Trovanții de la Ulmet amenință siguranța turiștilor care aleg să viziteze atracția din Ținutul Buzăului

0
Publicat:

Autoritățile buzoiene au decis devierea traseului turistic de la Ulmet, din cauza creșterii riscului de alunecare a unora dintre trovanţii din localitate, sau Babele, așa cum mai sunt cunoscute. Două dintre formațiuni sunt în pericol de prăbuşire, în urma ploilor abundente din ultima perioadă. 

Trovanții sunt cunoscuți și ca „pietrele vii“ SURSA Decebal Matei
Trovanții sunt cunoscuți și ca „pietrele vii“ SURSA Decebal Matei

Obiectivul turistic ce face parte din Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului este în pericol. Autoritățile au anunțat că doi dintre trovanți se află în pericol de prăbușire din cauza procesului de eroziune, prin expunerea la vânt și ploi, dar și a seismelor, care au slăbit formațiunile.

Primarul comunei Bozioru (Buzău) spune că există riscul ca doi dintre trovanţi să se surpe şi să se rostogolească din vârful colinei, spre traseul folosit de turiști.

„La unul există pericolul să alunece, iar la celălalt există pericolul să se rostogolească. Noi ne-am gândit la o consolidare cu beton, dar stricăm aspectul trovantului şi nu este ok. A plouat torenţial la noi în ultima perioadă”, a explicat Valentin Grigore, primarul comunei Bozioru.

Situația este confirmată și de președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, care precizează că situaţia a apărut din cauze naturale. Din acest motiv, autoritățile județene au luat decizia de a devia traseul către obiectivul de la Bozioru, în zonă fiind montate mai multe indicatoare, care să redirecționeze vizitatorii.

„Există riscul ca doi dintre trovanți să se surpe și să cadă și, tocmai de aceea, chiar dacă sunt pe raza comunei Bozioru, am procedat la devierea traseului cu semne, ca oamenii să găsească o altă cale să viziteze zona respectivă”, a declarat preşedintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, miercuri, 2 august 2023, la finalul ședinței ordinare a Consiliului Județean Buzău.

Totodată, au fost montate mai multe indicatoare care interzic escaladarea formațiunilor, o practică observată printre turiștii de toate vârstele.

„Oamenii, în special, vin fac, fotografii, dar se și urcă pe aceste obiective, indiferent că sunt statui, trovanți sau alte obiecte. Ca să evităm ca ei să cadă peste cineva, am pus indicatoare ca să interzicem urcarea pe ei. Ca să intervenim la structura lor am luat legătura și trebuie să vină niște specialiști în rezistență ca să ne dea o soluție. Noi încercăm soluția cea mai bună de a-i salva și de a păstra obiectivul. Vom vedea ce ne spun specialiștii”, a mai adăugat preşedintele CJ Buzău.

În aprilie 2022, Geoparcul Ţinutul Buzăului a primit acreditarea din partea UNESCO pentru a intra în reţeaua globală a geoparcurilor.

Vulcanii noroioşi, domurile de sare, focurile vii, trovanţii de la Ulmet, aşezările rupestre şi chihlimbarul de la Colţi sunt printre cele mai renumite atracţii ale acestei regiuni pitoreşti din zona de curbură a Carpaţilor.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite