VIDEO Ceapă cultivată între mormintele cimitirului evreiesc. „Din punct de vedere alimentar nu este o problemă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cultura de ceapă verde din cimitirul evreiesc din Buzău FOTO Iulian Bunilă
Cultura de ceapă verde din cimitirul evreiesc din Buzău FOTO Iulian Bunilă

Criza terenurilor agricole din oraşe este atât de mare încât unii pun legume şi în cimitire. Avem un exemplu la Buzău, unde o mică parcelă cultivată cu ceapă verde lângă mormintele din cimitirul evreiesc a început să atragă atenţia trecătorilor. Mulţi îşi fac cruce şi se întreabă cine poate mânca legume produse într-un asemenea mod.

Specialiştii spun că ceapa cultivată printre morminte nu pune în pericol sănătatea consumatorilor, ci este mai degrabă o problemă etică.

Situat la ieşirea din oraş către Zona Industrială, Cimitirul Evreiesc din Buzău are o istorie de peste un secol. Locul unde se odihnesc pe veci evreii din Buzău arată astăzi mai rău decât atunci. 

Pentru că nimeni nu s-a mai îngrijit de lespezile, aleile şi clădirile aferente, cimitirul a fost năpădit de buruieni şi ciulini. 

Multe dintre pietrele funerare sunt sparte, zidul de cărămidă abia mai rezistă, iar faţada clădirii principale este scorojită. Ai zice că a fost abandonat, însă nu este deloc aşa. 

O mică grădină cu ceapă verde este dovada că cineva bântuie periodic printre mormintele foştilor membri ai comunităţii evreieşti din Buzău. Parcela cu destinaţie agricolă se află chiar la intrarea în cimitir, în văzul tuturor trecătorilor.

”Nu am mai văzut aşa ceva. Nu cred că este normal ca într-un cimitir, fie el şi foarte vechi, ca acesta, să fie grădini”, spune un trecător.

Lionel Zosmer, unul dintre puţinii evrei rămaşi în Buzău, credde că, cel mai probabil, un îngrijitor pus să aibă grijă de ansamblul funerar s-a apucat de grădinărit.

”Noi am vrut dintotdeauna să avem pe cineva acolo, ca să aibă grijă de morminte, să mai strîngă bălării, crengi. Posibil să fi găsit pe cineva dar din câte ştiu, atunci când s-a dat pe gratis spaţiul, din câte s-a vorbit la comunitate, nu aveau voie să crească animale şi să înfiinţeze plantaţii”, spune Lionel Zosmer, reprezentant al comunităţii evreieşti din Buzău.

Imagine indisponibilă

Specialiştii ne asigură că ceapa cultivată printre morminte, chiar dacă ajunge la piaţă, nu pune în pericol sănătatea consumatorilor. Plantarea acestor legume într-un astfel de spaţiu este doar o problemă etică.

”Trebuie să avem în primul rând respectul pentru cei care nu mai sunt printre noi, chiar dacă au fost înmormântaţi demult. Din punct de vedere alimentar, nu este o problemă, pentru că se ştie că mormintele de acolo sunt foarte vechi. Deci problema ţine doar de respectul pentru cei care nu mai sunt”, spune Costel Vânătoru, preot şi cercetător în horticultură.

De-a lungul anilor, s-au perindat mai mulţi chiriaşi în localul de la intrarea în cimitirul israelit, care pe vremuri era capela mortuară.

Aici a locuit vreme de un deceniu o familie sărmană, ai cărei membri erau şi paznici, şi îngrijitori ai mormintelor. Cimitirul va intra într-un amplu proces de reabilitare, cu fonduri ale comunităţii evreieşti din România.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite