Tot ce trebuie să ştim când cumpărăm un apartament. De ce este extrem de important să fie bine luminat natural

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cumpărarea unui apartament este pentru cei mai mulţi dintre noi un moment important din viaţă, care trebuie tratat cu maxim interes. Atunci când mergem să negociem preţul tranzacţiei, specialiştii imobiliari ne sfătuiesc să avem în vedere un set de criterii bine fixate, de la care să nu abdicăm.

Atunci când pornim în demersul achiziţionării unui apartament la bloc, trebuie să avem în vedere dacă este sau nu decomandat, dacă are unul sau două grupuri sanitare, câte balcoane are, cât de mare e bucătăria, cu ce îmbunătăţiri îl lasă vânzătorul. 

Apartamentul pe care ni-l alegem trebuie să îndeplinească însă mult mai multe condiţii ca să devină locuinţa ideală, spune Cătălin Stan, administratorul agenţiei imobiliare Consentino, din Buzău. Poziţionarea apartamentului în bloc, etajul, vecinii, sunt aspecte care par nesemnificative la început, mai ales atunci când punem în balanţă preţul şi bugetul pe care ni-l permitem. 

Ulterior, ne vom da seama că locuinţa necesită investiţii în plus, pentru că nu am ţinut cont, la timp, de cine ştie ce amănunt. Unul dintre ele, poate cel mai important, este vechimea blocului. 

”Trebuie sa ţinem cont în primul rând de vechimea blocului şi dacă este cu bulină roşie. Acestea sunt de evitat, deoarece îşi pierd valoarea rapid şi apare nesiguranţa privind rezistenţa la cutremure. Un bloc vechi devine mai costisitor deoarece necesită întreţineri mai multe, la suprastructură dar şi la subsol, unde degradarea îşi spune cuvântul”, spune Cătălin Stan.
image

Este foarte important materialul din care este construit blocul. Pereţii sunt cei care fac ca un apartament să fie rezistent, atât la cutremure, cât şi la transferul de temperatură între exterior şi interior. Trebuie să fie şi un eficient izolator fonic.

”Un alt criteriu important ţine de materialul din care este construit blocul. Sunt mai indicate clădirile construite cu BCA decât cele din plăci prefabricate. Apartamentul cu pereţi din BCA-ul este mult mai economic decât cel cu perete din placă, deoarece este mai rezistent termic, lasă mai greu să piardă căldura. Datorită porilor minusculi de aer, BCA-ul este un eficient izolator termic şi fonic. Mai mult, blocurile din BCA sunt practic impermeabile, iar pereţii lor au capacitatea de a respira, astfel că se reduce riscul apariţiei condensului”, spune administratorul agenţiei Consentino.

BCA-ul este un material stabil, care îşi menţine în timp calităţile şi proprietăţile iniţiale, ceea ce conferă construcţiei trăinicie.

image

Apartamentele de la etajele intermediare sunt mai economice, spun specialiştii. Parterul este potrivit pentru bătrâni sau familii cu bolnavi, însă prezintă unele dezavantaje, cum ar fi umiditatea excesivă provenită de la subsol. 

”De obicei, cele mai căutate sunt etajele unu şi doi, apoi etajul trei, după care urmează parterul şi ultimul etaj, în cazul blocurilor cu patru niveluri. La blocurile turn, etajele trei şi patru sunt şi ele foarte căutate de clienţi, iar de la etajul cinci încep să scadă uşor la preţ. Ultimul etaj are avantajul că nu deranjează nimeni deasupra însă are dezavantajul plafonului prin care iarna se pierde uşor temperatura interioară, iar vara acumulează căldură excesivă”, spune Cătălin Stan (foto jos).

image

Producerea de infiltraţii din cauza apelor pluviale strânse pe plafon este un alt risc la care sunt supuse apartamentele de la ultimul etaj, mai ales cele aflate în blocurile vechi, locatarii fiind nevoiţi în aceste cazuri să efectueze reparaţii ulterioare atât în interiorul locuinţei, cât şi la plafon. 

Un alt sfat al cunoscătorilor este acela de a alege poziţia cea mai bună. În prima fază, ne raportăm la necesităţile familiei, adică distanţe cât mai mici de staţii de autobuz, şcolile copiilor ori locurile de muncă ale adulţilor, repere pe care fiecare ni le stabilim poate cu mult timp înainte. Foarte importantă este însă şi poziţia apartamentului în bloc.

”Cu cât apartamentul are expunere mai mare la soare, cu atât scade confortul şi creşte costul lunar cu aerul condiţionat. Iar iarna, soarele nu mai este atât de puternic încât să conteze. Este important deci punctul cardinal înspre care este orientat apartamentul. Dacă are ferestrele spre est, sud-est, soarele îţi va încălzi casa în prima parte a zilei, iar spre vest, nord-vest, după-amiază, iar în acest caz disconfortul se simte şi noaptea. Cel mai bine este ca locuinţa să fie spre nord, deşi poate atrage mai multă umezeală”, spune agentul imobiliar din Buzău.

Apartamentele aflate pe colţ sunt mai puţin economice, decât cele care au mai puţini pereţi exteriori. De asemenea, dacă stăm într-un apartament extrem de umbrit, atât de copaci, cât şi de alte blocuri mai înalte, pe care le avem în vecinătate, plătim mai mult pentru iluminatul încăperilor. 

image

E bine de ştiut care este diferenţa între apartamentul din blocurile cu patru etaje, şi cele turn. ”Dacă am face o comparaţie, găsim mai multe avantaje pentru blocurile mici. Aici vecinii se cunosc bine şi ai încredere mai mare atunci când eşti plecat multă vreme. Deci siguranţa este alta. Nu există mirosul degajat de ghena care la blocurile turn mai vechi este interioară. Criza locurilor de parcare nu este la fel de mare ca în cazul locatarilor din blocurile înalte. Când ai mai puţine apartamente pe coloană, te costă mai puţin eventualele reparaţii în bloc, iar la blocurile turn mai apar cheltuielile cu întreţinerea liftului”, spune Cătălin Stan.

Administratorul Consentino ne mai sfătuieşte ca înainte să cumpărăm apartamentul pe care am pus ochii să ne interesăm la asociaţia de proprietari despre istoricul apartamentului, dar şi despre vecini. Este un aspect destul de important, spune Cătălin Stan, deoarece ”unii pot fi prea săraci ca să participe vreodată la cheltuielile comune, ori prea indolenţi”.

Buzău

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite