O buzoiancă pasionată de gătit, investitor în turism, nominalizată pentru premiul „Bucătarul-șef al Anului” în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Buzoianca Juranda Kirschner, bucătar autodidact și coproprietara unui conac boieresc din zona Vulcanilor Noroioși, alături de soțul ei, neamțul Thorsten Kirschner, a fost nominalizată pentru premiul „Chef of the Year”. Concurează cu bucătari renumiți din stațiuni și hoteluri de cinci stele din România.

Jurandei îi place să reinventeze vechi rețete. SURSA Arhivă personală
Jurandei îi place să reinventeze vechi rețete. SURSA Arhivă personală

După ce a petrecut mai mult de zece ani în Wroclaw, oraș din Polonia, la Paris şi în Bavaria, Juranda Kirschner s-a întors în România în 2008, mergând la rădăcinile unei părți a familiei sale.

Câțiva ani, buzoianca a asigurat cateringul pentru cramele din zona Dealu Mare, înainte de a-și deschide, împreună cu soțul ei, Thorsten, propria locație, Conacul Grigorescu, în 2020, după o perioadă de renovare de zece ani ani.

Construit în 1930 de boierul Constantin Grigorescu, moșier din zona Buzaului, conacul era locul de întâlnire al bogaților vremii. Soții Kirschner l-au cumpărat cu 35.000 de euro, în urmă cu peste un deceniu, după care au continuat să extindă complexul pentru a-l transforma în pensiune agroturistică.

Conacul Grigorescu din Rătești, Buzău FOTO I.B.
Conacul Grigorescu din Rătești, Buzău FOTO I.B.

Fostul conac din Rătești ajuns pe mâinile neamțului îndrăgostit de țara noastră și ale soției sale este renumit deja printre turiști pentru mâncărurile unice. De bucătărie se ocupă Juranda, care permanent inventează bunătăți din produse tradiționale, combinate cu ciuperci, trufe, ierburi și condimente exotice.

„Am reinterpretat, de exemplu, una dintre rețetele de bază ale Italiei, spaghetele bologneze, și am făcut un ragu de ied, așa cum fac ragu-ul, tot la cuptor. Gusturile se îmbină foarte bine între ele iar turiștii apreciază rețetele noi”, spune Juranda Kirschner.

Juranda este economist, însă și-a transformat pasiunea pentru gătit în profesie. Este pasionată de preparatele de casă, artizanale și folosește numai ingrediente locale din producția proprie sau din regiunea buzoiană.

În 2022, Juranda a fost unul dintre inițiatorii și co-fondatorii Comunității Slow Food Buzău. Sceastă mișcare se angajează să păstreze tradițiile culinare regionale folosind produse vegetale și animale locale. Astfel, bucătăria care adoptă acest concept folosește numai produse alimentare care cresc sau sunt produse la o distanță de 20 de kilometri de restaurant.

În timp, Juranda a dezvoltat un set de oferte culinare bazat pe conceptul slow food, ce cuprinde tururi culinare, cursuri de gătit, catering și organizare de evenimente culinare.

Pasiunea a ajutat-o să creeze rețete noi pe baza preparatelor tradiționale, influențate de arome din întreaga lume. „Vânătoarea de trufe” a devenit în timp eticheta activității pe care soții Juranda și Thorsten Kirschner o derulează în slujba turismului românesc.

„Fiind poziţionat pe aceeaşi latitudine cu Piemont din Italia, având condiţii climatice favorabile şi păduri întinse, judeţul Buzău este locul ideal pentru vânătoarea de trufe. Perioada pentru culesul trufelor este cuprinsă între lunile iunie şi februarie iar regiunile din care acest produs se poate culege sunt pădurile cuprinse între Berca şi Gura Teghii”, spune Juranda Kirschner.

Thorsten și Juranda. FOTO Arhivă personală
Thorsten și Juranda. FOTO Arhivă personală

Proprietara Conacului Grigorescu a fost nominalizată pentru premiul „Chef of the Year”. Distincția este acordată bucătarului care coordonează bucătaria restaurantului cu cea mai mare notă din ediția respectivă. De asemenea, premiul poate fi acordat aceleiași persoane o singură dată la zece ani.

„Este o mare onoare să văd că munca noastră asiduă, ca mică locație, este recunoscută. Cred că Buzăul este ofertant și poate deveni într-o zi un jucător important pe scena turismului culinar. Acest lucru este acum posibil deoarece avem acces la produse alimentare artizanale proaspete și inovatoare ale comunității noastre Slow Food. Doresc să încurajez și alți antreprenori ai industriei alimentare și bucătari de a dezvolta și a promova Buzăul ca destinație a turismului culinar”, spune Juranda Kirschner.

„Bucătarul-șef al anului” sau „Chef of the Year in the Hotel Industry” este marele premiu al competiției TopHotelAwards 2024. Pentru a câștiga acest prestigios premiu, bucătarii trebuie să fie la nivelul cel mai bun al carierei lor, să demonstreze originalitate în abordare, să creeze farfurii memorabile, cu personalitate.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite