VIDEO Ameninţare fără precedent, din partea medicilor din Spitalul Judeţean Buzău. Vor demisiona în bloc dacă nu primesc salarii mai mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dr. Victor Ioniţă, preşedintele Sindicatului Independent al Medicilor
Dr. Victor Ioniţă, preşedintele Sindicatului Independent al Medicilor

O perspectivă sumbră se conturează în sistemul medical. Spitalul Judeţean Buzău s-ar putea închide, de luna viitoare, ca efect al unei mişcări radicale de protest, fără precedent la nivel naţional. Din cauza nemulţumirilor legate în primul rând de salarii, trei sferturi dintre medicii celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ au semnat pentru demisia în bloc, măsură la care recurg dacă guvernanţii nu le vor rezolva revendicările.

Potrivit Sindicatului Independent al Medicilor, iniţiatorul mişcării de protest, din cei 93 de medici din spitalul buzoian care sunt membri ai acestui sindicat, 75 la sută au semnat deja pentru demisia în bloc, restul optând pentru grevă generală. Doctorii cer salarii mai mari decât cele ce vor rezulta din creştera cu 25% stabilită deja de guvernanţi, condiţii optime pentru pacienţi, alocarea a cel puţin 7 la sută din PIB pentru Sănătate, plata corectă a orelor de gardă.

”Pentru faptul că suntem din ce în ce mai puţini, prin migraţia masivă a medicilor, generată de veniturile mici, vrem să recurgem la o metodă radicală de protest iar aceasta va fi greva generală sau demisia în bloc, la care au optat 75 la sută dintre membri. Am semnat pentru demisia în bloc, iar dacă toţi medicii care au semnat pentru această modalitate de protest îşi vor menţine decizia, atunci Spitalul va fi blocat”, a declarat dr. Victor Ioniţă, preşedintele Sindicatului Independent al Medicilor. 

Majoritatea medicilor care lucrează de mulţi ani în Spitalul Judeţean spun că s-au săturat să fie ignoraţi, iar forma lor de protest nu face altceva decât să apere şi drepturile pacienţilor. „Noi nu facem altceva decât să apărăm şi pacienţii. Vrem condiţii bune în care pacienţii să fie trataţi, să avem tratamentele de care este nevoie, iar noi să fie remuneraţi corespunzător şi să ne facem meseria aşa cum trebuie”, a spus dr. Ion Japie, medic ortoped în Spitalul Judeţean Buzău.

Conducerea Spitalului Judeţean admite orice altă cale de protest ca fiind potrivită însă nu una atât de radicală, care ar lăsa unitatea fără specialişti iar pacienţii nu ar putea fi trataţi. ”Eu nu sunt de acord cu această măsură radicală, vor suferit pacienţii şi tot Buzăul. Este o formă radicală, dacă îşi vor da demisia trebuie să iau act in 20 de zile lucrătoare, apoi vor înceta contractele de muncă şi atunci dacă se ajunge la această formă spitalul va trebui închis, nu putem funcţiona fără medici”, a spus Laurenţiu Damian, managerul Spitalului Judeţean.

Potrivit conducerii Spitalului Judeţean Buzău, unitatea are 93 de medici, iar dacă şi-ar da demisia chiar şi 10 la sută din ei, aceasta ar fi pe punctul de a fi închisă. ”Demisia în bloc a medicilor din unitate este o opţiune a sindicatului medicilor Problema direcţiei e să avem totuşi un dialog cu sindicatul, să explicăm că la momentul actual creşterea de 25 la sută a salariilor e un efort deosebit pe care unitatea trebuie să l facă. La acest moment şi creşterea de 25 la sută este un efort deosebit. Dacă îşi vor da demisia spitalul se va închide, nu se pune problema să funcţioneze la cota de avarie pentru că nu va fi posibil”, a declarat dr. Stanciu Paraschiv, director medical al Spitalului Judeţean Buzău.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Buzău, sub autoritatea căruia se află spitalul, sunt îngrijoraţi de forma de protest la care vor să recurgă medicii din Spitalul Judeţean. „Noi am fost informaţi de intenţia medicilor, am avut discuţii cu managerul Spitalului şi l-am rugat să ne prezinte o situaţie la zi a ceea ce se întâmplă. Nu cred că este întemeiată o astfel de măsură radicală a medicilor, dar noi vom încerca să ajungem la un consens”, a spus Laurenţiu Gavrilă, secretarul CJ Buzău şi preşedinte CA al spitalului.

Deocamdată, protestatarii nu au înştiinţat oficial spitalul. Ei spun că vor face o listă cu revendicări punctuale, după care, peste două săptămână, la adunarea generală, vor pune în discuţie validarea acestei liste şi vor decide prin vot varianta demisiei în bloc.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite