VIDEO Grupuri de turişti străini străbat drumurile din zona Buzăului în căutarea Vulcanilor Noroioşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

La doar 130 de kilometri distanţă de Bucureşti, în rezervaţia naturală de la Vulcanii Noroioşi, sute de turişti români şi străini găsesc ingredientele unei vacanţe reuşite. Un camping de la poalele vulcanilor este destinaţia perfectă pentru cei care dau vacanţele luxoase la hoteluri de cinci stele pentru o ieşire în natură, cu rulota sau cu cortul.

Printre dealurile şi pajiştile înverzite, departe de poluarea din oraş, turiştii găsesc tot ce au nevoie pentru o vacanţă reuşită.

  

Ariana şi mama ei, două austriece dintr-un oraş aglomerat al Austriei, sunt de trei zile în ţara noastră iar în drumul lor spre Delta Dunării s-au oprit să admire unica rezervaţie naturală de acest fel din Europa. 

”Am citit despre acest loc şi am profitat că suntem aici, într-un tur al României, pentru a vedea vulcanii. Suntem impresionate, am făsut poze. Zici că e un peisaj de pe lună”, spune Ariana.

Ca cele două turiste sunt alţi zeci de străini dornici să guste aerul proaspăt şi priveliştile superbe pe care în puţine alte locuri din Europa le mai găsesc.

În campingul Muddy Land, de la baza vulcanilor noroioşi, sunt cazaţi în rulote câţiva polonezi care s-au cunoscut aici. Au fost atraşi de frumuseţea vulcanilor şi ospitalitatea localnicilor. 

buzau

Oamenii sunt prietenoşi, peisajul este deosebit de frumos iar mâncarea, excelentă. Ce ai putea să-ţi doreşti mai mult? Eşti în mijlocul naturii, alături de atâtea frumuseţi, departe de tehnologie, telefoane”, spune Gregorysz, turist din Cracovia.

”Dacă promovarea ar fi mai buna, sigur ar fi fost şi mai mulţi turişti aici”, este concluzia Alinei, turiră din Polonia.

Veteranul campingului este un german, din Hanovra, care de o lună se află într-un periplu prin România, împreună cu soţia lui. Jork a decis să poposească mai multe zile. 

”De o lună suntem cu rulota în România, vrem să ajungem şi în Delta Dunării dar ne-a plăcut atât de mult aici încât am zis să stăm mai mult timp aici”, spune Jork, turist din Germania.

Drumeţii ajunşi la Vulcanii Noroioşi sunt ademeniţi şi cu bucate ca la mama acasă. Prepară ciorbă de perişoare, friptură şi cărnaţi de Pleşcoi, iar pentru desert gogoşi simple cu zahăr sau cu smântână şi dulceaţă. 

Împart bunătăţile cu ceilalţi turişti din camping. Cei din comunitatea de rulotişti se împrietenesc şi se organizează nu numai la bucătărie, ci şi la distracţie.

Vulcanii Noroioşi din judeţul Buzău sunt minunile pe care natura le-a oferit buzoienilor.  Pe glob, sunt aproximativ o mie de astfel de fenomene, dar în Europa sunt foarte rare. 

România, prin rezervaţi naturală din Buzău, se poate lăuda cu singurii vulcani noroioşi miniaturali din Europa.

Savanţii spun că impropriu sunt numiţi vulcani, pentru că prin conuri nu erupe magmă fierbinte, ci un noroi sedimentar rece. 

Rezervaţia Vulcanii Noroioşi are patru locuri în care se manifestă acest fenomen: La Fierbători, Pâclele Mari, Pâclele Mici şi Beciu. 

Cei mai cunoscuţi sunt Pâclele Mari, care acoperă 15 hectare, declaraţi rezervaţie geologică în 1955, şi Pâclele  Mici, întinşi pe 10 hectare, care au fost incluşi pe lista monumentelor naturii în 1924. 

Aceştia din urmă sunt cei mai vizitaţi pentru că accesul la ei este mai uşor.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite