Analiză 10 semne clare că trebuie să-ţi schimbi serviciul. Plictiseala, stresul şi un şef îngrozitor, inamicii de la locul de muncă
0Atunci când nu aveţi nici o satisfacţie din muncă, când neîncrederea în forţele proprii vă copleşeşte, vă simţiţi inutili, totul începe să devină o corvoadă, iar şeful este îngrozitor, e clar: trebuie să schimbaţi serviciul.
Primele semne care apar sunt legate de faptul că unii angajaţi se simt stresaţi sau plictisiţi, în timp ce alţii consideră că succesul profesional nu face parte din viaţa lor, renunţând astfel să se mai implice în muncă.
“Ceea ce contează nu este sarcina la care munceşte o persoană, ci mai degrabă maniera în care acesta îşi face munca. Când intervine rutina, când nu te mai motivează nimic, atunci când conflictele cu colegii sau superiorii sunt la ordinea zilei, aveam de-a face cu o problemă majoră, iar rezolvarea o găsim doar în noi. Motivarea trebuie să vină din interior, oamenii trebuie să simtă că munca lor are un sens şi că acest lucru nu este doar benefic pentru angajaţi, ci este esenţial pentru construirea unei organizaţii sănătoase care funcţionează bine şi este competitivă”, spune Monica Elena Ilie, psiholog.
Să renunţăm la fantezii!
Deşi condiţia financiară poate fi satisfăcătoare, sursa de nemulţumire faţă de profesie există. „Ispita de a găsi un nou loc de muncă se poate dovedi irezistibilă, dar un nou loc de muncă ne face într-adevăr mai fericiţi?" se întreabă un psiholog al Universităţii California, într-un articol scris pentru Psychology Today. Sugestia lui este să renunţăm la fanteziile unui loc de muncă de vis care nu există. Şi atunci, pot fi asociate fericirea şi profesia?
Sonja Lyubomirsky , psiholog al Universităţii California, sugerează că, în loc să ne hrănim cu fantezii despre un loc de muncă de vis care nu există, mai bine ar fi „să ne concentrăm pe urmărirea obiectivelor pline de sens aici şi acum”. Slujba perfectă poate să nu fie poziţia care oferă cele mai mari recompense, ci mai degrabă locul care zilnic oferă cele mai mari beneficii personale”, notează Sonja Lyubomirsky.
10 semne că trebuie să schimbi locul de muncă
1. Plictiseala, stresul şi lipsa entuziasmului sunt principalele cauze care conduc la pierderea actualului loc de muncă. Dacă, într-adevăr, îţi doreşti schimbarea, fă-o, aceasta duce spre creşterea şi dezvoltarea personală.
2.Nu mai dai randament, nu te mai implici în soluţionarea sarcinilor ce îţi revin.
3. Te gândeşti tot mai des să demisionezi. Ai ajuns într-un punct în care nu-ţi mai suporţi şeful, nu mai suporţi multitudinea de sarcini pe care le ai de rezolvat.
4. Nu eşti promovat. Dacă te-ai angajat de mult timp într-o companie şi îţi faci bine treaba, însă şefii nu au niciun gând de promovare, e cazul să cauţi o altă slujbă.
5. Ai o dispoziţie proastă mereu. Dacă eşti nervos tot timpul şi nemulţumit de obligaţiile pe care le ai de îndeplinit, nu vei reuşi să le faci bine. De aici pleacă alte frustrări, alte nemulţumiri.
6. Nu mai ai timp pentru tine şi pentru cei din jur. Dacă nu lucrezi cu placere, ci doar pentru cătrebuie, ar fi indicat să iei în calcul posibilitatea de a-ţi schimba jobul cu unul mai puţin solicitant.
7. Ajungi nervos acasă. Dacă te afli frecvent într-o astfel de siţuaţie, înseamnă că este cazul să faci o schimbare. Nu o vei putea duce aşa la infinit.
8. Ai un şef îngrozitor. Fie că e arogant, îşi hărţuieşte sau îşi terorizează angajaţii, sau pur şi simplu nu e potrivit să conducă o echipă, un şef nepotrivit te poate determina să îţi urăşti slujba şi să cauţi un alt loc de muncă.
9. Compania are probleme financiare. Dacă observi că instituţia sau compania pentru care lucrezi se află într-o perioadă delicată din punct de vedere financiar, sau dacă departamentul sau postul tău ar putea să fie ameninţat, poate că ar fi să te orientezi către alt loc de muncă din timp.
10. Ţi-e groază să înfrunţi ziua. Dacă te trezeşti dimineaţa şi te îngrozeşte gândul la ziua care urmează, cel mai probabil ai o problemă la locul de muncă. Încearcă să o identifici şi să o discuţi cu angajatorul sau, dacă nu se poate rezolva, renunţă. Viaţa e prea scurtă ca să-ţi pierzi timpul în locuri care îţi displac.
Vă recomandăm şi:
5 soluţii de organizare a biroului pentru creşterea eficienţei la locul de muncă