitalul de 10 milioane de lei

Şi modernizarea spitalului din Lehliu-Gară, unitate care preia răniţii din tragediile petrecute pe Autostrada Soarelui este aproape finalizată. Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a inspectat pe 7 noiembrie 2014, unitatea medical în care s-au investit aproape 10 milioane de lei.
Spitalul din Lehliu-Gară poate rivaliza cu orice instituţie medicală din marile oraşe. Modernizarea, demarată în primăvara acestui an, a transformat spitalul într-un centru ultra-performant.
 

Vă recomandăm şi:

FOTO Aproape gata. Spitalul din Lehliu care preia răniţii de pe Autostrada Soarelui, inspectat de ministrul Sănătăţii

FOTO Modernizare pe bani europeni. Investiţie de 10 milioane de lei la spitalul orăşenesc Lehliu-Gară

FOTO Modernizare cu fonduri Regio la Săpunari. Ambulatoriul singurului spital de psihiatrie din Bărăgan va fi reabilitat cu 2,2 milioane de lei

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite